2018. április 2., 16:16

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjai tudatosan éltetik az öntözködés hagyományát

A húsvéti szokások az eszem-iszomot leszámítva már a Felvidéken is kihalóban vannak. Vannak helyek azonban, ahol tudatosan éltetik az öntözködés hagyományát. Ilyen a Kassa árnyékában megbúvó Nagyida, ahol az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjainál már 65 éves szokás, hogy ilyenkor népviseletben látogatják meg a lányosházakat Nagyidán, illetve a környező falvakban.
201804021615110.Nevtelen-1.jpg
Galéria
+3 kép a galériában


Itt a locsolkodás szó a közelmúltig ismeretlen fogalom volt - itt a legények öntözködnek, akik bandába szerveződve járták a lányos házakat. Illetve járják most is tudatosan éltetve a régi szokásokat.

A Fölszállott a páva tehetségkutató versenyből is ismert Ilosvai táncosait, Buzitára és Restére kísértük el, ahol az 5-6 fokos kinti hőmérsékleten kúti vízzel öntözték meg a lányokat, hogy ne hervadjanak el.

Közben karikás ostorral cserdítgettek, ezzel is elűzve a telet és minden rosszat a környékről. A fiúk 25 lányos házat látogattak végig.

"Számomra ez nagyon fontos, mert ez egy nagyon régi esemény és örömmel tölt el, hogy a fiúink gondolnak ránk, eljönnek a házunkhoz és megöntenek" - mondta a buzaitai Tóth Krisztina.

A Restén élő Tóth Anikó "biztos abban, hogy ezéven nem hervad el", mert a legények megöntözték. Szerinte is nagyon szép régi szokás az öntözködés, amit éltetni kell, s ha a legények véletlenül kihagyták volna az ő házukat, "kedden meglátogatná a fiúkat egy veder vízzel" s meglocsolná őket. Egyébként ez is egy régi szokás, hogy kedden a lányok öntöznek, s talán ezt a hagyományt is fel kellene eleveníteni, mondta Tóth Anikó.

A nagyidai Ilosvaiban komoly műhelymunka folyik. A hangsúly a néptáncon van, de a hagyományok éltetése mellett az emberség, a tartás és a magyar értékőrzés szintén a kulcsszavaik közé tartozik. A fiatalok játékosan sajátítják el az értékközpontúság fogalmát, amit folyamatosan magukévá is tesznek második otthonukban és családjukban az Ilosvai Magyar Házban.

Tóth Nikolett (Buzita) azt hangsúlyozta, hogy  ők valamennyien egy közösség, olyanok, mint egy kis család.


Az idei öntöztködő legénybandát a nagyidai Kupec Zsolt vezette. "Ez egy komoly erőfeszítés, mert minden házban ugyebár, jó vendégségbe fogadnak minket és mindig meg kell enni a jó kis sonkácskát, meg néha egy kis kupicával is, de odafigyelünk. Szóval tudunk azért... na jó, nem úgy mondom, hogy tudunk inni, de vigyázunk a mértékekre."

Nagyon örül a látogatásnak Tóth Mária. "A fiúk megtiszteltek minket azzal, hogy eljöttek megönteni a lányokat és ők is nagyon várták. Nekünk ez nem gond, ez ezzel jár, a lányok ugyanis az Ilosvainak a tagjai, s ez egy hagyomány és nagyon szép dolog."

A megvendégelés végeztével, -Petőfi után szabadon- véget vetettek a zenének és ha nem is haza, de továbbálltak a legények.

201804021615110.Nevtelen-1.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.