2022. november 21., 20:05

A (cseh)szlovákiai magyar könnyűzene panoptikuma (3. rész: Pigmeus)

Könnyűzenei sorozatunkban kísérletet teszünk bemutatni azokat a felvidéki előadókat és együtteseket, akik a második világégés után jelentősebb sikereket értek el tájainkon lokális vagy országos szinten. Egyesek pályafutása a rendszerváltozáson túlra is átnyúlik, vagy csak azután kezdődött, s közülük néhány valamilyen formában még ma is tevékeny. Sorozatunk mai fejezetében a pozsonyi Pigmeus együttes történetét ismerhetjük meg.

pigmeus-pozsony-2.felallas-1982-pozsony-foter
Galéria
+7 kép a galériában
Pigmeus
Fotó: Gyökeres György

Balla Igor zenekarvezető nyomán részletes képet kaphatunk a múlt évezred végének egyik legendás rockzenekaráról:

"Az 1978-ban alakult Pigmeus a csöves rock hőskorának egyik legismertebb és legsikeresebb felvidéki magyar rockzenekara. Sokkal többet jelentett ugyanis a közönségének mint egy zenekar: a lázadást, a szabadságot és a rocker életvitelt. Akkor még csak belépőjegyes koncerteket lehetett adni, de így is telt házakat produkáltunk, és kisebb botrányokat. Somorján például a tömeg betörte a művelődési ház bejáratát, Pozsonyban a szervezők az utolsó számokra bekapcsolták a teremben a világítást, hogy így fogják vissza a tomboló, csápoló közönséget stb.

A szlovákiai magyar rádió évekig nem volt hajlandó felvenni zenekarunk dalait. Végül két számukat mégis rögzítette, de csak a zenekarral készült riport került közvetítésre.

Az olyan szerzemények, mint a Zsírsejkmama meg az Öngyilkosok balladája szemben álltak az akkori kultúrpolitikával. Csak a rendszerváltás éveiben készülhettek stúdiófelvételek, melyekből az Add rá a gázt! hatalmas siker lett. A későbbi felvételekből az Érezd velem, és a Mitől döglik a légy lett nagy durranás, de Az első éjszakán és a Megszokás is sokak kedvence lett. Ekkor már szó lehetett volna többről, lemezről is, de csak szlovákul, amit a zenekar kategorikusan visszautasított. Bekerült viszont a Pigmeus a legnézettebb magyarországi állami tévé, az MTV (más még nem volt) Rockstúdió című műsorába, ami olyan volt akkor, mintha valaki mostanság az amerikai MTV-ben szerepelhetne. A díszletet egy tűzoltószertár szolgáltatta és hála a Moby Dick zenekar akkori dobosának, Rozsonits Tamásnak, a Pigmeus a neves thrash metal zenekar dobjait is használhatta.

A csapatnak a magyarországi állami rádió zenei adójába, a Petőfi rádióba is sikerült betörnie. Olyan neves magyarországi zenekarokkal játszhattunk egy színpadon, mint például a Bikini, a Beatrice, a P. Mobil, de a szlovákiai élvonalból a Metalindával, Money Factorral és másokkal is szerepelhettünk.

Sokat segített ebben a banda menedzsere, Tóth Péter. Egyik legemlékezetesebb, legspontánabb sikerünket talán a Mentsük meg a Dunatájat című megarendezvényen, a somorjai lóversenypályán éltük át. Nem mellesleg ez volt az ElóKoncert rendezvényszervező iroda első „dobása”. A tízezres tömeg szürkületkor még mindig szanaszét heverve fesztiválozott, pedig már fellépett a délután folyamán egy-két hazai és külföldi „nagyágyú”, de amikor a Pigmeussal belecsaptunk a húrokba, mintha mágnest kapcsoltak volna be, a tömeg odazúdult a színpad elé és végigőrjöngte a koncertet. Az Egy kívánságom van és a Fémangyal akkor már hatalmas Pigmeus-slágerek voltak, pedig sose készült belőlük stúdiófelvétel. A cucc is oltári volt: a helyszínről Athénba vándorolt, ahol pár nap múlva Tina Turner koncertezett rajta.”

pigmeus-pozsony-janyok-kulturhaz
Pigmeus
Fotó:  Pigmeus

1993-ban megvalósult a zenekar életében a Kánaán, mert átcuccolás és utazgatás nélkül napi 2-3-szor is színpadra állhatott. A Komáromi Jókai Színház felkérte a Pigmeust, hogy legyen a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical zenekara, és Balla Igor, a zenekar basszusgitáros-énekese a darab zenei vezetője.

