2022. november 29., 10:44

A (cseh)szlovákiai magyar könnyűzene panoptikuma (4. rész: Total Chaos)

Könnyűzenei sorozatunkban kísérletet teszünk bemutatni azokat a felvidéki előadókat és együtteseket, akik, vagy amelyek a második világégés után jelentősebb sikereket értek el tájainkon lokális vagy országos szinten. Egyesek pályafutása a rendszerváltozáson túlra is átnyúlik, vagy csak azután kezdődött, s közülük néhány valamilyen formában még ma is tevékeny. Sorozatunk mai fejezetében a Total Chaos együttes történetét ismerhetjük meg.

total_chaos17
Galéria
+25 kép a galériában
Total Chaos koncert
Fotó: Katona András Bandee

A nagymegyeri zenekar 1982 decemberében alakult, és Csehszlovákiában ekkor éppen bekeményített a rendszer a lengyelországi események miatt. Katona András („Bandee”) zenekarvezető elmondása alapján nem volt tudatos az, hogy ők most punk vagy új hullámos zenét fognak játszani, de bejött nekik a punk vadsága, őszintesége, és az, hogy igazából nem is kell zenésznek lenned, elég csak magadat adnod.

total_chaos11
Total Chaos: Katona András Bandee
Fotó:  Katona András Bandee

A zenekari tagságot cimborák, ismerősök alkották, és a hangszereiket hasonlóképpen választották ki mint az Omega, de nem sorsolással, hanem ad hoc módon: az egyikből lett a dobos, a másikból a basszusgitáros, és így tovább. A kezdetekkor a csapat csak csíkos szerelésben játszott, mivel az egyik nagy kedvencük, a D. Nagy Lajos-féle Rolls Frakció is hasonló göncökben lépett pódiumra. Bandee, az énekes frontember a nagymamájávál varratta a csíkos „gatyát”, mire az édesapja azt azért megjegyezte:

Ha ebben kimész az utcára, akkor elvisznek, mert azt hiszik, pizsama van rajtad.”

A tagok elmondása alapján az első nagydobjuk egy tűzoltó menetdob volt, amelyre rokonokkal hegesztettek lábakat, hogy megálljon a földön. A tűzoltószertárban tartották meg első koncertjüket, ahol fellépett a komáromi City Rock, a későbbi Chaos-tag Michnya Robi akkori zenekara is. Velük és a közönséggel együtt lehettek nagyjából negyvenen, de

kint vagy 70 rendőr biztosította a fellépést, kutyákkal, macskákkal, papagájokkal…”,

mesélte Bandi egy 2017-es videóban, ahol több érdekes történet is elhangzik.

Robit épp előtte verték össze Érsekújvárban, és ki volt festve az arca, hogy ne lássák a monoklikat.
total_chaos03
Total Chaos: Michnya "Big Man" Róbert
Fotó:  archívum

Akkoriban a dobosuk még csak a „kettőnégyet” tudta „tolni”, így a koncertjükre egy évig a kutya nem volt kíváncsi, de addig legalább minden hétvégén nyüstölhették a hangszereiket a próbateremben, és közben szépen fejlődtek.

1984 nyarán a galántai Európa zenekar elhívta őket előzenekarnak, és hirtelen nagy cuccokon nyomhatták zenéjüket.

Három traktor platókocsija állt a központban a színpad helyett, a két oldalsón a méretes hangfalak, középen pedig a zenekar. De ezt úgy képzeljétek el, hogy például Taksonyban (község Galánta mellett, akkor Galánta része – szerk. megj.) 3000 ember volt, a bősi parkban pedig minimum 2000 ember jött össze”,

mesélte Bandi.

Már akkoriban is volt pár olyan szövegük, amelyek nem igazán voltak kompatibilisek a rendszerrel.

Egyszer beneveztek egy magyarországi felhívásra, amelynek eredményeképpen meghívták a zenekart a budapesti Metró klubba, ugyanis ott volt az esemény. Bandi így emlékezik vissza erre:

Stúdióminőségben rögzítették a koncertünket, azt hittük, most már miénk a világ, a jövő héten a CBGB-ben játszunk, azután meg a Wembley-ben, de a végén kiderült, hogy ki kellett fizetnünk a felvételt is.”
total_chaos09
Total Chaos: a Metró klubos tehetségkutató felhívása
Fotó:  archívum

Michnya Robi a katonai szolgálata leteltét követően, 1985 karácsonyán lett a zenekar tagja. Ekkortájt kezdett a csapat kicsit letisztulni és tudatosabban dolgozni. De Robi alighogy leszerelt, már Bandit is vitték a hadseregbe. „Big Man”, vagyis Robi így emlékezett vissza:

