2023. május 19., 14:10

A megátkozott gitáros a Felvidéken

A magyarországi mozik pár hete vetítik Klacsán Gábor Radics Béláról szóló dokumentarista elemekkel tarkított életrajzi filmjét, és a mozi most Felvidéken is látható lesz a Regnum Marianum polgári társulás jóvoltából az E.M.M. projekt keretében. A megátkozott gitáros díszbemutatója és sajtótájékoztatója 2023. május 26-án lesz a párkányi Danubius moziban neves közéleti személyiségek, zenészek, továbbá a film alkotói és színészei kíséretében.

radics-bela-a-megatkozott-gitaros-jelenet-a-filmbol
Galéria
+2 kép a galériában
Radics Béla a megátkozott gitáros - jelenet a filmből
Fotó: Radics Béla a megátkozott gitáros Facebook oldal

A 16 órakor kezdődő sajtótájékoztatón jelen lesz Klacsán Gábor, a film rendezője, Dunai Csenge és Szabó Sipos Barnabás színművészek, továbbá Vörös István, a Prognózis zenekar vezetője, Tóth József „Citrom” és Reményi Vinnie zenészek, továbbá Miskolci Ilona, Radics Béla özvegye. A filmbemutatót a szervezők egy koncertsorozattal kötik össze, amelynek neve: Zöld csillag turné 2023. A turnén zömmel Radics Béla munkásságával foglalkozó, és a korszakot megidéző zenekarok lépnek pódiumra. Fellép Kosik Kristóf a Pengék és halak nevű formációval, Demeter Szilárd és a Loyal Apples' Club, továbbá a ComeOnRock Band a Klinikából is ismert Pszota Szilárddal, továbbá felvidéki zenekarok. A helyszínen megtekinthető lesz Radics Béla legendás bíbor színű SG Gibson gitárja. Kovács Zsolt szervezőtől megtudhattuk, hogy akik jegyet vesznek a filmre, a koncertre szóló ingyenes belépő birtokosai is lesznek egyben, továbbá az eseményt támogató cégek munkatársai is kedvezményes belépőt kapnak.

A bevétel egy jelentős részét a szervezők a helyi magyar tannyelvű alapiskolák támogatására fordítják.

Ezenkívül felkarolják a magyar borászokat is, akiknek biztosítják, hogy a rendezvényen kizárólagosan csak az ő termékeiket lehet árusítani.

radics-bela-a-megatkozott-gitaros-a-film-posztere
Radics Béla a megátkozott gitáros - a film posztere
Fotó:  Radics Béla a megátkozott gitáros Facebook oldal

A párkányi Zöld csillag turné május 27-én, szombaton kerül megrendezésre, további állomásait Révkomáromban és Dunaszerdahelyen tartják meg. A komáromi és a dunaszerdahelyi turné a párkányihoz hasonlóképpen zajlik le, a pontos helyszínekről és kezdési időpontokról, továbbá a későbbi filmbemutatókról részletesebb információkat a szervezők a közeljövőben szolgáltatnak, melyről természetesen informálni fogjuk olvasóinkat. Az olyan településeken, ahol nem rendelkeznek digitális vetítési technikával, ott DCP-projektorokkal valósítják meg a vetítéseket.

Radics Bélának hatalmas kultusza van Magyarországon és a felvidéki magyarok között egyaránt. Ezért nekünk, felvidéki magyaroknak az önazonosságunk tekintetében a rendezvény kiemelt jelentőséggel bír”,

emelte ki Kovács Zsolt, és elmondta, hogy a film párkányi díszbemutatójára olyan személyiségeket hívtak meg, mint Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész, Forró Krisztián a Összefogás elnöke, Farkas Iván megyei képviselő, Berényi József, Nagyszombat megye alispánja, Zink Vass Dóra, az MKP országos titkára, Csáky Pál, az MKP volt elnöke, egykori EP képviselő, Bárdos Gyula a Csemadok elnöke, Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője és ifj. Hegedűs Lóránt volt országgyűlési képviselő.

A filmvetítések kezdési időpontjai 18 illetve 20 óra.

radics-bela-a-megatkozott-gitaros-jelenet-a-filmbol
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.