2023. május 29., 16:44

Illusztris vendégek részvételével mutatták be a Radics Béláról készült életrajzi filmet Párkányban

2023. május 26-án, pénteken pár izgalmas történettel, néhány érdekes szakmai információval és jó pár kulisszatitokkal lett gazdagabb az, aki jegyet váltott a magyar „gitárkirály” életrajzi filmjének felvidéki bemutatójára.

kosik-kristof-miklosi-ilona-voros-istvan-klacsan-gabor-dunai-csenge-remenyi-mihaly-vinnie-es-nagy-jozsef-citrom
Galéria
+8 kép a galériában
Kosik Kristóf, Miklósi Ilona, Vörös István, Klacsán Gábor, Dunai Csenge, Reményi Mihály Vinnie és Nagy József Citrom
Fotó: Jancsó Péter

A párkányi Danubius moziban ugyanis a vetítés előtt egy félórás beszélgetésre került sor, amelyen olyan személyek vettek részt, akiknek valamilyen közük van a filmhez vagy Radics Bélához, illetve a gitárhős hagyatékához, munkásságához.

A bemutatón ugyanis jelen volt Miskolci Ilona, Radics Béla volt élettársa; Dunai Csenge színművésznő, aki a filmben éppen Miskolci Ilonát alakítja; Klacsán Gábor, a film rendezője; Kosik Kristóf, a Pengék és halak nevű zenei formáció frontembere és Radics Béla híres, bíbor színű Gibson SG gitárjának jelenkori tulajdonosa; Vörös István, az egykori Prognózis zenekar vezetője; Reményi Vinnie, aki a filmben Radics Béla énekhangja volt és Tóth József „Citrom”, akinek zenekara, a Tűzkerék Revival Band 1990-ben elsőként jelentetett meg egy teljes szerzői albumot Radics Béla dalaival. Díszvendégként jelent volt Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész és felesége, Szabómihály Borbála.
a-kozonseg
A közönség
Fotó:  Jancsó Péter

Klacsán Gábor filmrendező szerint már sokkal korábban filmre kellett volna vinni valamilyen formában az ő életét, és hagytunk 40 évet eltelni úgy, hogy Radics Béláról nem készült semmi komolyabb, vagy legalább félig komoly produkció, egy átfogó, komoly kutatásra építő mozgókép, amely méltóképpen bemutatta volna a személyét, munkásságát, leszámítva néhány nagyon informális és tartalmas, de igazából „beszélő fejekre” épített dokumentumfilmet.

Tíz év kutatómunka áll a film mögött, amelyet elsősorban dr. Bálint Csaba és Szentesi Zöldi László végeztek el és írtak belőle egy alap forgatókönyvet. Ebből a forgatókönyvből és ennek az átdolgozott, úgymond dokumentarista elemekkel megerősített verziójából készült el ez a film.”
klacsan-gabor
Klacsán Gábor
Fotó:  Jancsó Péter

A filmnek nehezen kategorizálható a műfaja, de az elmúlt néhány évben lengyel és amerikai filmesek hozták létre ennek a kifejezésmódnak a keretét, tehát ez egy kis filmfejlődési történet is egyben abból a szempontból, hogy a játékfilmek egyre több dokumentarista elemet igyekeznek használni, míg a dokumentumfilmek régóta törekszenek arra, hogy minél inkább élvezetesebben és játékfilmszerűbben mutassák be az ő témájukat, ecsetelte Klacsán Gábor, aki szerint ezt a két utat gondolták tovább és valósították meg.

Kosik Kristóf 15 évet áldozott az életéből arra, hogy ráleljen Radics Béla gitárjára, melynek hollétét közel 40 éven át titok övezte, és ami végül is teljesen váratlanul előkerült egy olyan személytől, akinek még a 80-as évek végén Radics Béla édesanyja adta oda megőrzésre.
Egy ködös éjszakán találkoztam Vadölővel, a Sakk-Matt zenekar dobosával, aki elmondta, hogy a városi pletyka szerint kinél lehet a hangszer. Fogalmam sincs már hogyan, de sikerült egy telefonszámot keríteni ehhez az emberhez, és a pletyka igaznak bizonyult, ugyanis a hangszer tényleg nála volt. 2003-ban elindult egy nagyon hosszú folyamat, ami 2019-ben vezetett eredményre, annyira váratlanul, hogy éppen otthon voltam hétvégén, amikor jött egy telefon, hogy »figyelj, vasárnap délután viheted a gitárt«. Egyébként ez a hangszer, a legendás bíbor színű Gibson SG, illetve Balázs Fecó Hammond orgonája a Magyar Zene Házában van kiállítva, hogy minél több ember láthassa és megérinthesse. Természetesen ezek a hangszerek szerepelnek a filmben is”

mesélte Kosik Kristóf.

