2023. június 12., 19:51

Csallóközi Színes Ceruzák huszonnegyedszer - KÉPEKKEL

A nagy múltú dunaszerdahelyi rendezvény kiállításmegnyitójára és ünnepélyes eredményhirdetésére múlt hét pénteken került sor a Csallóközi Múzeum kiállítótermében. A Csallóközi Népművelődési Központ által meghirdetett nemzetközi óvodás képzőművészeti versenyt, melyre a hazai pályázókon kívül Magyarországról, Lengyelországról, Bulgáriából, Szerbiából és Csehországból is érkeztek alkotások, Nagyszombat megye és Dunaszerdahely városa is támogatta.

xxiv.-csallokozi-szines-ceruzak-boritokep
Galéria
+25 kép a galériában
XXIV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó: Lacza Gergely

A maratoni hosszúságú rendezvény, melynek védnöke Nagyszombat megye ispánja, Jozef Viskupič volt, Vlado Kulíšek fergeteges pantomim műsorával kezdődött, ami ugyan valóban szórakoztató volt, de egy olyan környezetben, ahol az óvodás gyermekek és szülők is a díjkiosztást várják, nem biztos, hogy egy 20-25 perces műsornak létjogosultsága van, pláne, hogy utána még a meghívottak beszédei következnek.

Fontos leszögezni azt is, a múzeum kiállítóterme remek hely a rendezvény lebonyolítására, azonban olyan tumultus alakult ki a helyszínen, hogy szinte egy gyufaszálat sem lehetett elejteni. Lehet, hogy el kellene gondolkodniuk a szervezőknek azon, hogy a jövőben egy nagyobb helyre vigyék a kiállításmegnyitót.
jana-svetlovska-es-tilajcik-edit
Jana Svetlovská és Tilajčík Edit
Fotó:  Lacza Gergely

Vlado Kulísek műsora után a rendezvény háziasszonya, Tilajčík Edit három nyelven köszöntötte a megjelent kis művészeket és az esemény további résztvevőit. A konferanszié munkájáról ritkán esik szó, ebben az esetben viszont érdemes kiemelni munkáját, mivel előfordult, hogy az információkat illetve a vendégek ünnepi beszédeit rögtönözve kellett lefordítania, összefoglalnia egy másik nyelven. Ezt a feladatot kiválóan teljesítette, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát.

karaffa-attila-szeles-szabolcs-berenyi-jozsef-jana-svetlovska-es-tilajcik-edit
Karaffa Attila, Szeles Szabolcs, Berényi József, Jana Svetlovská és Tilajčík Edit
Fotó:  Lacza Gergely

A vendégek között jelen volt Berényi József, Nagyszombat megye alispánja; Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere; Szeles Szabolcs, Dunaszerdahely testvérvárosa, Győr alpolgármestere; Gyarmathy Orsolya, Győr megyei jogú város polgármesteri hivatalának nemzetközi referense; Várszegi Mónika, a szakmai zsűri tagja; Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere; Estergajoš Mária, Nagymegyer alpolgármestere; Peter Kadlic, Nagyszombat megye kulturális és sportosztályának vezetője; Gútay László, a dunaszerdahelyi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, a nagymegyeri VMK igazgatója; Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója; Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója és Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelődési Központ igazgatója.

berenyi-jozsef
Berényi József
Fotó:  Lacza Gergely

Berényi József rövid beszédében kifejezte örömét annak vonatkozásában, hogy ezt a versenyt már 24. alkalommal megrendezhették, és csodálatos, hogy akik először itt voltak, azoknak már a gyermekei is itt lehetnek.

Köszönet a kis művészeknek, hogy elküldték, milyen az ő világlátásuk, milyen a lelkük, hogyan látják a környezetüket, ezek fantasztikus élmények a felnőttek számára”,

mondta Nagyszombat megye alispánja.

szeles-szabolcs
Szeles Szabolcs
Fotó:  Lacza Gergely

Szeles Szabolcs tolmácsolta a győriek üdvözletét és jókívánságait és hangsúlyozta, hogy sok más rendezvény mellett a Csallóközi Színes Ceruzák is megalapozta a jó testvérkapcsolatot, hiszen Győr–Moson–Sopron Vármegye fővárosából is bekapcsolódtak a versenybe.

Ebben a háborús hangulatban elképesztően jó érzés nézni ezt a sok csodát, ezeket az egészen fantasztikus színvilágú képeket, azt nézni, hogy ti hogyan látjátok a világot, és nem úgy, ahogy mi. Ti látjátok ebben a világban az örömöt, a hitet és remélem, hogy a későbbiekben ti ezt a világot fogjátok továbbvinni”,

intézte szavait a gyermekekhez Győr alpolgármestere.

xxiv.-csallokozi-szines-ceruzak-07
XXIV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó:  Lacza Gergely
Az idei évfolyamra mintegy 1400 rajz és festmény érkezett be.

A szakmai zsűri (Bohumír Bachratý zsűrielnök, Várszegi Mónika, Eva Bachratá-Linhartová, Katarína Šipošová, Jitka Kováčiková, Alojz Drahoš) hosszú és nehéz mérlegelés után 55 egyenértékű nyertes pályaművet választott ki, amely rajzokat és festményeket a helyszínen kiállították, alkotóikat pedig értékes ajándékokkal díjazták.

A zsűritagok elmondása alapján a művek minősége annyira magas és mondanivalójuk annyira értékes, hogy igazság szerint sokkal több gyermeket jutalmaztak volna meg, de ennyire volt lehetőség a megye, a város, az intézet és a civil támogatók illetve cégek jóvoltából.

A verseny titkára Dagmar Madarásová, a Csallóközi Népművelődési Központ népművelési osztályának munkatársa volt. A verseny koncepcióját a 24 év során eddig minden alkalommal Nagy Kornélia állította össze töretlen lelkesedéssel.

bohumir-bachraty
Bohumír Bachratý
Fotó:  Lacza Gergely

Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke azt kívánta a gyermekeknek, hogy ezt a csodálatos világot, ezt a szellemiséget vigyék magukkal továbbra is, és a mai világunkban, ahol kissé kevesebb az öröm, a remény és a béke, ezzel a vitalitással, magatartással és felelősségtudattal, és főleg jó emberekként tudjanak hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben mindez jó irányban változzon.

xxiv.-csallokozi-szines-ceruzak-12
XXIV. Csallóközi Színes Ceruzák
Fotó:  Lacza Gergely
berenyi-jozsef
Galéria
+25 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.