2018. április 4., 11:36

Végre megérkezik a tavasz

POZSONY. Az elkövetkező napokban az idén első alkalommal lesz módunkban élvezni a kellemes tavaszi meleget, örvendeztetnek meg optimista előrejelzéseikkel a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai. Április első harmada szokatlanul meleg tavaszi időjárást hoz.
201804041106120.idoj02.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

Míg márciusban Európa-szerte tombolt a tél, addig áprilisban szokatlanul meleg idő vár ránk, főként a hónap első harmadában. „Arra számítunk, hogy az április 1-5. közötti időszakban Európa túlnyomó részén a szokottnál 1-3 Celsius-fokkal melegebb lesz” – tájékoztat a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SMHÚ). Április második ötöde viszont Kelet-Európa túlnyomó részében jóval melegebb lesz. „Az évszaknak megfelelő időjárástól való eltérés akár a 3-6 fokot is elérheti” – közölte az SMHÚ.

Szlovákia szempontjából rendkívül biztatóak a kilátások. Szerdán többnyire gyengén felhős, helyenként átmenetileg felhős lesz az ég. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16-21 Celsius-fok körül alakul, hűvösebb csupán a Tátra térségében lehet. Nyugat-, illetve Észak-Szlovákiában erős szélre, széllökésekre kell számítani a délutáni órákban, ezekre a térségekre az SHMÚ elsőfokú, sárga figyelmeztetést adott ki.

Csütörtökön nagyrészt felhős lesz az ég, bár helyenként felszakadozhat a felhőzet. Éjjel szórványosan, napközben helyenként előfordulhat eső, illetve záporeső. Az éjszakai hőmérséklet 5-10, a nappali 15-20 fok körül alakul. A gyenge, kezdetben déli szél erőssége nem haladja meg a 25km/h sebességet.

Pénteken nagyrészt borult lesz az ég, több helyen eső, záporeső várható. Később a csapadék lassan szűnni fog, viszont feltámad a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4-9, a nappali 12-17 fok körül várható, Kiszucán, Árvában, Liptóban és a Szepességen pár fokkal alacsonyabb, 10 Celsius-fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

Szombaton felszakadozik a felhőzet, többnyire derült, gyengén felhős lesz az ég, helyenként várható csupán átmeneti felhősödés. Az alacsonyabban fekvő területeken helyenként köd is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2-7 fok körül várható, Szlovákia érszaki részén a völgyekben, völgykatlanokban helyenként fagypontig süllyedhet a levegő hőmérséklete. Nappal viszont újra kellemes meleg várható, 15-20 fokig kúszik majd a hőmérő higanyszála.

Vasárnap szintén kellemes, derült vagy gyengén felhős lesz az ég. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4-10, a nappali 16-22 fok körül várható.

201804041106120.idoj02.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.