2023. január 21., 08:35

Pezsgő élet a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban

A Covid időszakában a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár is elcsendesedett, hosszú hónapok teltek el programok nélkül, azonban 2022-ben újra pezsegni kezdett az élet, hiszen a könyvtár összegzése alapján tavaly több mint 300 kisebb-nagyobb rendezvényre került sor, melyeken valamivel több mint 27 ezren vettek részt! Első olvasatra ez egy hihetetlennek tűnő szám, azonban ha azt vesszük, hogy a magyar, a szlovák és a világirodalom összes jelentősebb képviselőjéről megemlékeznek egy-egy kerek születési vagy halálozási évforduló kapcsán, s ezeken az eseményeken gyakran a járásbeli iskolák több osztálya is képviselteti magát, akkor talán már nem is tűnik olyan soknak ez a két szám.

a-hangolo-kozonsege
Galéria
+4 kép a galériában
A HANGOLÓ közönsége
Fotó: Lacza Gergely

Dombi László, a könyvtár módszertani vezetője összegezte a tavalyi esztendő legfontosabb történéseit, de Lacza Ilona igazgatótól is megtudtunk néhány érdekes információt.

A Csallóközi Könyvtár 2022-ben 2644 könyvvel gyarapodott, ebből 1273 magyar nyelvű.

Az ifjúsági részleg, a Cica Mica Könyvtár 352 új könyvet kínált fel a legkisebb olvasóknak. Ehhez az intézményt több pályázat is hozzásegítette: a Művészetet Támogató Alap (Fond na podporu umenia, FPU) a gyarapodást 5000 euróval támogatta, amely összegből 528 könyv került a polcokra. A Nemzeti Kisebbségek Kultúráját Támogató Állami Alap (Kultminor) 1000 euró támogatást adott a könyvtárnak, ezt az összeget a téka teljes egészében 111 magyar nyelvű könyvre fordította.

Megpróbálkoztak a képregényekkel is, így megtalálható náluk több kötelező olvasmány, illetve Rejtő regények „képes” változata is.

A rendszeresen megrendezett Egy éjszaka Andersennel című rendezvénysorozatot Dunaszerdahely városa 721 euróval támogatta.

Nagyszombat Megye pályázatának köszönhetően a fenntartása alá tartozó négy könyvtár, így a Dunaszerdahelyi Csallóközi is, új könyvtárkezelő számítógépes programot kapott.

Cica Mica könyvtára - Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk

A Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár immár két éve a CVTI SR (Centrum vedecko-technických informácií–Szlovákia Tudományos-technikai Információs Központja) által vezetett Knižnice pre Slovensko (Könyvtárak Szlovákiáért) konzorcium tagja, amelynek célja a modern szolgáltatások fejlesztése, meghonosítása a hazai könyvtárakban. Ilyen a digitális oktatásban való részvétel és a kreatív időtöltést elősegítő programok szervezése és ezek hátterének biztosítása. A könyvtár dolgozói már több, a CVTI SR által szervezett tanfolyamon vettek részt, ahol kipróbálhatták és megtanulhatták a CVTI SR-en belül működő Fablab Slovensko számos programját, mint a micro:bit programozás, 3D modellezés és nyomtatás, fába égetés. A Fablab már hosszabb ideje ebben a szellemben működik, játékosan serkenti a diákok képességeit. Ezért a könyvtár a Miniszterelnöki Hivatal által meghirdettet pályázatban is részt vett, amely által az erre szükséges eszközök beszerzését remélte. A pályázat végül sikeres lett, és a megítélt 2000 euróból a könyvtár vásárolt két 3D nyomdát, micro:biteket és hozzávaló kiegészítőket, pl. kisautókat. A kreatív klubot pedig KreatLab-ra keresztelte. Mindezt a könyvtár szeretné felkínálni a dunaszerdahelyi iskolák diákjainak, sőt, a téka az év végén megtartotta első programozási délutánját a Szent János Alapiskolából érkezett érdeklődőknek. Ezt a klubtevékenységet a továbbiakban is folytatni szeretnék. Mivel az intézmény állandó informatikai munkatársa részt vett a MIRRI (minisztérium) idősek oktatását célzó projektben, így tapasztalatokat és ismertséget szerezve a könyvtáron belül szervezett hasonló oktató, fejlesztő programot.

