2021. február 3., 21:05

Boráros Imre Lonovics érseket alakítja a soproni színtársulat Széchenyi-előadásában

A világjárvány ellenére a Soproni Petőfi Színházban gőzerővel folynak Németh László Széchenyi című történelmi drámájának próbái, aminek a munkabemutatóját február 19-re tervezik. A Csiszár Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész által rendezett produkció tizenöt szereplője közül egyedül Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész felvidéki, kollégái az anyaországon kívül Erdélyt és a Vajdaságot képviselik.

Egy jelenet a Széchenyi című történelmi dráma soproni próbájáról
Fotó: Soproni Petőfi Színház

„Először Ibsen Peer Gynt című darabjában játszhattam együtt a nagyszerű soproni színtársulattal. Pataki András színházigazgató már annak bemutatásakor megkérdezte, hogy lenne-e kedvem szerepelni a Széchenyi című történelmi drámában, amelyet majd Csiszár Imre rendez. Több okból is azonnal igent mondtam a felkérésére. Egyrészt úgy éreztem, hogy ott a helyem a legnagyobb magyarról és Sopron első díszpolgáráról szóló darabban. Másrészt annak a minden bemutatóra alaposan felkészülő, tehetséges rendezőjével a 90-es években már volt szerencsém együtt dolgozni a Hosszú út az éjszakába című O'Neill-darabban, s mivel bennem kellemes emlékként maradt meg az együtt töltött időszak, örültem az újabb lehetőségnek.”

Január derekán kezdődtek a Széchenyi olvasópróbái, február 19-én pedig a szakmabeliek számára tartunk előbemutatót. A koronavírus-járvány miatt a premieren a közönség valószínűleg majd csak ősszel vehet részt“

– tudatta a Ma7.sk-val Boráros Imre.

Majd elárulta: e drámában Lonovics József érseket, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hazaszerető, ezért üldözött papságának egyik jelképes alakját kelti életre, aki jeles egyháztörténészként a Magyar Tudományos Akadémiának is a tagja volt. A színészek számára nehezen mondható eredeti szöveg csak apróbb húzásokon esett át, s nem mutatja be a reformkor szellemi gigászának egész életét.

Ahelyett a közönséget pszichológiai thrillerként kalauzolja el a döblingi elmegyógyintézetbe, ahol a darabban Széles Tamás budapesti színművész által alakított Széchenyi az utolsó napjait töltötte.

Boráros Imre Lonovics érseket alakítja a soproni színtársulat Széchenyi-előadásában
Fotó:  Soproni Petőfi Színház

„Mi tagadás, az eddigi pályám során már több egyházi méltóság, bíboros, pap, káplán bőrébe bújhattam. Ez alkalommal Széchenyi István (1791. 9.21., Bécs – 1860.4.8., Döbling) jó barátját és mindenkori mentsvárát. Lonovics Józsefet alakíthatom, aki nehéz helyzetekben a lelki támaszát jelentette, megnyugtatta, jó tanácsokkal látta el, eligazította őt, és próbálta helyreállítani a lelki békéjét. Sajnos, nemzetünk kiválósága végül már nem lelte az élete értelmét, s az egyedüli utat az öngyilkosságban látta.”

Az előadás során Széchenyi szájából elhangzik, hogy ha például olyan szellemi nagyságoknak, mint amilyen Szókratész és Démoszthenész volt, megfelelt az öngyilkosság, akkor ugyanazt ő miért ne tehetné meg. Lonovics érsek azonban igyekezett őt lebeszélni arról a szándékáról, hogy eldobja magától az életet“

– fejtette ki az interjúalanyunk.

Kiemelte azt a jelenetet, amely során elhangzik: „Szomorú, hogy köztünk, magyarok között milyen sok a Babarczy“, ezzel az egykori császári és királyi kamarásra utalva, aki nem a magyarok oldalán, hanem önös érdekektől vezérelve inkább a császári seregben harcolt, és kimondta: „szégyenlem, hogy magyarnak születtem“. Tudvalevő, hogy Széchenyit a döblingi intézetben nemcsak a barátai és a tisztelői látogatták meg, hanem a Babarczyhoz hasonló besúgók és árulók is.

Lonovics érsek Széchenyinek e szavakkal próbál elég hitet adni, hogy az öngyilkosság gondolatát verje ki a fejéből:

A vallás a győzelemért van, s önnek össze kell szednie magát“.

Bár Széchenyi mélyen hívő ember volt, de ahogy a valóságban, úgy az izgalmas, kétfelvonásos dráma végén is eldördült a végzetes lövés, a történtek továbbgondolására késztetve a nézőket. Csiszár Imre rendező így fogalmazott:

zengeni kell a mondatoknak a lélekben, gondolatokban, s akkor minden a helyére kerül“.
Boráros Imre Lonovics érseket alakítja a soproni színtársulat Széchenyi-előadásában
Fotó:  Soproni Petőfi Színház

Boráros Imre a további idei tervein kívül arról is beszámolt, hogy a Peer Gynt című előadásból televíziós felvétel készül.

Sajnos, a Peer Gynt tervezett televíziós felvétele egyes kollégák megbetegedése miatt már négy alkalommal elmaradt. Reméljük, hogy az újabb márciusi időpontban már megvalósulhat. Egyébként a Komáromi Jókai Színházzal koprodukcióban készült produkció további bemutatása a komáromi színtársulat áprilisi repertoárjában is szerepel, de minden a vírushelyzet alakulásától függ.”

„Az afféle terveim valóra váltása is, hogy az Esterházy című monodrámával szerepelhessek a pozsonyi Csemadok-alapszervezet által április végén megrendezendő Esterházy-emlékünnepségen. Trianon 101. évfordulója alkalmából pedig június elején Prágában lenne Csáky Pál könyvbemutatója, amely keretében A felvidéki magyarok litániájával lépnék fel, akárcsak a svájci magyarok által ősszel szervezendő turné során. Úgy tervezzük, hogy a cseh fővárosban szeretett párommal, Petrécs Pannikával együtt az új Csáky-kötetből is idézünk részletet. Ha a Jóisten mindezt, valamint a hónap végén esedékes 77. születésnapom megérését is akarja...“ – mondta el végül jeles aktorunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.