kosik-kristof
Kosik Kristóf
Fotó:  Jancsó Péter

Miskolci Ilona szerint Béla varázsa nemcsak a színpadon mutatkozott meg, hanem abban is rejlett, hogy az egyszerű, „mezei” rajongókat is tisztelte és mindenkit úgy kezelt, mintha a barátja lett volna. Azt sem sokan tudják róla, hogy nagyon olvasott ember volt, akitől rengeteget lehetett tanulni.

Olyan társaságban mozogtam, akik ismerték Radics Bélát, ezt az angyalföldi srácot, és elmentünk egy koncertjére, utána pedig meglátogattuk. Nagyon barátságos, nyíltszívű ember volt, mindjárt, amikor kinyitotta az ajtót, elkezdett velünk beszélgetni. A kezembe nyomta Jack Kerouac: Úton című könyvét, s mondta, olvassam el, és majd legközelebb erről beszélgetünk. S amikor életemben egy változás történt, mert úgy volt, hogy leköltözöm Dunaújvárosba, elmentem hozzá elköszönni és ott ragadtam...”,

elevenítette fel a régmúlt időket Miskolci Ilona.

miskolci-ilona
Miskolci Ilona
Fotó:  Jancsó Péter

Dunai Csengének, Ilona karakterének megformálása előtt, sajnos nem volt lehetősége találkozni az özveggyel, így nehéz feladat volt számára olyasvalakit megformálni, akit nem ismer személyesen, vagy akiről nem sok információja van, de Klacsán Gáborral elindultak egy úton, ami a filmből majd kiderül.

Elég kevés az a szerelmi szál, amit a film megjelenít, mert nem feltétlenül erről szól, én igyekeztem a Béla felé irányuló türelmet megszemélyesíteni”,

mesélte a színművésznő.

a-beszelgetes-resztvevoi
A beszélgetés résztvevői
Fotó:  Jancsó Péter
Béla akkor csöppent ebbe a műfajba, amikor elindult a beatkorszak Magyarországon”,

mondta Vörös István.

Nagyszerűen játszotta az akkori Shadows zenéit, magnóról »lefülelte«, mert akkor ez kottában nem volt hozzáférhető. Leültünk a BRG magnóhoz, és addig kerestük a hangokat, amíg meg nem találtuk. Aztán egyszer csak elérkeztünk a hatvanas évek vége felé, amikor a világ nyugatabbik felén színre lépett a Cream, Jimi Hendrix, és egy egész más zene kezdte átvenni az uralmat a régi, »beporosodott« beatzene fölött. Béla erre jó érzékkel rátapadt, s ő volt az úttörője és elindítója a rock gitározásnak itt Magyarországon”,

szögezte le a Prognózis zenekar egykori frontembere, aki szerint a Taurus zenekar volt az a csapat, amelyben Béla már hozzá hasonló színvonalon játszó muzsikusokkal zenélt, lényegében elsőként hard rockot Magyarországon, és ha engedélyezték volna számukra a nagylemezt, akkor egészen biztosan nemcsak az undreground vonalon váltott volna ki az országban zenei robbanást, hanem minden szinten. Ez végül is két akkori zenésztársának sikerült, hiszen a Som Lajos vezette Piramis és Balázs Fecó Korálja is hatalmas sikereket ért el pár év múlva.

voros-istvan-gitarozik-lacza-gergely-felvetele
Vörös István gitározik
Fotó:  Lacza Gergely

A film zenei anyagát az elejétől a végéig az Edda művek gitárosa, Alapi István és csapata játszotta fel.

