2021. október 14., 14:56

Nagyszerű szerepekkel teli az idei ősz Boráros Imre életében

Az élet ajándékainak számító feladatok jelzik ez idő tájt az egyetlen felvidéki Kossuth-díjas színművész, Boráros Imre pályáját. Miután II. Rákóczi Ferencként turnézott Kelet-Szlovákiában, elkezdődtek a Peer Gynt című dráma felújító próbái a Komáromi Jókai Színházban. A Soproni Petőfi Színházban novemberben István királyként és Lonovics József érsekként mutatkozik be. Bónuszként pedig Hans Broos műépítészként is viszontláthatjuk őt a végre tájainkon is vetített Architekt drsnej poetiky című koprodukciós portréfilmben.

Boráros Imre Hans Broost alakítja egy koprodukciós portréfilmben
Boráros Imre Hans Broost alakítja egy koprodukciós portréfilmben
Fotó: www.hansbroos.eu

A Fülöp Antal komáromi író-publicista által Boráros Imre felkérésére írt Istennel a hazáért című egyfelvonásos dráma bemutatóját 2019. december 19-én Keszegfalu kultúrházában tartotta a Boráros Imre Színház. Azzal a Covid-19 járvány miatti kényszerszünet után azonban csak idén ősszel turnézhattak. A II. Rákóczi Ferenc-emlékévre időzített produkciót Meleg Vilmos színművész-rendező, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója rendezte. Abban II. Rákóczi Ferencet Boráros Imre, a hozzá plátói szerelemmel kötődő Sieniawska lengyel hercegnőt Petrécs Anna, gróf Bercsényi Miklós kuruc főgenerálist Meleg Vilmos alakítja.

„Nagyon örültünk annak, hogy közel két évnyi kihagyás után nemrég kelet-szlovákiai turnén vehettünk részt e darabbal.

Öt alkalommal, nagy sikerel mutattuk be az előadást, amit nyitott szívvel és nagy odafigyeléssel fogadott be az ottani kiváló közönség.

Az utolsót Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere szervezte, s jelezte, hogy az a háromnapos kulturális fesztiválműsoruk méltó lezárásaként „vonul be a község történetébe“. Ráadásul egy egészalakos Rákóczi-szobrot is avattak a mutatós szoborparkjukban“– mondta el a Ma7-nek Boráros Imre.

Boráros Imre és Petrécs Anna az Istennel a hazáért című egyfelvonásos drámában
Boráros Imre és Petrécs Anna az Istennel a hazáért című egyfelvonásos drámában
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az interjúalanyunk ma is éppen a Jókai Színházban tartandó Peer Gynt-próbára készült, amelyet a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezett, ő pedig a Papot alakítja.

„E verses életútdrámát, a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciós előadását 2019. november 30-án Sopronban, december 15-én Dunaszerdahelyen, majd más felvidéki helyszíneken is bemutattuk, aztán vendégelőadásként bekerült a Jókai Színházba. A járvány miatt elmaradt előadások idén őszre halasztódtak, s október 15-én és 16-án a „Jókaiban“, 20-án Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban, aztán 22-én, 23-án és 24-én ismét Komáromban láthatja a közönség. Miután decemberben Soproban is pótolnánk egy elmaradt előadást, törlesztjük minden adósságunkat“ – tájékoztatott.

Ugyancsak Pataki András rendezte a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Komáromi Jókai Színház és a Pataki Andrásék által korábban alapított Forrás Színház koprodukciójában készült István király című Sík Sándor-tragédiáját, amelyben jeles aktorunk a címszerepet kapta. A darab ottani munkabemutatóját szűk szakmai körben júniusban tartották, majd kétnapos balatoni turné következett, ám a hivatalos soproni nagybemutatóra november 5-én kerül sor, amit majd az egész évadban sok előadás követ. 

