100 év keserűsége a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes szemével

2020. február 10., 16:46
Múzsa

Keserű évszázad áll a magyarság háta mögött, hiszen az első világháború következtében Magyarország a területeinek kétharmadát elveszítette, valamint a világháborúk, 1956 és a kommunizmus sötét időszaka is szedte a magyar áldozatokat. Ezeket a borzalmakat elevenítette meg a színpadon a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes az Ember az embertelenségben című előadásában, amelyet a Kárpát-medence 100 helyszínén mutatják be. A dunaszerdahelyi bemutatóra a Ma7 médiacsalád Múzsa című műsorának a stábja is kilátogatott, nézzék velünk az eseményről készült összefoglalónkat.

Videó: ma7

1920. június negyedike a magyar nemzet számára az egyik legszomorúbb dátum, hiszen ezen a napon pecsételték meg az ország sorsát azzal, hogy szétszabdalták a nagyhatalmak kedve szerint. Mindez közel 100 éve történt, de akkor senki nem gondolta a magyarok közül, hogy ez száz év múltán is így marad. A döntés értelmében amellett, hogy Magyarország elveszítette területeinek kétharmadát, a nemzet harmada idegen országokban találta magát.

Az évforduló kapcsán több visszaemlékezés is készül, amelyben számot vetünk arról, mi minden történt az elmúlt 100 esztendő során velünk, magyarokkal.  Ezt a 100 évet elevenítette meg a színpadon a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes a tánc univerzális nyelvén. Az együttes a trianoni emlékévben a Magyar Kormány támogatásával indította el a projektet, amelynek keretén belül 100 Kárpát-medencei helyszínen mutatják be az előadásukat.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!

Múzsa