2024. március 30., 14:50
Ízlelő

Húsvét a séf asztalánál, avagy a báránysült művészete

„Hogy mi volt húsvétkor? Itt volt egy kút, a községé, a mostani Szarvas étterem épületének szomszédságában, mi is hordtunk onnan vizet, mert ott laktunk mellette. Már nincs meg, de abban az időben, az ’50-es és ’60-as években innen hordták a tűzoltók a vizet, és itt öntözték a lányokat is. Erre nagyon emlékszem” – meséli apám.

báránysült

A húsvét az év egyik legnagyobb ünnepe, a megújulásé, amelyet gyakran családi összejövetelek, ünnepi vacsorák és különleges ételek kísérnek.

A húsvéti asztal változatosságával egyetlen ünnep sem vetekedhet. Ennek oka talán a friss tavaszi ízek, vagy az évezredes hagyományok kavakádja, de az is lehet, hogy a saját családunk szokásai a meghatározók abban, hogy mi minden kerül a húsvéti ünnepek idején a tányérunkra. 

Nálunk a báránysült az egyik legkülönlegesebb étel húsvétkor, ez az ünnepi asztal dísze. 

Egy éttermi séf szemszögéből vizsgálva a báránysült elkészítése igazi kuriózum, amely azonban nem kíván nagy főzési tudományt, mivelhogy a bárány hamar és nem túl bonyolult főzési technikával készül.

A legfontosabb lépés a bárány kreatív és ízletes fűszerezése. A séf az érzékeire és a tapasztalataira támaszkodva találhatja meg az ideális fűszerezést, amely kiemeli a bárány ízét, miközben kiegészíti azt. A friss rozmaring, a fokhagyma, a minőségi száraz fehérbor kombinációja segít abban, hogy a báránysült különlegesen finom legyen.

Az elkészítés során figyelni kell a sütési technikára is. Fontos ugyanis, hogy a hús belseje puha és szaftos maradjon, miközben a külső része a méz karamellizálásával aranyszínűvé válik. Ezért precízen kell szabályozni a sütési hőmérsékletet és időt, hogy elérjük a tökéletes eredményt.

Egy jól elkészített báránysült emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt a vendégeknek. Íme a húsvéti báránysült recepteje bébi burgonyával.

Hozzávalók (2 fő részére)
A száraz páchoz:
• 850 g  csontos báránylapocka 
• 1 dl olívaolaj
• 6 gerezd fokhagyma
• 3 tk. méz
• 1/2 biocitrom reszelt héja
• 1 szár friss rozmaring
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 dl víz
• 1 csipet egész kömény
• só
Köret:
• 300 g pucolt bébi burgonya

Elkészítése:

Ha báránysültet készítünk, vásároljunk minőségi alapanyagokat, a legfontosabb azonban, hogy a friss, jó minőségű bárányhús az alapja a tökéletes báránysültnek. 

A hús minden oldalát besózzuk, megtűzdeljük fokhagymával, majd egy tálba elkészítjük a pácot. A hozzávalókat összekeverjük, bekenjük vele a húst és egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben. 

Másnap előmelegített sütőbe tesszük a pucolt bébi burgonyával együtt 180 °C-on 75 percre lefedve, majd további 15 percig sütjük fedél nélkül.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.