2018. szeptember 10., 16:28

Újra daltól volt hangos az Ipoly völgye

A Csemadok Lévai Területi Választmánya és ipolyszakállosi alapszervezete szeptember második vasárnapján az Ipoly menti község szabadtéri színpadán szervezte meg a Daloló Ipolyvölgye elnevezésű Járási Dal- és Táncünnepélyt.

Daloló Ipolyvölgye
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Kaszmán Zoltán

Az ötvenedik alkalommal tető alá hozott rendezvény megnyitójának kezdetén a helyi alapiskola végzős tanulója, Balla Éva csalogatta elő az Arany János által életre hívott tudós macskáját, majd a területi választmány nevében annak elnöke, Török Alfréd köszöntötte a megjelenteket, méltatva a fellépőket, akik „szívvel-lélekkel dolgoznak azért, hogy kultúránkat tovább vigyék”. Őt követően Ipolyszakállos polgármester asszonya, Gasparik Ágota vette át a szót, aki kinyilvánította örömét, hogy már évtizedek óta ők lehetnek e jeles fesztiválnak a házigazdái.

Rigó Konrád, a kulturális államtitkár, ünnepi beszédében kiemelte a hagyományaink megélésének fontosságát, majd megfogalmazta azzal kapcsolatos reményét, hogy ez a rendezvény a továbbiakban is ilyen sikeresen és ilyen széles körben lesz ismert.

„Meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy a kulturális hagyomány, a népi kultúra, a népi daléneklés és a néptánc nem egy avítt, múltbéli dolog, hanem egy olyan, ami építeni és képezni tudja a felnövekvő generációt, és ezzel egy olyan fiatalságot tudunk létrehozni, ami két lábon áll, a gyökereit nem vágja el, és így tekint a jövőbe” - fogalmazott az államtitkár.

Ezt követően a Csemadok országos titkára, Görföl Jenő kapott szót. „Mi, csemadokosok, bízunk a mindenkori kormányban, különösen a kulturális tárcákban, ahogy abban is, hogy ez a kulturális alap kínálta lehetőség egyre olajozottabb lesz a jövőben, és akkor nem kell várniuk azoknak az embereknek a pénzükre, akik számunkra a rendezvényeket lehetővé tették, meghitelezték, csoportjaink utaztatását és étkeztetését biztosították” – szólt a titkár, majd – a bevezetőben elhangzott Arany-versre utalva – arra kérte Rigó Konrádot, hogy nézzen körül, és „keresse meg azt a szolgát, aki megeszi helyettünk, kultúráért dolgozó és lassan elfogyó macskák helyett a fél adag tejet meg a fél zsömlét; mert ha így megy tovább, akkor bizony a szegény kandúrnak a sorsára fogunk jutni”.

Az ünnepi gondolatok elhangzása után a Csemadok lévai járási alapszervezetei mellett működő népművészeti csoportok műsoraira került sor. Színpadra léptek a régió mesemondói, néptánccsoportjai, citerásai, éneklőcsoportjai és asszonykórusai. Képviseltették magukat Léva, Érsekkéty, Nagysalló, Lontó, Sáró, Palást, Csata, Farnad, Százd, Nagyölved, Lekér és természetesen a házigazda Ipolyszakállos hagyományőrző csoportjai, akik az örömteli találkozásokon és a tartalmas eszmecseréken túl a sok-sok tapsnak, valamint a munkásságukat elismerő emléklapoknak is örülhettek.

az Ipolyszakállosi citerások
az Ipolyszakállosi citerások
Fotó:  Kaszmán Zoltán

Daloló Ipolyvölgye
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.