hirek.sk

2018. április 6., 18:58

A XVII. VOX HUMANA, a komáromi énekkarok fesztiválja elé

KOMÁROM. A VOX HUMANA a komáromi énekkarok tavaszi baráti találkozója, amely a kezdetek óta hármas „vetésforgóban” – alsó tagozatos-kicsinyek, felső tagozatos- nagyok és felnőttek kórusai – kerül évente megrendezésre.
2018. április 4., 19:13

Sajátos hangulatú búcsi Disznótor lesz a debreceni Deszka Fesztiválon

DEBRECEN, KOMÁROM. Egyedüli felvidéki produkcióként kapott meghívást a kortárs magyar drámák Debrecenben pénteken kezdődő 12. Deszka Fesztiváljára Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínházi előadása, amelyet a dunamocsi származású Lajos András színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja rendezésében és előadásában eddig is a határ mindkét oldalán sok helyen nagy sikerrel játszottak.
2018. április 4., 11:36

Végre megérkezik a tavasz

POZSONY. Az elkövetkező napokban az idén első alkalommal lesz módunkban élvezni a kellemes tavaszi meleget, örvendeztetnek meg optimista előrejelzéseikkel a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai. Április első harmada szokatlanul meleg tavaszi időjárást hoz.
2018. április 4., 10:47

A Fekete párduc már minden idők negyedik legnagyobb kasszasikere Amerikában

LOS ANGELES. Több mint 652 millió dolláros jegybevételével minden idők negyedik legnagyobb kasszasikere lett a Fekete párduc című képregényfilm Észak-Amerikában - számolt be róla a variety.com.
2018. április 3., 14:06

Magyar filmfesztivál kezdődik Moszkvában

MOSZKVA. Mészáros Márta Aurora Borealis című családi drámájának bemutatásával veszi kezdetét kedd este a Moszkvában a legújabb magyar filmprodukciókból ízelítőt nyújtó Cifra-4 magyar filmfesztivál.
2018. április 2., 18:00

Izgalmas tojásvadászat Hidaskürtön

A mátyusföldi Hidaskürtön húsvét vasárnap délután a felújított ÁTOM rekreációs parkban gyülekeztek a falu és környék legkisebbjei egy szórakoztató kincsvadászatra. A gyerekek izgatottan várták a húsvéti nyuszi üzenetét és a játékos feladványok teljesítése után közösen vonultak át a helyi futballpályára, ahol a szervezők már előre elkészítették a tojásvadászat kellékeit.
2018. április 2., 16:16

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjai tudatosan éltetik az öntözködés hagyományát

A húsvéti szokások az eszem-iszomot leszámítva már a Felvidéken is kihalóban vannak. Vannak helyek azonban, ahol tudatosan éltetik az öntözködés hagyományát. Ilyen a Kassa árnyékában megbúvó Nagyida, ahol az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjainál már 65 éves szokás, hogy ilyenkor népviseletben látogatják meg a lányosházakat Nagyidán, illetve a környező falvakban.
2018. április 2., 09:30

Szépet alkotni belső igény

Spišák Tímeának rendkívül egyedi hobbija van. Különlegesen szép mézeskalácsokat készít különböző alkalmakra. Még csak két és fél éve fedezte fel önmagában ezt a vénát, máris tökélyre, művészi színvonalra fejlesztette azt. Ha gyönyörködni támad bennük kedvem, csak megkeresem Facebook oldalán legfrissebb munkáit / Bukus Timi név alatt/.
2018. április 1., 11:31

Palóc húsvét Füleken

FÜLEK. A Palóc húsvét nevű rendezvényre látogatók megtanulhatnak többféle módszerrel hímes tojást készíteni, díszíthetnek mézeskalácsokat, készíthetnek csuhébabákat és népi hangszereket is – számolt be Andrea Illés Kósik, a füleki Városi Kulturális Központ igazgatója. Az akciót április 2-án, húsvéthétfőn rendezik meg a füleki várban, délelőtt 10 órától.
2018. március 30., 18:00

Tanári nézőpont: Hálás feladat tanítani a 133 éve született Kosztolányi Dezső műveit

133 éves lenne a Nyugat egyik legkedveltebb alakja, Kosztolányi Dezső. Impresszionista alkotókészsége, az emberi pszichika pontos ismerete és lebilincselő nyelvezete máig élvezetessé teszi alkotásait. De felmerül a kérdés, érdekesen tanítható-e még Kosztolányi az iskoláinkban, és melyik korosztály tudja szívvel fogadni a nagy irodalmár műveit?
2018. március 30., 12:12

Õrzik a téltemetés hagyományát Feketenyéken

Több mint egy évtizede elevenítik fel a téltemetés régi népszokását a feketenyéki alapiskola és a helyi óvoda diákjai. A húsvéti ünnepkör előtt idén is megégették majd vízbe dobták a telet szimbolizáló Kisze bábot.
2018. március 29., 17:26

Vangelis 75 éves

Március 29-én hetvenöt éves Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.
2018. március 29., 13:12

Nemzeti ünnep – másképpen

KIRÁLYHELMEC. Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának havában, Rákóczi Ferenc 342. születésnapján Királyhelmecen járt a kassai Thália Színház és menedzsere, Szpisák Gyula jóvoltából Ferenczi Gyuri és a Rackajam együttes.
2018. március 28., 11:17

Portugál csokifesztiválon járt az AWS

Az öttagú metál banda már szűk két hónappal az Eurovíziós Dalfesztivál előtt megtapasztalhatta a portugál vendégszeretetet: Óbidos városába utaztak, ahol a helyi forgatóstáb segítségével felvették azt a félperces kisfilmet, amit az Eurovíziós szereplésük előtt láthatnak majd a nézők május 10-én.
2018. március 27., 15:59

Átadták a Psota Irén-díjat

BUDAPEST. Átadták a Psota Irén-díjat kedden a budapesti Rózsavölgyi Szalonban: az elismerést Hernádi Judit színművész vehette át a színházi világnapon.
2018. március 27., 12:30

Adományokból restaurálták Michelangelo firenzei síremlékét

FIRENZE. Nemzetközi adományozók jóvoltából restaurálták Michelangelo reneszánsz mester firenzei síremlékét. A Michelangelo nevében című projektet 12 országból több mint száz szponzor támogatta - számolt be róla a helyi média.
2018. március 26., 20:15

Ötödször rendeznek Üzleti Terv Versenyt a Selye János Egyetemen

KOMÁROM. Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán a középiskolások számára meghirdetett Üzleti Terv Verseny.
2018. március 26., 16:37

Húsvéti hagyományok – Élő-elfeledett ünnepi szokásokról dióhéjban

A kereszténység legnagyobb ünnepére Varga Máté, a Hagyományok Háza munkatársa néhány, kevésbé ismert tradíciót elevenít fel.
2018. március 26., 14:48

Kulturális díjat kapott Bogányi Gergely zongoraművész Stockholmban

BUDAPEST. Bogányi Gergely zongoraművész elnyerte a Stockholm Culture Awards Alapítvány díját világszínvonalú, virtuóz előadásmódjáért, a romantikus zeneirodalom műveinek egyedülálló tolmácsolásáért, valamint a Bogányi-zongora kifejlesztésének kiemelkedő teljesítményért.
2018. március 26., 10:50

70 éves Steven Tyler, az Aerosmith együttes énekese

Március 26-án hetvenéves Steven Tyler Grammy-díjas amerikai rockénekes, szövegíró, az Aerosmith együttes énekese.