2019. december 28., 13:40

A zoboraljai falvak kedvenc édessége volt a birsalmasajt

A birs (birsalma vagy birskörte) talán az egyetlen gyümölcs, ami nyersen nem élvezetes, főzve vagy sütve viszont mennyei csemege. Fűszeres, fanyar íze ellenére ezért sokak nagy kedvence.

Fotó: sobors.hu

A zoboraljai falvak egyik hagyományos édességei közé tartozik a birsalmasajt. Készítése a Nyitra melletti Alsócsitáron és Nyitraegerszegen volt különösen népszerű.

Egy birsalmasajt recept nemrég bekerült a Za chuťou vidieka (A vidék ízei nyomában) című szlovák kiadványba, amely a nyitrai régió legérdekesebb hagyományos és kevésbé ismert ételeit mutatja be.

A birset sokáig aranyalmaként tisztelték eleink, gyógyító erejénél fogva régóta megbecsült alapanyag volt Európában és a világ más tájain is. A Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. A Mediterráneumban bizonyára csak meghonosodott.

A vélemények eltérnek azzal kapcsolatban, honnan került tájainkra a birsalma. Daniel Balko, a Za chuťou vidieka című kötet szerzője szerint, a birs Portugáliából érkezhetett hozzánk, elterjedésében viszont fontos szerepet játszottak a törökök is.

„Egykor az Oszmán Birodalom határán voltunk, és ahová a törökök megérkeztek, ott birsalmákat telepítettek. A birs előfordulásának területei másolják az egykori Oszmán Birodalom határainak kiterjedését” – mondta Balko.

A birs nyersen nem fogyasztható, de fantasztikus illata van. Ezért készítettek belőle befőttet vagy pompás házi birsalmalekvárt, de kiváló alapanyagként szolgált kalácsokhoz és különböző mártásokhoz is. A nyitrai régióban a Nyitra fölé emelkedő Zobor-hegy lábánál találhatunk birsalmafákat.

A birsalmasajt édes, sűrű, birsalmából készült desszert. Mélyhűtés nélkül is több hónapig tartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén. Méliusz Juhász Péter még 1578-ban leírta a birsalmasajtot és annak gyógyító tulajdonságait.

A birsalmasajtot csodás íze mellett magas C-vitamin- és rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani.

A kész masszát porcelán vagy zománcos formában elterítik, majd keményedni hagyják. A gyümölcssajt több hónapig is eláll, de fontos, hogy jól szellőző és hűvös helyen legyen, különben könnyen penészes lesz. Az édes sajthoz diót és a mogyorót is hozzáadhatunk, de ugyancsak áfonyát és mandulát is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.