2018. április 2., 09:30

Szépet alkotni belső igény

Spišák Tímeának rendkívül egyedi hobbija van. Különlegesen szép mézeskalácsokat készít különböző alkalmakra. Még csak két és fél éve fedezte fel önmagában ezt a vénát, máris tökélyre, művészi színvonalra fejlesztette azt. Ha gyönyörködni támad bennük kedvem, csak megkeresem Facebook oldalán legfrissebb munkáit / Bukus Timi név alatt/.
201804020904070.17903739_1645020628860698_1973104948385477569_n.jpg
Galéria
+5 kép a galériában


Tímea nagyon sokféle technikát ismer, s ezekről szívesen mesélt honlapunknak.

- A mézeseket –természetesen- nem egyesével készítem. Első napom a gyúrással telik, majd a tésztát másnapig állni hagyom. A második napon a sütésé a főszerep. A harmadikon alapozok. Az alap és a díszítés is cukormázból készül, amelyet Witton ételfestékkel színezek. A színekkel rengeteget kell játszanom ahhoz, hogy megtaláljam a megfelelő árnyalatokat. Ráadásul csak egyetlen napig tarthatóak el, mert másnapra becukrosodnak. Hogy milyen az optimális cukormáz állaga, nehéz lenne megfogalmazni, a lényeg: ha a tasakból kinyomom azt, ne szakadjon el, könnyen legyen alakítható, formálható. Azt hiszem, ehhez viszont a tapasztalat a legfőbb garancia. Én már előre látom: jó-e, vagy sem.

--Szinte biztos vagyok abban, hogy a negyedik-, a rádíszítés napja a kedvenced!

--Hát ez természetes, ez a nap csak és kizárólag a kreativitásról szól! Hát még milyen izgalmas az, ha épp új technikát, új motívumot tanulok!

--Van még egy ötödik napi teendő is a mézeskaláccsal?

--Igen, amikor a mézes nemcsak elkészült, de meg is száradt, akkor jön a csomagolás: vagy egyszerű zacskókba kerül egy-egy szalagocskával megbolondítva, vagy manapság már átlátszó fedelű dobozokat is alkalmazok.


Tagja vagyok a Mézeskalács Baráti Körnek, ott az ember ötleteket merít mások munkájából, vagy épp ő ad tanácsokat a nála tapasztalatlanabbaknak.

--Akkor most lássuk a technikákat! Tudom, hogy először a csipkemintával indult pályafutásod!

--Igen, ez az a technika, amelyet bárki el tud sajátítani, ha van elégendő türelme. Hiszen csak pontokból és vonalakból áll. A húsvéti motívumoknál csak elvétve alkalmazom, akkor is csak kiegészítő díszítésként.


A bárányok készítésének módjára leginkább azt mondanám, hogy ez a ponttechnika. Rendkívül aprólékos, nagy türelmet igénylő munka.

--Nagyon különös ez a magyaros minta!

-- Ez tulajdonképp a kalocsai minta modernebb verziója. Vannak, akik előrajzolják, és úgy hozzák létre, én viszont azokhoz tartozom, akik nem szeretnek kötött minta szerint dolgozni, ráadásul van rajzismeretem, hiszen valamikor festegettem, ezért képes vagyok egy egyszínű alapba belelátni a megfestendő mintát a helyes méretarányban.

Tudok mutatni máz a mázba technikával készült darabokat is! Még nem próbáltam ugyan, de hamarosan arra is rászánom magam, hogy a megszáradt alapra egyszerűen csak ráfessem az adott mintát. Mindezt úgy, hogy előtte a porállagú ételfestéket egy pici alkoholban higítottam.

--Ha végignézem a kínálatot, van itt: tojás, egész alakos nyuszi, nyuszi fej, tyúkocska, bárány, csibe…..De hol szerezhetőek be ezek a kiszúró formák?

--Nos, bárhol járok, vadászom rájuk: lásd OBI, Praktiker , Kika….stb.  Csak hát leginkább piciket gyártanak, 10 cm felettieket alig. Ezért találtam egy vállalkozót, aki 3D-s nyomtatású műanyag formákat tud nekem készíteni.

--Tímea, Te rendkívül precízen végzed a dolgodat, hiszen minden tojás, minden bárány, minden nyuszi teljesen egyforma. Mi kell ahhoz, hogy valaki erre képes legyen?

--Szépet alkotni számomra belső igény. Nem kell, hogy teljesen tökéletesek legyenek a mézesek, de ha van kézügyesség hozzá, mások majd annak látják.


Ha egyszerre többet csinálok egy formából, akkor az egy időben készültek valóban nagyon hasonlóak. Ösztönösen  minden darabon ugyanoda teszem pl. a szemet, a fület, a szárnyat. Ez jön magától! Ráadásul minden darabban benne van az ízlésem, amely olykor elegáns, máskor meg elsősorban játékos.

--És mikor nem ajánlott hozzákezdeni ehhez a munkához?

--Ez a hobbi nem tűri el a feszült, stresszes lelkiállapotot. Lelki nyugalom kell hozzá, hogy maximálisan kikapcsolhasson. Ez pedig egy leírhatatlanul  különleges állapot. Imádom.

                                                                                

201804020904070.17903739_1645020628860698_1973104948385477569_n.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.