2022. szeptember 2., 09:46

Hamarosan startol a Hajnalcsillag táncképzési program

Új, országos néptánc és népi játék képzési programot indít a Táncfórum - Magyar Néptáncosok Szakmai Szervezete együttműködve a Hagyományok Háza Hálózat felvidéki egységével és Balatoni Katával, neveléstudományi kutatóval, aki egyben az “Így tedd rá” programgazdája. A képzés megnyerte a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének ajánlását és támogatását is. 

Domján Máté Sándor
Domján Máté Sándor
Fotó: Csicsman Róbert

Domján Máté Sándor, a Táncfórum alelnöke elmondta, partnereikkel régóta dédelgetik a program terveit, idén végre a vírushelyzet sem keresztezi annak megvalósítását. A képzések célközönsége az óvodai és az általános iskolai pedagógusok, hiszen ők azok, akik közoktatásba általános működésébe csempészhetik a gyerekek korosztályának és fejlettségének megfelelő népi játékokat és a természetes mozgásformákat. Hiszen a magyar néptánc a test természetes mozgásaira épít. Bátran kijelenthető, ez a legegészségesebb mozgásforma. 

Máté elmondása szerint az

a cél, hogy ne idegenkedjenek sem a pedagógusok, sem a gyerekek a néptánctól - a fellépésorientáltság, folytonos produkciókényszer az, ami elriasztja a gyerekeket és a pedagógusokat saját kultúránkról. 

A képzés mentorai olyan tudásanyagot biztosítanak, mely játékos formában, észrevétlenül fejleszti a gyermekeket. A népi játék és néptánc oktatás azonban nem csupán a mozgás fejlesztése és az ismeretanyag átadása. A mondókák által fejlődik a beszédkészség, a párbeszédes játékokban a kommunikációs készség, a mozgásos játékok által a mozgáskoordináció, a feladatok által szabálytisztelet, önfegyelem és a csoportos viselkedési formák is kialakulnak. 

Hogy a résztvevő pedagógusok számára se legyen megterhelő, két szombati képzési napra bontották a tudásanyagot. A Hagyományok Háza szlovákiai mentorai, Dóczé Mónika, Varga Lia és Ádám Csilla Balatoni Katával együtt vezetik végig a jelentkezőket a népi játék és néptáncmódszertani modulokon. 

A Bethlen Gábor Alap jóvoltából Felvidék három részén valósul meg a program:

Kelet-Szlovákiában, Borsiban - 2022. október 08 és 2022. november 5. 

Közép-Szlovákiában, Rozsnyón - 2022. október.15 és 2022.november 26.

Nyugat-Szlovákiában, Búcson és Komáromban - 2022. október 22. és 2022. november 12.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.