2024. február 7., 13:21

Az amerikai vadnyugat legendás magyar asszonya

A tudomány apostolai című könyvemhez adatokat gyűjtve bukkantam a Diószegen született Horony Mihály (1817–1865) orvosdoktor nevére, akiről Szinnyei József nevezetes Magyar írók élete és munkái című bibliográfiájában tömören megállapítja, hogy 1844. február 22-én kinevezték az érsekújvári királyi tanítóképző intézet tanárának. Közli orvosi disszertációjának a címét is: A mérgezésről általában és némely közönségesen gyakori etetésekről különösen, orvos-gyógytani tekintetben.

horony kata
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Ez minden, amit tudott róla, pedig későbbi nyomozásom során kiderült, hogy Horony doktor Boldizsár Katalin (1830–1865) nevű feleségével és négy gyermekével 1860-ban elhagyta hazáját és a Bremen nevű német hajóval New Yorkba érkezett. 1862-ben a család Davenportban (Iowa szövetségi állam) telepedett le. Felvetődött az a lehetőség is, hogy Horony az 1864-ben mexikói császárrá választott Habsburg főherceg, Ferdinánd Miksa (I. Ferenc József öccse) személyi orvosa lesz, de 1865-ben elhunyt és így ezt a tisztséget már nem tölthette be. Mivel felesége is meghalt, gyermekeik árván maradtak.

Ekkor kezdődött a legidősebb Horony lány, Katalin Mária szinte végnélküli kalandjainak a sorozata. Születésének időpontjában a szerzők többnyire megegyeznek: 1850. november 7. A születés helye azonban kérdéses, hiszen több forrásban is Pest szerepel, de legalább olyan gyakran találkozhatunk Érsekújvárral is. (Mivel Horony Mihály ebben a városban volt tanár, eléggé valószínűnek látszik, hogy lánya itt látta meg a napvilágot.)

Horony Kata 1866-ban megszökött az árvaházból és egy folyami hajó potyautasaként St. Louisba érkezett. Kata bevonult az Orsolya-rend kolostorába, de itt sem volt maradása és a feljegyzések szerint 1869-ban már prostituáltként és táncosnőként kereste a kenyérre valót. 1874-ben egy rendőrségi irat arról számol be, hogy a kansasi Dodge Cityben strichelő Katát megbüntették. 1877-ben ismerkedett meg John Henry Holliday-jel (1851–1887), aki fogorvosként szerzett diplomát és a róla szóló írásokban csak Doc Hollidayként emlegetik. Noha időnként praktizált is, az esti órákat kártyázással és ivással töltötte. Katával is a bordélyházban találkozott. Két öntörvényű ember kapcsolata ritkán szokott harmonikus lenni, és ők hol veszekedtek, hol kibékültek, de később mégis házasságot kötöttek.

Azon a vidéken, ahol az életük zajlott gyors ütemben változtak a viszonyok, rövid idő alatt sokszorosára duzzadt a népesség. Az itt letelepedők nagy része munkát keresett, de akadtak szép számmal kalandorok és bűnözők is, akik bandákba verődve gyakran garázdálkodtak az ivókban és a bordélyházakban. Doc Holliday nemcsak a foghúzáshoz értett, hanem a pisztollyal és a késsel is jól bánt. Ha lenne rá hely, talán össze is számolhatnánk, hány embert küldött a másvilágra csak kártyázás közben, amikor a másik hamisan akart játszani. A bandák összecsapásaiban olykor Kata is közreműködött és mivel az orra az átlagosnál hosszabb volt, mindenki csak Big Nose Kate (Nagyorrú Kata) becenevén emlegette.

Egyszer úgy mentette meg Doc Hollidayt – akit emberölés miatt bezártak, hogy majd ítélkezzenek felette –, hogy felgyújtott egy pajtát és míg mindenki a tűz oltásával volt elfoglalva, ő kiszabadította a férfit és lopott lovakon elmenekültek. Később elváltak az útjaik, de nem sokkal Doc Holliday halála előtt (éveken át egyre súlyosbodó tüdőbajával küzdött) ismét összejöttek.

Később Nagyorrú Kata már nem vágyott a kalandos életre, kétszer is férjhez ment és néhány nappal 90. születésnapja előtt, 1940. november 2-án halt meg. Alakja a filmvásznon is megelevenedett Joanna Pacuła lengyel származású színésznő (Tombstone), illetve Isabella Rossellini (Wyatt Earp) megformálásában.

Megjelent a Magyar7 2024/5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.