2023. április 27., 18:01

Kiskora óta vonzza a színház – a királyhelmeci gimnazista, Tóth Eszter a Ma7 szavalóversenyének 3. helyezettje

A Ma7 médiacsalád fennállásának 5.évfordulója alkalmából, az idén első alkalommal meghírdetett online szavalóverseny középiskolás kategóriájának 3. helyezettje a királyhelmeci gimnázium végzős diákja, Tóth Eszter lett, aki Pilinszky János Ne félj! című versével nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Tóth Eszter
Tóth Eszter
Fotó: Molnár Gabriella

A tanítási nap végén, néhai almamaterem könyvtárában ültem le Eszterrel beszélgetni. A szimpatikus, mosolygós diáklány Nagykövesden született, nevelkedett, reggelente ott száll buszra. Az általános iskola alsó tagozatát szülőfaluja kisiskolájában végezte, a felsőt a közeli bodrogszerdahelyi alapiskolában.

Az irodalmat gyerekkorom óta nagyon szerettem, a mai napig sokat és nagyon szívesen olvasok. Elsős korom óta minden évben szerepeltem a Tompa Mihály vers – és prózamondó versenyen, de ezen felül más megmérettetésekben nem, egyéb versenyek felé nem kacsingattam. Az idei év kivételnek számít e tekintetben ezzel az online szavalóversennyel. Érdekes módon mindig prózával indultam, a versek ízére csak az utóbbi egy évben kezdtem ráérezni.

– vallotta be a múlt héten Kassán, a Szép magyar beszéd kerületi döntőjében is versenyző fiatal, szerény tehetség.

Kíváncsi voltam, van-e kedvenc költője, vagy esetleg most, az érettségire készülve a bőség zavarában nehezére esik-e egy valakit kedvenceként kiemelni...

Egy érettségizőnek illik költőink munkásságából ugyanolyan alapossággal készülni, egyformán ismerni mindegyikük életművét, magam is ezen munkálkodom. Főleg az utóbbi egy évben behatóbban, alaposan foglalkozom a teljes magyar irodalommal, mert az érettségivel párhuzamosan a felvételire is készülök. Erre a valóban nehéz kérdésre úgy tudnék igazán válaszolni, hogy a József Attila – Pilinszky János – Radnóti Miklós hármast érzem nagyon közelinek magamhoz.

Arról érdeklődve vajon a választott Pilinszky verset egyedül találta, netán fordítva, a vers találta-e meg őt, elárulta, hogy a  magyar tanárnője, Nagy Gabriella segítette a választásban. Ő volt az, aki megtalálta és ajánlotta neki a Ne félj!-t, mert úgy vélte, Eszterhez illik ez a vers. Ha a diáklányon múlik, ő idén is prózával indult volna, de miután elolvasta, rögtön úgy érezte, hogy megszólították egyik kedvenc költője, számára addig ismeretlen sorai, és rábólintott tanára ajánlására.

Eszter úgy gondolja, hogy a téma is nagyon fontos, mert ha azt fel tudja dolgozni, át tudja élni, vagy annak valamilyen szinten részese, akkor azt könnyebben és természetesebben, hitelesebben át tudja adni másoknak. Ezt a verset pontosan ilyennek találta. Kifejezetten örült, hogy szerkezete tükrében, annak előadásában is megmutatkozhatott kicsit a prózai énje. Igy, igazán magáénak érezve tudta előadni a verset. Mint mondja, örömmel töltötte el, hogy szavalatát jutalomra méltónak ítélte a zsűri, megtisztelve érzi magát.  

Majd azzal folytatta, hogy a felvételire készülve, az előző évekhez képest is sokkal többet olvasva kezdett igazán belelendülni az irodalomba. Felfedezte magának Örkény novellái mellett Németh Lászlót, Nagy Lászlót. Nagyon szeret prózát mondani, és ahogy már említette, az idei év kivételével, éppen ezért mindig azzal készült a versenyekre. Móricz úgy marad meg emlékezetében, mint akihez első igazi sikerei kötődnek. Nyolcadikosként, amikor első ízben továbbjutott a Tompa Mihály vers- és prózamondók országos döntőjébe, Móricz Pillangójából mondott egy részletet.