Ekkor nyáron a nagymegyeri fürdőben volt egy kis fellépés, ahol a Törököt (Török László zenekari tag – szerk. megj.) előre küldtük. Kivettük a harmonikát és az orgonát a kezéből, mondtuk neki, takarodj előre és ugrálj! Ekkor elénekelte a „Szar a világ, szép az élet, hej, / állandóan fegyverkeznek” kezdetű vidám dalocskánkat. A járási nemzeti bizottság kultúrosztályának akkori referense épp a szemközti épületegyüttes luxuslakosztályában döglött valami kurvájával, és az lett a vége, hogy kegyetlenül feljelentett bennünket.
Rendes, pecsétes papírok jöttek az államvédelmi hatóságtól, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy bent vagyunk a kihallgatáson.
Nem is értettük, miért. Mi csak írtunk néhány sor dalszöveget, valami ökörséget, és ezért? Azt hittük, hogy úgy a normális, ha vannak gondolataink, megbeszéljük, elmondjuk. Ahol a szabadság szele egy kicsit fújdogált, ott a rendszer rögtön remegni kezdett, és mint csontra a kutyák, azonnal ráugrottak a legkisebb dologra is. Senki nem foglalkozott volna ezzel a történettel, ha ezt a mocskos bárzenészt nem zavarta volna. Később be is bizonyította, hogy így van, a nevét nem mondjuk meg, de biztos csuklik...”
total_chaos13
Total Chaos
Fotó:  Katona András Bandee

Bandi ekképpen folytatta:

Amikor katona voltam, egyszer csak behívott a kémelhárítás embere, majd elkezdte mondókáját: – Na kis katona, gyere, ülj csak le. Zenélgetünk, zenélgetünk? – Én meg marha boldog voltam, mert láttam, hogy a hangszerek ott porosodnak valamelyik sarokban, gondoltam, zenekart fogunk csinálni. Mondom, igen. – Na, és hogy hívják a zenekart? – Azt, hogy Total Chaos nem mondhattam, hiszen már a név is rendszerellenes. Mondom, Al-fa (ezzel a névvel alakultunk). Erre kikelt magából: – Ne hazudjon! Rögtön rám rontottak, másnap már kezemben volt az áthelyezési parancs, a helyszín: Benešov u Prahy. Aztán Prága, Tábor... (a felsorolt kaszárnyák a katonák körében hírhedt helyeknek számítottak – szerk. megj.) Egész Csehországot végigjártam, az összes kaszárnyában voltam. Nagyon jó katona lehettem, hiszen mindehová hívtak, verekedtek értem, haha... Utána összehaverkodtam egy írnok sráccal, akitől kikértem a káderlapomat, hogy miért is lettem én áthelyezve? Nem engedte megfogni, csak távolról merte megmutatni, de azért el tudtam olvasni. Soha nem felejtem el, mi volt rajta: Veszélyes a határsávon. A kapitalizmust és a fasizmust propagálja.”
total_chaos10
Total Chaos: Katona András Bandee
Fotó:  Katona András Bandee
A rendszerváltást követően Bárány Jani, aki az Ifi magazin újságírója volt, valahogy ránk kattant, állandóan mi voltunk a lapban, ha böffentettünk egyet, azt is megírta. Tény, hogy nagy hírverést csinált nekünk, de egy idő után már nekünk sem tetszett, mert ez a zene nem arról szólt”,

zárta rövidre Bandi.

total_chaos16
Total Chaos koncert
Fotó:  Katona András Bandee
Kiss Csaba a Török Lacit egy éjjeli szlopálásnál se szó se beszéd egy talpas üveges pohárral homlokon szúrta és a homlokánál keresztbe elvágta a fejét. Ezután az esemény után teljesen szétzüllött a zenekar. A Török félt tőle, próbákat már csak alibiből tartottunk”, mesélte Robi. „Most az is eszembe jutott, hogy a 90-es években, a rohadt nagy szabadságban azok a szövegek, amelyek a 80-as években nagyon is szóltak valamiről, már nem voltak annyira érdekesek. Talán ez is lökést adott a zenekar feloszlásához”,

ismerte el Bandi.

A Total Chaos 1982 decemberében alakult és 1993-ban szűnt meg létezni. Élt 10 évet. Két kazetta és pár demófelvétel maradt utána.

total_chaos04
Total Chaos: Hé paraszt! demókazetta
Fotó:  archívum

 

total_chaos05
Total Chaos: Live 92 kazetta
Fotó:  archívum

1997-ben két ex Chaos taggal alakult meg a mai napig működő Big Man Band, amely részben a Total Chaos hagyatékát is „ápolja”.

A Total Chaos legutolsó felállása:
Nagy Attila – dob
Török László – ének, orgona, harmonika
Kiss Csaba – basszusgitár
Katona András (Bandee) – ének
Michnya Róbert (Big Man) – gitár, ének (1985-től)
Kocsis Attila (Tyutyu) – gitár

total_chaos15
Total Chaos
Fotó:  Katona András Bandee
total-chaos-polo
Galéria
+25 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.