A könyvtár olvasóterme egész évben kiállítótérként is szolgál amatőr képzőművészek alkotásai számára.

Számos kiállító a Felvidéki Alkotók Egyesületének (FAE) tagja. A FAE a könyvtár partnere nemcsak képzőművészeti, hanem irodalmi rendezvények terén is. A helyszínen tartotta jó néhány irodalmi délutánját és pályázatértékelését.

Sorozatosak a könyvkiállítások, amelyek bemutatják az újdonságokat, népszerűsítik az írókat évfordulóik alkalmából, megemlékeznek világ- és nemzetközi napokról.

A könyvtár nagy súlyt helyez az ifjúsági programokra, a könyvtárosok szívesen fogadják az oda látogató diákokat. A kisebbeket mesés és alkotó programmal várják, míg az idősebb diákok könyvtárismereti órákon vesznek részt. A létesítmény a Dunaszerdahelyen kívüli iskolákat is vonzza. Ellátogattak már oda a békei, pozsonyeperjesi, kisudvarnoki, ekecsi, felbári, alistáli, gellei és légi diákok. A mesés rendezvények a nyári szünet alatt sem maradtak el, számos iskolai és egyéb nyári tábor résztvevőit szórakoztatták. A könyvtárosokat az iskolákban is szívesen fogadják mesés-alkotós programukkal, amelyhez magukkal viszik a papírszínházat vagy a diafilmvetítőt. Meseolvasó foglalkozásokat nemcsak iskolákban tartottak Dunaszerdahelyen, hanem a Bado Parkban, az Itsi Pitsiben és a Vovolandben is. A könyvtár nem szorítkozik csak Dunaszerdahelyre, hanem a meseolvasást kivitte az illésházai óvodásokhoz, és az olvasóvá avatott hodosi diákok is részesültek benne.

amikor-a-konyvtar-hazal
Amikor a könyvtár tájol
Fotó:  Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár

A könyvtár nem csak hétköznapokon aktív. Az olvasás és a téka népszerűsítését olyan rendezvényeken is felvállalja, mint a vásártér megnyitása, az Autómentes nap, a Hagyományos Csallóközi Vásár vagy az egyházgellei futónap.

A diákok az oktató jellegű rendezvényekre is ellátogathattak a könyvtárba. A Föld napja alkalmából tanulhattak a szemétgyűjtés hasznáról, decemberben a mese-földrajz által megismerhették, hogyan ünneplik a karácsonyt más tájakon. Az év végén a könyvtár elindította Hangoló című sorozatát, amely megzenésítéssel, zenei aláfestéssel próbálja a diákok számára vonzóvá tenni a verseket, és így „ráhangolni” őket az irodalomra.

A Magyar Múzsa című folyóirat bemutatóján a könyvtár vendégül látta Lengyel János írót, Katzler Hilda költőt, Mártonfi Benke Márta írót, festőművészt, a képzőművészeti rovat vezetőjét valamint Oros László helytörténészt. Könyvbemutatót tartott Tóth László, Bánki Éva, Gerzsenyi Gabriella és Molnár Kriszta könyveiből. Albán József atya a könyvtárban tartja a Beszéljünk róla! előadás-sorozatát. Süveges Gergő is tartott itt előadást az apák szerepéről a gyerekek nevelésében.

suveges-gergo-eloadasa
Süveges Gergő előadása
Fotó:  Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár


A SZMÍT a könyvtárban rendezte meg irodalmi folyóirata, az OPUS bemutatóját, valamint a Költészet Napja alkalmából közösen meghirdetett verspályázat eredményhirdetését.

A könyvtár gyarapodott egy kültéri „biblioboksszal”, és mozdony formájú könyves kuckót állított fel a dunaszerdahelyi vasútállomáson, amely afféle csere-bere minikönyvtár a vonatra várakozók számára.

Ha mindez még nem lenne elég, egy rendhagyó marketingfogásról is beszámolhatunk: a könyvtár támogatója lett a Csallóközkürti Rapid ificsapatainak. Ez annyit jelent, hogy a csapatok játékosainak családtagjai ingyen könyvtári tagságban részesültek, cserébe a könyvtár logója ott virít a mezükön.

a-mozdonypolc
Könyvespolc a mozdonyban
Fotó:  Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár
a-mozdonypolc
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.