2023. április 19., 20:44

Tehetségével a tőle idősebbek közül is kitűnt – Szeles Chloét, a ma7 szavalóversenyének győztesét kérdeztük

A Ma7 médiacsalád fennállásának 5. évfordulója és a költészet napja alkalmából versennyel egybekötött versfolyamot indított. A szakmai zsűri döntése alapján az alapiskolások 5-9. évfolyamának győztese, illetve egy telefon és könyvutalvány birtokosa a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont mindössze ötödikes tanulója, Szeles Chloe lett, aki József Attila Csöndes estéli zsoltárjával bűvölte el a szakavatott bírákat. Mózes Endre tanítványa a többi díjazottal együtt részt vehet a Rákóczi Szövetség nyári sátoraljaújhelyi táborában.

Tehetségével a tőle idősebbek közül is kitűnt Szeles Chloe versmondó
Az Izsán élő Szeles Chloe több művészeti ágban is sikeres
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A sokoldalú tehetségként ismert Chloe pár évvel ezelőtt a Ma7-nek az életkorát meghazudtoló komolysággal nyilatkozott arról, hogy bejutott a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház által meghirdetett Nemzeti VERSenybe, ahol a nevezők versmondását és beküldött versklipjét értékelték. Időközben versmondóként, Korpás Éva, Külhoni Magyar Örökség-díjas népdalénekes tanítványaként és több hangszeren játszó zenészpalántaként is több hazai és magyarországi viadalon bizonyított. Például egy miskolci versmondó megmérettetésen 8 évesen győzött a 10-14 éves versenyzők kategóriájában, s a közkedvelt budapesti énekes, Palya Bea Igen, valamint a musicalénekes Polyák Lilla Maradj című videóklipjében is szerepelt.

Óvodás korom óta szívesen mondok verseket, sőt, már saját művek írásával is próbálkozom. Míg a kortársaim naplóban örökítik meg az érzelmeiket, gondolataikat, én inkább versekben, amelyek legnagyobb kritikusa az anyukám. Mindig nagyon beleélem magam a költemények hangulatába, igyekszem megérteni a mondanivalójukat. Van úgy, hogy én keresek jó verseket, máskor pedig a versek találnak rám. Azokat anyukámnak is mindig felolvasom vagy elmondom. A prózai művek nem állnak hozzám ennyire közel, a versenyeken is mindig verseket szoktam mondani”

– nyilatkozta a Ma7-nek az Izsán élő Chloe.

A Tompa Mihály Országos Vers-és Prózamondó Versenyen való tavalyi versengését a saját koronavírus-fertőzése hiúsította meg. Sajnos, a Nemzeti VERSeny lefolyásába is beleszólt a pandémia.

„2020-ban a versmondásommal bejutottam az összmagyar verseny elődöntőjébe, majd a középdöntőbe arról egy videóklipet kellett készítenünk. A klipem kikerült a Bujtor István Filmfesztiválra, ahol a vetítőprogramba is betették, és dícséret-oklevélben részesültem. Majd a Nemzeti VERSeny kétnapos budapesti döntőjébe is beválasztottak, de a karantén időszak elrendelése miatt a tervezett versenyt egy évvel későbbre halasztották. Ennek kapcsán Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjére, a kaposvári Kaleidoszkóp VersFesztiválra is bejutott a versklipem” – mondta el a továbbiakban a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon és a Pislákoló mécses vers- és prózamondó versenyen is aranysávot kiérdemelt versmondó.

Azt, hogy a médiacsaládunk szavalóversenyére miért éppen József Attila Csöndes estéli zsoltárját választotta, ekképp indokolta: „Már jóideje kedvenc költőm József Attila, s rátaláltam erre a csodálatos versére, amit ízlelgettem – értelmeztem. Megérintette a szívemet a mondanivalója, hogy a nehéz sorsú költő szeretné megérteni Istent és az általa teremtett világot. Mivel hozzám közelállónak tartottam, megtanultam, s a magyar szakos tanárom egyben az egyik kedvenc helyem, az iskolai könyvtárunk vezetője, Mózes Endre tanár úr benevezett a Ma7 versenyébe engem. Még mindig alig hiszem el, hogy tőlem idősebbek között én győztem, s amikor ezt megtudtam, örömömben sírva fakadtam. Mivel fontolgatom, hogy verseket zenésítsek meg, lehet, hogy éppen ez lesz az első mű, amivel ezt megteszem…”.

Tehetségével a tőle idősebbek közül is kitűnt Szeles Chloe versmondó
A Divertimento musicale 2023 zenei verseny eredményhirdetésére várva
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A 10 éves művészlélek régebben citerázott, újabban pedig hegedűn, zongorán és furulyán is játszik, s nem mellesleg népdalokat énekel.

„Legjobban a hegedű hangzását szeretem, a Komáromi Művészeti Alapiskola gyermek kamarazenekarában játszom, versenyekre is járunk. Büszke vagyok arra, hogy a más sok díjjal jutalmazott Korpás Éva népdalénekes  tanítványa lehetek. Május 20-án Komáromban lesz a Piripotty című közös CD-nk bemutatója, június 4-én pedig az Összetartozás Tánca elnevezésű rendezvényen, a Klapka téren is énekelek majd népdalokat” – tudatta az olvasóinkkal

Ha mindez még nem lenne elég, elárulom: népviseleteket is gyűjt az izsai leányzó, akinek a nyitragerencséri apai dédnagymamája még sajátkezűleg varrt népviseleteket. Amikor pedig az ideje engedi, budapesti stúdiókban a hangját kölcsönzi rádiójátékokhoz, mesefilmekhez, s a Komáromi Jókai Színház Az örökség című darabjában is szerepel. Mindezek után azt hihetnénk, hogy színészpályára készül, de ez nem igaz!

„Már több éve azt gondolom, hogy orvos, főként fogorvos szeretnék lenni, hogy segíthessek másokon. Gyógyítani akarok, bár állítólag a művészetnek is van gyógyító ereje. A magyar irodalomtól, a szép versektől és a zenétől azonban felnőttként sem akarok elszakadni, mert mindez a szívem csücske” – ígérte meg búcsúzáskor a bimbódzó tehetség, akinek a pályafutását ezentúl is figyelemmel kísérjük.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.