A fiúk ezt a feladatot úgy oldották meg, hogy Adamis Anna, a musical dalainak szövegírója a bemutatón elsőként ugrott fel tapsolva a székéről, és még azok is elismerően gratuláltak a zenekarnak, akik előtte nem nagyon voltak a rajongói.

Sikerült ugyanis úgy átdolgozni az akkor már húszéves musical zenéjét, hogy az megfeleljen a 90-es évek zenei világának és lendületének. Voltak ugyan színészek, akik az első próbákon ellene voltak az átdolgozásnak, mondván miért kell tempós kemény rockba áttenni például a lírai hangvételű A fák is siratják című dalt, meg az Eszter keresése címűnek a második felét, ahol a keresés hektikus hangulatát lehetett így még jobban kifejezni. Végül azonban mindenki megszerette a számokat ebben a formájukban, csakúgy mint az egész musical új hangzásvilágát. A darab több mint 100 előadást ért meg.

Kár, hogy nem maradt a Pigmeus után egyetlen lemez, vagy CD se, csak pár stúdiófelvétel. A legismertebb zenei internetes videómegosztón van viszont több koncertrészlet. A rockzenébe azonban az elkövetkező években a közönség belefásult, Szlovákiában ugyanúgy, mint Magyarországon. Sok ismert előadó és zenekar szünetet tartott, vagy végképp letette a lantot. Felbomlott a Pigmeus is. Mások lettek az igények, más lett a közeg, az akkori zenei trendek már nem feleltek meg a csapatnak.

pigmeus-pozsony-balla-igor-es-toth-peter-menedzser
Balla Igor és Tóth Péter menedzser
Fotó:  archívum
Érdekességek

A Pigmeus és a szintén pozsonyi Gravis zenekar a helyi Duna utcai magyar tannyelvű alapiskola BUMM nevű zenekarából jött létre – „sejtosztódással”: Balla Igor megalakította a Pigmeust, Dusik Gábor pedig a Gravis-t.

Hasonlóan az ORI-vizsgához, a régi időkben még Csehszlovákiában is működési engedélyre volt szükség ahhoz, hogy a zenekarok játszhassanak és pénzért léphessenek fel. Ezt az engedélyt egy vizsgabizottság előtt kellett megszerezniük.

Féltünk, hogy Pozsonyban nem kapnánk meg, mivel magyarul énekeltünk, ezért egy picit „csaltunk”. Pozsonyban Vrakuňa (magyarul Vereknye) városrészben volt akkor a próbatermunk, de Dunaszerdahelyre mentünk vizsgázni, ahol azt írtuk be a kérvényünkbe, hogy a járásban lévő hasonló nevű Vrakúňból vagyunk – szerencsére nem leplezték le a turpisságot, pedig magyarul röviden Várkonynak, rendesen pedig Nyékvárkonynak nevezik a települést. A hivatalos érintkezésben azonban akkor még a magyar megnevezéseket nem lehetett használni”

– mesélte Igor.

pigmeus-pozsony-mukodesi-engedely
A Pigmeus ominózus működési engedélye
Fotó:  archívum

A komolyabb zenekarok köré régen egy „slepp” csapódott, amely szinte minden fellépésre követte a zenekart, ha épp akadt hely a kisbuszban. Nem volt ez másképpen a Pigmeus esetében sem. Cserébe beccucoltak a zenekarnak a színpadra és ingyen élvezhették a fellépést. Ritkább eset volt, de előfordult az is, hogy a csapatnak saját technikusa volt, aki épp hangládákat vagy keverőpultot tákolt össze és cinezgetett a zenekaroknak.

