2024. június 7., 20:24

A Csallóközi Színes Ceruzák negyedszázados jubileuma – KÉPEKKEL

A Csallóközi Népművelődési Központ által meghirdetett nemzetközi óvodás képzőművészeti verseny legjobb alkotásait díjazták a mai nap folyamán a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

xxv.-csallokozi-szines-ceruzak-00
Galéria
+19 kép a galériában
XXV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó: Lacza Gergely

A kiállított pályamunkák alkotóit nem rangsorolták, itt mindenki győztes, hangsúlyozták a szervezők. Idén a hazai pályázókon kívül Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, Szerbiából, Horvátországból, Bulgáriából, Litvániából, Lettországból, Kazahsztánból, Észtországból és Bangladesből is jelentkeztek kis alkotók rajzokkal és festményekkel.

vlado-kulisek
Vlado Kulíšek
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvényt Nagyszombat megye és Dunaszerdahely városa támogatta, fővédnöke pedig Jozef Viskupič megyei elnök volt.

xxv.-csallokozi-szines-ceruzak-03
XXV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó:  Lacza Gergely

Tanulva a tavalyi év maratoni hosszúságából, ezúttal a szervezők rövidebbre fogták a díjátadót, hogy a sok óvodás gyereknek ne kelljen órák hosszat a beszédeket hallgatniuk. Jó döntés volt. Már hagyomány, hogy az esemény elején interaktív műsorával Vlado Kulíšek szórakoztatta a jelenlévőket. Ezt követően a rendezvény háziasszonya, Tilajčík Edit köszöntötte az óvodás alkotókat és a rendezvény további résztvevőit.

xxv.-csallokozi-szines-ceruzak-04
XXV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó:  Lacza Gergely

A vendégek között jelen volt Berényi József, Nagyszombat megye alispánja; Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere; Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere; Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere; Peter Kadlic, Nagyszombat megye kulturális és sportosztályának vezetője; Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelődési Központ igazgatója; Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója és Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója.

berenyi-jozsef
Berényi József
Fotó:  Lacza Gergely

Berényi József, Nagyszombat megye alispánja örömét fejezte ki, hogy már negyed évszázada elvarázsolnak bennünket a gyerekek ezekkel a csodálatos rajzokkal, és külön kiemelte, hogy nemcsak Szlovákiából és Magyarországról, hanem az egész világból érkeznek rajzok. Mint hangsúlyozta,

ez az egyik legszebb rendezvénye Nagyszombat megyének

és minden évben alig várják, hogy találkozzanak a fiatal művészekkel.

szeles-szabolcs
Szeles Szabolcs
Fotó:  Lacza Gergely

Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere Kisalföld fővárosának üdvözletét és jókívánságait hozta el, és kiemelte, hogy városuk legkisebb lakosai is rendszeresen bekapcsolódnak a rendezvénybe. Hangsúlyozta, hogy rendkívül büszkék arra, hogy Csallóköz fővárosa a testvérvárosuk, hiszen „Dunaszerdahely csodahely”.

Felemelő dolog volt ide most is belépni, és ha körbenéz az ember, látja ezeket a fantasztikus rajzokat, ezt a sok mosolyt, és többen úgy érezzük, hogy energiával telünk meg ettől az egész jelenségtől. Hihetetlen nagy szükségünk van most erre az energiára, hiszen a világban sok baj van körülöttünk.

Van az a mondás, hogy a világot azt nem a szüleinktől kapjuk örökül, hanem az unokáinktól és a gyermekeinktől kapjuk kölcsön, és erre a kölcsönre nagyon kell vigyázni. Nem mindegy ugyanis, milyen világot adunk tovább nekik. Márpedig ők ezt a világot pontosan jól látják. Meg kell nézni ezeket a csodás rajzokat, színek tömkelege, öröm és szeretet árad belőlük. Ezek a rajzok tanítanak bennünket, és ez a mai nap egy nagy adag dózis a tanításból. Én nagyon hálás vagyok, és szerintem sokan vagyunk rendkívül hálásak ezért. Ezen a héten sokat tehetünk Felvidéken és Magyarországon is azért, hogy a világot jobb belátásra bírjuk. Én kívánok ehhez mindenkinek jó döntést, a gyerekeknek pedig rendkívüli módon köszönjük a fantasztikus rajzokat. 25 év már egy olyan idő, amit muszáj mérföldkőnek tekinteni, negyed évszázad, ez már a tradíció, ez hagyomány. Köszönöm és egyben gratulálok dunaszerdahelyi barátainknak, hogy már 25 éve ápolják ezt a tradíciót, és gyűjtik ezeket a fantasztikus rajzokat” - emelte ki Győr alpolgármestere.

bohumir-bachraty
Bohumír Bachratý
Fotó:  Lacza Gergely

A díjak kiosztása előtt a zsűri elnöke, Bohumír Bachratý szólt a gyermekekhez, aki egyszerűen csodálatosnak nevezte a rajzaikat.

Ez a 25 éves jubileum egyben az én 25 éves jubileumom is, hiszen a kezdetek óta a zsűri elnöke vagyok. A művészetben nincsenek szünetek, a művészet állandó, olyan mint az élet, és a gyermek alkotók művészetének szépnek, csodálatosnak és jónak kell lennie, amit majd magukkal vihetnek a későbbiekben, segítve ezzel, hogy a világunk szebb legyen”,

mondta a zsűri elnöke.

xxv.-csallokozi-szines-ceruzak-02
XXV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó:  Lacza Gergely

A Csallóközi Színes Ceruzák idei versenyére

2216 festmény és rajz érkezett be, amelyből a Csallóközi Múzeum galériájában 220, A3-tól A1-ig terjedő méretű képet állítottak ki, ezekből 70 egyenrangú győztest díjazott a szakmai zsűri.

Az eseményhez egy 130 oldalas exkluzív, háromnyelvű katalógus is tartozik, amelyben mind a 70 győztes alkotás megjelenik.

xxv.-csallokozi-szines-ceruzak-01
XXV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó:  Lacza Gergely
berenyi-jozsef
Galéria
+19 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.