2024. július 5., 08:00

A KOMP 11. alkalommal kötötte össze Csallóköz és Szigetköz alkotóit – KÉPEKKEL

A dunaszerdahelyi Vermes-villában a Kortárs Művészeti Panoráma (KOMP) kiállításán 16 alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők augusztus utolsó hetéig.

11.-komp-18
Galéria
+23 kép a galériában
11. KOMP
Fotó: Lacza Gergely

Elsőként Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója köszöntötte a megjelenteket, külön üdvözölte a kezdeményezés fő szervezőjét, vezetőjét, Varga György festőművészt és Gútay Lászlót, Dunaszerdahely város oktatási és kulturális szakbizottságának elnökét. Ezután röviden ismertette a KOMP lényegét:

Ez a kiállítás összeköti Csallóköz és Szigetköz alkotóit, egyfajta kapocsként funkcionál a két rész művészeti közössége között”,

mondta. Illés Viktor zongorajátéka után Iván Péter felolvasta Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere üzenetét, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen a tárlatmegnyitón.

ivan-peter
Iván Péter
Fotó:  Lacza Gergely
Alkoss, művész! Ne beszélj! – mondta Johann Wolfgang von Goethe német író és költő. Egyszerű és ugyanakkor milyen mély gondolatokat tartalmaz ez a kijelentés. Legfőbb feladatát jelöli ki a művésznek Goethe, az alkotást. Azt a tevékenységet, amely lételeme a művészetnek. (…) Legfontosabb az alkotás, amelyben a művész megvalósítja és megmutatja önmagát. Tudjuk, nem mindig az adott korban, vagy élete folyamán kerül elismerésre valaki, de az idő mindig igazolja az egyént, az alkotást. (…) A Kortárs Magyar Panoráma fő célja is az alkotók műveinek bemutatása a Duna mindkét oldaláról. Annak a folyónak, amely mindig is összekötötte az embereket. Bár voltak korszakok, amikor szerették volna ezt megváltoztatni, de a barátságokat, a szerelmeket, a művészeket nem lehet korlátozni. (…) Szükség van a kapcsolatteremtésre a mai korban is, amelyben sötét árnyak borítják Európa és a nagyvilág egét. Viszont a színt, a szépet, a szemnek és a léleknek való megnyugvást a művészek hivatottak megalkotni. Nagyon nagy szükségünk van rá, hogy egyéni látásmódjukkal megváltoztassák a keményszívű döntéshozókat, vagy az általuk elkeseredett emberiséget”,

fogalmazott üzenetében Karaffa Attila, aki fotóművészként alkotásaival szintén képviseltette magát a tárlaton. Az alpolgármester üzenete végén egy jó hírt is megosztott az egybegyűltekkel, mi szerint egy Interreg pályázat jóvoltából 2025-ben megújul Dunaszerdahely ikonikus épülete, a Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villa, így még szebb és korszerűbb környezetben várhatja majd a tárlatokra látogató közönségét.

11.-komp-14
11. KOMP
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Borbély Károly festőművész osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

Amikor ezt elkezdtük tervezni, az volt az alapgondolat, hogy a művészet mutasson példát arra, hogy mindenféle politika fölé tud emelkedni, és összeköti az embereket a maga nonverbális módján. Hiszen a szavak nélkül sokkal mélyebb információkat tudunk egymással közölni. (…) A német költő, Rainer Maria Rilke írta egyszer, hogy a folyó mindenütt ugyanaz. A forrásnál is és torkolatnál is. És senki nem tudhatja, hogy most éppen hol fog kikötni, de ez ettől gyönyörű. És most itt az a sokféle alkotás, amit látnak, mind különféle személyiség, mind különféle egyéniség hozta létre, mind másképpen fogalmazza meg az érzéseit, gondolatait, másképpen mutatja meg magát. És ebben ez a sokszínűség a gyönyörű, mert egy komp rendkívül sokféle embert tud vinni a hátán. És mi így vagyunk az egész életünkkel is. (…) Egy német művészbarátommal szoktunk év végén, mintegy üdvözlésképpen kis fametszeteket cserélni, és egyszer az egyik metszetéhez mellékelte egy német költő egyik mondatát, ami úgy hangzik magyarul, hogy »az idő nem pénz«. Az idő élet. És én most azzal zárnám a gondolataimat, hogy ez a kiállítás arra mutat rá, vannak emberek, alkotóművészek, akik anélkül, hogy kérnék tőlük ezt, létrehoznak műalkotásokat. Szépségeket hoznak létre azért, hogy örömet szerezzenek másoknak. Ezt senki nem kérte tőlük, ezt »csak« adják. Ez úgy jön, mint a fáról a gyümölcs. És ez a szépség lényegében az életünknek az alapeleme. Akkor is, ha nem vesszük észre.”
11.-komp-02
11. KOMP
Fotó:  Lacza Gergely

A 16 alkotó közül Csallóközt Kovács Csonga Anikó, Simon Anikó, Zuzana Benková, Mikóczy Dénes, Lipcsey György, Godány Sándor, Karaffa Attila és Juhász Tibor, Szigetközt pedig Mile-Tóth Judit, Varga György, Füredi Kornél, Uzsák Zoltán, Sipeki Zoltán, Lebó Ferenc, Borbély László és Borbély Máté képviselik.

11.-komp-01
11. KOMP
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítás kurátorai Varga György és Borbély Károly festőművészek voltak, a tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

11.-komp-01
Galéria
+23 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.