2022. február 3., 19:16

A mobilodba költözik a Felföldi tájoló

Idén harminchárom epizóddal bővül a Közép- és Észak-Szlovákiában található magyar vonatkozású műemlékeket, történelmi emlékhelyeket bemutató Felföldi tájoló című filmsorozat.

Felföldi tájoló

A Szlovákiában magyarok által lakott területek, és a magyar történelmi és/vagy kulturális vonatkozásokkal bíró területek nem esnek egybe. Ez a megállapítás, sajnos, régóta evidenciaként kezelhető, legfeljebb a nemrégiben közzétett népszámlálási adatok adhatnak neki további szomorú aktualitást. A Felföldi tájoló sorozat megálmodói nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy a XXI. század embere számára is fogyasztható módon mutassák be azokat a felvidéki, magyar kötődéssel bíró emlékhelyeket, amelyek magyar vonatkozásai már csak a tárgykultúrában manifesztálódnak.

"A témát ezúttal nem nagyon kellett keresni, csak oda kellett utazni, a magyar vonatkozású emlékek ott voltak – árulta el Sztruhár Izrael Diána, a sorozat szerkesztője, és egyik arca, amikor a műsor koncepciójának kialakulásáról kérdeztem. – Körmöcbányán, Besztercebányán, Szakolcán éppúgy, mint Pöstyénben vagy az Úrvölgyben.” Ma azonban már lényegesen kevesebben olvasnak útikönyveket, mint ahányan filmeket néznek, így nyilvánvaló volt, hogy az ismeretterjesztés eszköze a mozgókép lesz.

„A Magyarság Háza megbízásából forgattunk három útifilmet, Pozsonyról, Selmecbányáról és Bazinról Korpás Árpád idegenvezetővel. A filmkészítései folyamat során merült fel annak gondolata, jó lenne olyan, további szlovákiai helyszíneket bemutatni, amelyeknek vannak magyar vonatkozásai. Ez adta meg a kezdőlökést” – idézte fel a sorozat születésének körülményeit Sztruhár György, szerkesztő, producer. 

A stáb csaknem kizárólag pozitív élményekről tud beszámolni a forgatással kapcsolatban. A jelenlegi lakosok nyitottan, segítőkészen fogadták őket, elutasítással sehol nem találkoztak.

Azonban azt is tapasztalták, a helyiek gyakorta nincsenek tisztában azzal, lakhelyük egykor milyen történelmi jelentőséggel bírt. A sorozat készítői éppen ezért az elkészült részeket szlovák feliratokkal ellátva is közzé teszik, egy másik lehetséges történelmi nézőpontot is felkínálva a szlovákoknak. „Ma már jobb a helyzet, mint a két világháború között, vagy a kommunizmus éveiben volt. Az elmúlt harminc évben nagyon sok olyan szlovák helytörténeti monográfia is napvilágot látott, amelyeknek sikerült meghaladni időszakokban esetenként erőteljesebben érvényesülő nacionalista látásmódot – mondta Korpás Árpád idegenvezető, a műsorfolyam kalauza. – Az is fontos, hogy a sorozattal sikerült bekerülni egyes oktatási intézményekbe. A filmek nem hosszúak, egy tanórán meg lehet nézni, és átbeszélni egy-egy részt. Ezzel talán megakadályozhatjuk, hogy történelmünk bizonyos fejezetei feledésbe merüljenek.”

Az eddig elkészült 14 kisfilm a ma7.sk-n tekinthető meg. Sztruhár György elmondta, a Felföldi tájolóról, indulása idején egy rétegsorozatként gondolkodtak. Őket is meglepte a heves fogadtatás, a filmeknek több ezres nézettsége van, a legnépszerűbb részt mintegy 15 ezren látták. „Nincs olyan nap, hogy legalább egy, de inkább több megkeresésre ne kellene reagálnunk. De hívtak bennünket bemutatókra, iskolai rendhagyó történelemórákra. Sajnos, a megkeresések egy részének a járványügyi korlátozások miatt nem tudtunk eleget tenni, mint ahogy a forgatási helyszínek egy részére is hasonló okokból nem sikerült eljutnunk. De bízom benne, hogy idén ezeket be tudjuk pótolni” – tette hozzá. 


A készítők az eddigi ismeretterjesztő törekvéseiknek további formákat is szeretnének adni. A közeljövőben megújul a Felföldi tájoló honlapja, és elérhetővé válik egy mobilalkalmazás, amelyben nemcsak a filmek lesznek megnézhetők, hanem a települések története is feldolgozásra kerül, emlékhelyekkel, képgalériával, GPS-koordinátákkal. Egy negyedéves Utazó magazint is kiadnak, amely a Magyar 7-tel fog eljutni az olvasókhoz. A Felföldi tájolóhoz egy diákutaztatási program is társul, melynek keretében alapiskolásokat szeretnének eljuttatni a filmek által már megismert helyszínekre, ezáltal erősítve magyar identitásukat, és kötődésüket tágabb szülőföldjükhöz.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló program további részleteiről a Magyar 7 február 8-án megjelenő, 6. számában olvashatnak. Addig nézzenek videókat a ma7.sk-n.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.