A Pigmeus szakiját Varga Aladárnak hívták, később a bárzenész Ivan Galko is hangosított nekik, de ő már nem ingyen. Még a 80-as évek elején történt az eset, amikor lerobbant a zenekar kisbusza, és a deáki kultúrházba a banda tagjai pont akkor értek oda, amikor már el kellett volna kezdődnie a koncertnek. Az együttest több száz türelmetlen fiatal várta, akik csak akkor értették meg, hogy miért nem engedik be őket a kultúrházba, amikor meglátták a Pigmeus kisbuszát. „Szeretnétek, hogy minél hamarabb elkezdődjön a koncert?”, kérdezte tőlük Igor. „Igeeeen”, üvöltötték kórusban. „Na oké, akkor gyertek, fogjátok a hangszereket és segítsetek nekünk felcuccolni a színpadra!” A rockereknek sem kellett több, percek alatt felhordták a motyót a színpadra, csakhogy akik már bent voltak, azok bent is szerettek volna maradni, jegy nélkül.

Hosszú percekbe telt, mire a rendezőség kisebb küzdelem árán visszatoloncolta őket a bejárat mögé. A nagy káoszban egy rövid hangolás után végre kezdődhetett a buli.

Igor jobbra majd balra forult, kérdezte a többiektől, hogy kezdhetnek-e. Végül a dob felé nézett és megrökönyödve vette észre, hogy a dobos sehol. A zenekar hajtóvadászatot indított, de sehol sem találta a dobost. Végül a bejárat túloldalán megpillantották. „Hiába mondom a rendezőknek, hogy én vagyok a dobos, nem engedtek be” – mesélte felháborodva Tota. Utólag derült ki, hogy az ingyenes bejutás reményében már vagy húszan állították be magukat az együttes vagy a zenekari stáb tagjainak, és volt köztük vagy 4-5 dobos is.

Felállások
pigmeus-pozsony-1.felallas-1978-nagypaka
A Pigmeus első felállása
Fotó:  archívum

1. felállás, 1978 (a gimnázium első éveiben):
• Balla Igor – ének, basszusgitár
• Valkó Sándor – dob
• Kovács Gáspár – ének
• Makky László – szólógitár
• Miklós Tibor – gitár

(A tagok balról jobbra: Makky László – szólógitár • Miklós Tibor – gitár • Balla Igor – ének, basszusgitár • Valkó Sándor – dob • Kovács Gáspár – ének)
Igor nyakában jól látszik a kultikus Pigmeus fej-medál, amelyet Nagy Zoltán, Zs. Nagy Lajos költő fia készített, aki Igor osztály- és padtársa volt az alapiskolában.
A fotó Nagypaka főterén készült, 1978 nyarán.


pigmeus-pozsony-2.felallas-1982-pozsony-foter
A Pigmeus második felállása
Fotó:  Gyökeres György

2. felállás, 1979/80 – 1982 (a gimi utolsó éveiben és utána – a tagok katonai szolgálatra való bevonulásáig):
• Balla Igor – ének, szólógitár
• Takács Lóránt – billentyű
• Hervay György – basszusgitár (eleinte egy ideig Hervay József gitáros is játszott, lásd a jányoki képet)
• Kántor Tibor, „Tota” – dob

A fénykép 1982 nyarán készült Pozsonyban, a Fő téren (akkor még park és más padok voltak ott, ma kikövezett az egész tér).
A tagok balrol jobbra: Takács Lóránt – billentyű • Balla Igor – ének, szólógitár • Kántor Tibor – dob • Hervay György – basszusgitár
(A zenekar 1982 és 1985 között átmenetileg szünetelt, ugyanis a tagok sorkatonai szolgálatukat teljesítették.)


pigmeus-pozsony-0-nyitokep-3.felallas1989-pozsony-magas-u-probaterem
A Pigmeus harmadik felállása
Fotó:  archívum

3. felállás, 1985–1993 (a legsikeresebb korszak és formáció):
• Balla Igor – ének, basszusgitár
• Kiss Sándor – szólógitár
• Kerekes Zoltán – dob
• Kerekes Csaba – billentyű (1990-től)

A tagok balról jobbra: Kerekes Zoli – dob • Balla Igor – ének, basszusgitár • Kiss Sándor – szólógitár
A fotó Pozsonyban készült a Magas utcai (Vysoká u.) romos próbateremben.


4. felállás, 1993–1994 (a „színházi” formáció)
• Balla Igor – ének, basszusgitár
• Kiss Sándor – szólógitár
• Béhr László (előtte Ghýmes) – dob
• Fülöp György – billentyű

pigmeus-pozsony-0-nyitokep-3.felallas1989-pozsony-magas-u-probaterem
Galéria
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.