Kossuth-díjas aktorunk az István király című darab címszereplőjeként
Kossuth-díjas aktorunk az István király című darab címszereplőjeként
Fotó:  Soproni Petfői Színház - Szita Márton

„Ezt az az előadást, melyben Szent Istvánt alakítom – e szerepet az életem nagy ajándékának tartva -- idén november 5-én és 6-án játsszuk, a folytatás pedig jövőre következik. A soproni társulat a szabadság évadában (a hűség városa decemberben emlékezik meg az 1921-es soproni népszavazás centenáriumáról), a Széchenyi című Németh László-drámát is a műsorára tűzi. Annak a szakmai bemutatója szintén az előző évadban volt, a nagybemutatója pedig november 20-án lesz, s még majd sokszor játsszuk, Bécsben is bemutatjuk. A Csiszár Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész által rendezett produkcióban Lonovics József érseket, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hazaszerető, ezért üldözött papságának egyik jelképes alakját keltem életre, aki Széchenyi István gróf gyóntatója és egyik legjobb barátja volt. A császári udvar félre akarta őt állítani, ám a legnagyobb magyar nagyon adott a véleményére. Úgy érzem, hogy rokon lelkek vagyunk, mert számomra is nagyon fontos a hit, a magyarságtudat és a hazaszeretet.

A darabban elhangzik, hogy a magyarságot elsősorban a kétszínű, köpönyegforgató árulóktól félti. Manapság a Felvidéken is vannak hasonló aggodalmaink. Az István király című előadás is időszerű üzenettel bír: „Holnap az egyik magyar aprítja a másikat. Miért – kérdem én“

– fejtette ki.

"Borink" Lonovics József érsekként a Széchenyi című produkcióban
"Borink" Lonovics József érsekként a Széchenyi című produkcióban
Fotó:  Soproni Petfői Színház - Szita Márton

A pandémia miatt az Architekt drsnej poetiky című szlovák-cseh-brazil koprodukciós portréfilmet is a 2019-es forgatásakor tervezettnél később, csak idén ősztől vetítik a hazai mozikban. Abban Boráros Imre az időskori Hans Broos műépítész-tervezőt alakítja.

„Broos 1921-ben egy nagylomnici német családban született, és 2011-ben hunyt el. Az iskoláit még Pozsonyban és Prágában végezte, majd a családot kitelepítették Németországba. Már műépítészként Sao Paulóban telepedett le, s e város kulturális örökségének a részét képezik az általa oda tervezett épületek, amelyekkel világhírnevet szerzett, s Brazíliában utcát is elneveztek róla. Engem 2019-ben a Késmárk környékéről származó, felváltva Prágában és Pozsonyban élő Ladislav Kaboš rendező kért fel arra, hogy az újabb filmjében alakítsam az időskori Hans Broos műépítész-tervezőt, és szívesen tettem eleget a kérésének. Akkoriban tíznapos brazíliai forgatáson is részt vettem, amit nagyon élveztem“ – idézte fel az előzményeket. 

Elárulta, hogy a film sikeresen túljutott az amszterdami fesztiválra időzített premieren, majd egy egy pöstyéni nemzetközi fesztiválon. Külföldön már Torontóban, Vancouverben, Washingtonban is bemutatták. A hazai szakmai bemutatója október 5-én a pozsonyi Lumiére moziban volt. Előzőleg Késmárkon, Körmöcbányán, Poprádon, Kassán, Eperjesen, Nyitrán és több pozsonyi moziban is vetítették. November 25-én 17,30 órától végre a komáromi Tatra moziban láthatja a közönség.

Az Architekt drsnej poetiky című film alkotói
Az Architekt drsnej poetiky című film alkotói
Fotó:  www.hansbroos.eu

„A filmben futó képekhez belső monológok társulnak. Az egyik tükrözi Hans Broos építészetről alkotott hitvallását, miszerint az építészet szavak nélküli költészet, amire nagy szükség van. Ugyanis nem elég csak szavakkal, hanem az urbanizáción keresztül is nevelni kell az embereket. Ő a csodálatos épületei segítségével ezt tette, ahogy azt e film szintén bizonyítja. A szakmai bemutatón az alkotógárda is jelen volt, s annak neves tagjait Komáromba is várjuk. 2022-ben pedig Sao Paulóban terveznek egy nagyszabású díszbemutatót, amit vélhetően ottani országjárás követ“ – zárta tájékoztatását Boráros Imre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.