2023. április 2., 18:15

Döbbenetes történeteket mesél a lakszakállasi zsidó temető – VIDEÓ

A Klapka György Helytörténeti Társaság, élükön Nagy H. Tamással, öt évvel ezelőtt vágott bele a Lakszakállason élt zsidó közösség temetőjének helyreállításába. Elképesztő történetek és sorsok kerültek napvilágra, amelyek a társaság áldozatos munkája nélkül nagy valószínűséggel a feledés homályába vesztek volna.

A Klapka György Helytörténeti Társaság 2019-ben alakult, legfőbb célkitűzésük a lakszakállasi hagyományok, népszokások, helytörténeti értékek felkutatása, feldolgozása és megőrzése. Nagy H. Tamás, a társaság elnöke 2020-ban adta ki a Lakszakállas című helytörténeti publikációját. A könyve írásakor kezdte el komolyabban foglalkoztatni a lakszakállasi zsidó közösség története.

Az interneten kutakodva bukkantak rá a Yad Vashem internetes adatbázisra, amelyet Izrael működtet. Beírták a falu nevét az adatbázisba és szinte sokként érte őket az, amit ott találtak. Egy nevekkel, adatokkal, címekkel teli lista bukkant fel a község azon zsidó polgárairól, akik a holokauszt éveiben veszítették életüket.

A társaság az utóbbi öt évben időt és energiát nem kímélve dolgozott és küzdött azért, hogy a lakszakállasi zsidó közösség történelme fennmaradjon. Tették mindezt úgy, hogy zsidó gyökerekkel nem rendelkeznek.
Nem ismerjük egymást. Eljuthatunk egészen odáig, mint ameddig eljutottunk a II. világháború végén is, hogy az ismeretlenre alapozva, egy téves ideológiát követve irtunk ki olyan embereket, akik például Lakszakállason is a közösség fontos részét képezték.

– mondta.

Ha bárki úgy érzi, ha csak egy kevéssel is, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy a társaság be tudja fejezni a helyreállítási munkálatokat, azt megteheti a donio.sk adományokat gyűjtő weboldalon, vagy vegye fel a kapcsolatot Facebookon a Klapka György Helytörténeti Társasággal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.