Tóth Eszter
Meglett a keresett Móricz regény, a Pillangó is
Fotó:  Molnár Gabriella

Természetesen nem állhattam meg, hogy meg ne kérdezzem, ha már ennyire érdekli az irodalom, a próza mellett újabban a versek is, vajon jól sejtem-e, hogy a színpadon képzeli el a jövőjét, különböző karakterek szerepébe bújva, más-más jellemeket megszemélyesítve szeretné netán megvalósítani önmagát, örömet szerezve közönségének. Bólogat és mosolyogva mondja, hogy:

Igen, valóban kicsi korom óta színésznő szerettem volna lenni. Már az alapiskolában is ezt válaszoltam a mi leszel, ha nagy leszel? kérdésre. A Színház és Filmművészeti Egyetemre szerettem volna jelentkezni, de sajnos kifutottam az időből, így az idén biztosan nem ott fogok kikötni. Pár hónappal ezelőtt választottam a szintén budapesti Keleti István művészeti iskoláját, ahova jelentkeztem és júniusban felvételizem.

Ez ugyan OKJ szakképzésnek minősülő tanúsítvánnyal záruló öt éves tanoda, de eddigi ismereteim szerint, tudtommal szintén felkészít a színpadi szereplésre. Ha elvégzem, ezzel a képesítéssel is azt csinálhatom majd, amit szeretek és amit élvezek. A gimnáziumba jelentkezve örültem, hogy majd a Sycorax színjátszó csoportban éveken át csiszolhatom képességeimet, megtanulhatok olyan plusz készségeket, amelyeknek minden bizonnyal hasznát veszem majd a további pályafutásom során. Pechemre viszont a járvány évei közbeszóltak, és mire a csoportot vezető magyar tanárnő felépül betegségéből és szeptemberben majd folytathatja a színház iránt vonzódó gimisekkel a csoportot, én már reményeim szerint budapesti diák lehetek.

Ha esetleg nem sikerülne elsőre felvételt nyernem a színitanodába, marad B tervként a bölcsészkar, de nem tágítok a színpadtól. Akár valamelyik színházban, statisztaként is kitartóan küzdenék azért, hogy valóra válthassan gyerekkori álmom.

Arról érdeklődve, vajon a már említett olvasáson kívül mit szokott még szabad idejében csinálni,  elárulta, hogy gyerekkorától tagja szülőfaluja kórusának. Furulya szakon végzett a művészeti alapiskolában, de néha a zongorához is leül, és az autodidakta módon elsajátított technikájával szívesen eljátszik egy-egy klasszikus darabot. Mindezeknek hasznát veszi a júniusi felvételijén is.

Könyv egészen biztosan mindig van nála. Reggelenként a buszban, iskolába utazva szokott zenét hallgatni, ezért a harmadik díjjal járó könyvutalványnak és a fejhallgatónak sokkal jobban örül, mint egy rollernek.

Aktívan semmilyen sportot nem űz, de a nagykövesdi dombokon szívesen sétálgat.

Beszélgetésünk végén pár száz métert együtt tettünk meg, mivel hazafelé menet a buszmegállója nekem is útbaesett. Elárulta, annak nagyon örülne, ha majd a május végén esedékes szóbeli érettségi vizsga tételeiből a három kedvenc költője közül az egyiket húzná.

Júniusban pedig azért fog fohászkodni, hogy a felvételije és a Tompa Mihály országos döntője, - ahova a kerületi forduló vers kategóriájának győzteseként megy majd – ne azonos napra essen...

Mindkettőhöz szerkesztőségünk és olvasóink nevében is szurkolok. Gratulálunk eddig elért sikereihez, a nyári, sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban kellemesen eltöltött napokat, győztes társai társaságában megélt felejthetetlen élményeket kívánunk!

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.