Sajnos a Hendrix-dalokra, amelyeket ugye szintén játszott Béla, egyszerűen nem kaptuk meg a jogokat. Dolgoztunk rajta több mint egy évig és reménykeltő levélváltásaink is voltak, de a végén úgy jártunk, mint a hollywoodi Hendrix-film készítői, ugyanis abban a filmben sincs egyetlenegy Hendrix-nóta sem, mert a jogtulajdonosok nem engedélyezték. Így Hendrix-szerű dalok hangzanak el a filmben, Alapi István zsenijét dicsérve”,

mesélte Klacsán Gábor.

Reményi Vinnie, a Come On Rock Band énekese beavatott bennünket a részletekbe, hogy miképpen lett a filmben a Radics Bélát alakító Rák Zoltán „énekhangja”:

Annyit el kell mondanom, hogy a film hangmérnöke, Rozgonyi Péter jó barátom, és mivel ő tudja, hogy a zenekarunk ápolja Radics Béla örökségét, ezért amikor arra volt szükség, hogy egy énekhang kell a filmhez, engem ajánlott, s így kaptam ezt a tiszteletteljes lehetőséget. Egy szombat délután szólt Peti, hogy gyere át a stúdióba, s mivel én rendszeresen éneklem ezeket a dalokat, így két óra alatt elkészültünk a munkával, s utána már csak azt vártam, hogy mi lesz a végkifejlete a dolognak.”
kosik-kristof-kezeben-megszolalt-a-legendas-gitar-lacza-gergely-felvetele
Kosik Kristóf kezében megdörrent a legendás hangszer
Fotó:  Lacza Gergely

Tóth József „Citrom” elmondása alapján egyszer találkozott Radics Bélával, de akkor „nagyon hosszan” beszélgettek:

Egy hangszerboltban ültem le egy gitárt kipróbálni. Béla ott volt és odanyújtotta a pengetőjét, majd így szólt: »Próbáld meg ezzel!« Mondtam, köszönöm. Ennyi volt az összes beszélgetés”,

mesélte nevetve. Színpadon természetesen többször látta, már a Kisstadionban is, amikor a Taurus-szal a Free előtt játszott, mondta Citrom. Két dolog inspirálta őket a tekintetben, hogy ezt a szerzői lemezt megcsinálják 1990-ben: az egyik Ómolnár Miklós Radics Béláról szóló életrajzi könyve, a másik pedig egy Metró klubbeli felkérés volt egy Jimi Hendrix emlékkoncertre, ahol vendégük volt Deák Bill Gyula, és akkor közösen eljátszották Radics legendás dalát, a Zöld csillagot, melynek rendkívül nagy sikere volt. Ennek hatására egy saját klubot is létrehoztak a kultikus helyen, ahol a közönség tagjai hívták fel figyelmüket Béla dalaira.

Kimagaslóan sokat segített ebben Zoltán János újságíró barátunk is, aki sajnos már nem él. Neki rengeteg felvétele volt, illetve Deák Bill Gyulától is kaptunk hanganyagot, úgyhogy nagyjából össze tudtuk rakni a könyvben szereplő, Béla által elképzelt nagylemez dalait”,

emlékezett vissza Tóth József. Az általuk elkészített demóanyagot végül elvitték Soldos László „Bölényhez”, aki a Tűzkerékben mint dobos együtt játszott Bélával. Az ő segítségével jutottak el Som Lajoshoz, aki szintén meghallgatta az anyagot és azt mondta, hogy Béla miatt ennek a kiadványnak el kell készülnie.

Ezután Vörös István és Kosik Kristóf megpendítette a „Szent Grált”, Radics Béla legendás gitárját, vagy a „kotrót”, ahogy maga Béla is emlegette. A hangszer simán, effektek nélkül volt beszúrva a gitárkombóba, de mégis elemi erővel dörrent meg, megidézve egyrészt Béla soundját (köszönhetően a hangszer elektronikájának módosítása, egyénre szabása miatt, amelyet még a gitárkirály kérésére változtattak meg), másrészt a Gibson SG sajátosan sötét, fátyolos hangkarakterisztikáját. Természetesen a gitárhős legismertebb dalaiból is hallhattunk rövid részleteket. A hangszerbemutató után pedig következett a film felvidéki premierje, amely a Regnum Marianum polgári társulás jóvoltából az E.M.M. projekt keretében valósulhatott meg.

a-beszelgetes-resztvevoi
Galéria
+8 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.