2018. április 4., 19:13

Sajátos hangulatú búcsi Disznótor lesz a debreceni Deszka Fesztiválon

DEBRECEN, KOMÁROM. Egyedüli felvidéki produkcióként kapott meghívást a kortárs magyar drámák Debrecenben pénteken kezdődő 12. Deszka Fesztiváljára Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínházi előadása, amelyet a dunamocsi származású Lajos András színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja rendezésében és előadásában eddig is a határ mindkét oldalán sok helyen nagy sikerrel játszottak.
201804041807280.Disznotor_4..JPG
Galéria
+3 kép a galériában

A debreceni Csokonai Színházban április 6. és 14. között zajló seregszemlén 25 kortárs magyar drámaszöveget bemutató előadást láthatnak az érdeklődők. „A válogatás ezúttal kiterjedt az egész Kárpát-medencére, így három romániai (Hatházi András-Tom Dugdale: Tizenöt próbálkozás a színészetre; Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól; Vakok), egy szerbiai (Háy János: Kemping) és egy szlovákiai (Soóky László: Egy disznótor pontos leírása) előadás is látható lesz a fesztiválon, az anyaországból érkező 12 vidéki és hét fővárosi produkció mellett. Az utóbbi évek során igen népszerűvé vált, kortárs magyar szerzőjű gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületen pedig idén 9 előadással találkozhatnak a nézők, közülük 2 osztálytermi, komplex nevelési profillal készült (Mikó Csaba: A száműzött herceg, Kalapos Éva: Massza)” – tájékoztatta portálunkat Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház és a Debrecenbe meghívott előadás dramaturgja.

A fesztiválra minden évben idegen nyelvű előadások is érkeznek. Ez alkalommal egy Poznañból meghívott lengyel nyelvű előadásban láthatja a közönség gyökeresen más nézőpontú feldolgozását annak a szövegnek, amely a tavalyi DESZKÁ-n magyar nyelven Visky András Pornó című katartikus erejű szatmárnémeti előadásában volt élvezhető.

Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínházi előadása, amelyről először a 2017. június 17-i bemutatója előtt, május 31-én írtunk, a fesztivál április hatodikai nyitónapján, a nagy érdeklődés miatt két alkalommal, 19.00 és 22.00 órától lesz megtekinthető.

„A Dialóg nonprofit szervezet által életre hívott előadás egy disznóölés tragikomikus pillanatait használja keretként arra, hogy a szabadság lehetetlenségéről, történetileg az 1968-as eseményeket követő konszolidációs időszakról beszéljen. A produkció a Dialóg azon tervezetének a folytatása, amely a korábbi Soóky-művel, A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönddel kezdődött (rendezte és előadta a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt komáromi színművész, Benkő Géza), s melynek célja, hogy teret biztosítson azoknak a szlovákiai magyar drámáknak, melyek régiónk, közösségünk múltjáról vallanak“ – mondta el Varga Emese az  előadásról. A darabot a komárom-örsújfalui premierje óta már nagy sikerrel játszották az 54. Jókai Napokon, a Gombaszögi Nyári Táborban, a zselízi 51. Országos Népművészeti Fesztiválon, valamint országszerte több felvidéki településen, illetve az előadást a Miskolci Nemzeti Színház is befogadta 3 előadás erejéig.

Vélhetően a 12. Deszka Fesztivál közönsége is „vevő lesz“ az 1970. január 17-én egy búcsi családi portán játszódó történetre, illetve a szerző drámaszövegére, amely végtelen könnyedséggel és humorral beszél az ún. ideiglenes szovjet megszállásról, az átvilágításról, a szabadság ideájáról, valamint a közösség szabadságra való képtelenségéről.

201804041807280.Disznotor_4..JPG
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.