2018. március 27., 12:30

Adományokból restaurálták Michelangelo firenzei síremlékét

FIRENZE. Nemzetközi adományozók jóvoltából restaurálták Michelangelo reneszánsz mester firenzei síremlékét. A Michelangelo nevében című projektet 12 országból több mint száz szponzor támogatta - számolt be róla a helyi média.
201803271149490.mich.jpg

A legutóbbi felújítást húsz éve végezték. Ezúttal tavaly szeptemberben kezdődött az adománygyűjtő kampány a szükségessé vált felújításhoz. A pénzgyűjtő akció gyorsan elérte a kitűzött százezer eurós célt. Az adakozók 80 százaléka amerikai állampolgár volt. Az adományozók nevét egy könyvben őrzik a bazilika archívumában. 

Az összegből a Santa Croce bazilikában található síremlék tisztítását és állapotfelmérését végezték el. Az adományból az 1966-os firenzei árvízben megrongálódott oltárképet is restaurálni tudják, ennek munkálatai őszre fejeződnek be.

A Buonarroti oltárkép és síremlék Giorgio Vasari tervei nyomán készült. A síremléket Lionardo Buonarroti, Michelangelo örököse rendelte meg, aki megszervezte nagybátyja testének átcsempészését a római Santi Apostoli templomból a firenzei Santa Croce bazilikába. A carrarai márványból készült síremléket a festészet, a szobrászat és az építészet allegorikus női alakjai veszik körül.

A látogatókat nem tartják távol a restaurálás helyszínétől a munkálatok idején: a helyszínen dolgozó két szakember, Paola Rosa és Emanuela Peiretti ugyanis nem akart a turistáknak és érdeklődőknek csalódást okozni, ezért lehetővé teszik, hogy láthassák a munka különböző fázisait.
 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.