2023. szeptember 7., 16:49

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL

Jó hír, hogy folytatódik a nyár végi fesztiválidény Komáromban! Bizonyára nagyszerű élményekkel gazdagodtak a múlt heti 13. Kútfeszt programjainak résztvevői, s a közönség majd e hét végén a 28. Borostyán Fesztivál jobbnál jobbnak ígérkező koncertjeit élvezheti. A támogatóknak, így a Kisebbségi Kulturális Alapnak, Komárom városnak és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően, azok is teljesen ingyenesek lesznek, ami csöppet sem mellékes tényező e nehéz időkben.

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában
Borostyán együttes
Fotó: Borostyán együttes albuma

Portálunk az újabb fesztivál kiemelt partnereként Nagy László főszervezőt arról faggatta, hogy ez alkalommal milyen zenei produkciókat hallhat-láthat a közönség.

Az idei fesztivál érdekessége az, hogy a házigazda Borostyán együttesünkön kívül mindenki új fellépőnek számít, illetve új zenei formációban mutatkozik be. A koncertek az előző évekhez hasonlóan a belváros hangulatos helyszínén, az Európa-udvarban lesznek élvezhetők.

A zenei kínálat -- a hagyományokhoz híven – most is sokszínű lesz: világ- és virtuóz gitárzene, továbbá jazz, megzenésített versek, Cseh Tamás-dalok, pop- és rockdalok sokasága várja a zenekedvelő közönséget” – tájékoztatott az interjúalanyunk, aki az 1995 óta nyaranta megrendezendő Borostyán Fesztivál ötletgazdája és a Borostyán együttes alapító vezetője is.

A továbbiakban elárulta a legfontosabb tudnivalókat a szereplőkről, akik között vélhetően minden zenekedvelő olvasónk is talál a saját zenei ízlésének, érdeklődésének megfelelőket. 

Szeptember 8-án (pénteken) 18 órától a Petra Börnerová Band lép fel, amelyről Nagy László elmondta: „A komáromi  Petra Börnerová és Tomáš Bobrovniczký, valamint a fiuk, Tomáš alkotta zenekar repertoárja a feldolgozásokon és az eredeti folk-blues kompozíciókon alapul. A trió érdekes, könnyed bluesos megközelítése bensőségessé és magával ragadóvá teszi az előadásaikat, s kiegészülve Bornemissza Ádám basszusgitárossal, nem csak a hazai színpadokon szerepelt sikeresen, de további európai országokban is”.

Petra Börnerová Band
Petra Börnerová Band

Aznap 19,30 órától a Kollmann Gábor Trió, vagyis három professzionális muzsikus mutatja majd be közös programját. „A műsoruk sokszínű és magával ragadó: a jazz standardektől kezdve, a pop slágereken át, az autentikus latin dalokig ível a repertoárjuk. A zongora virtuóz és lelket megindító hangzása párosul energikus és kifejező énekhanggal, érzelmes szaxofonnal és gyakran ütőhangszerrel fűszerezve” – tudtuk meg.

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Kollmann Gábor Trió
Fotó:  Borostyán együttes albuma

A trió tagjait egyenként is bemutatta: „Kollmann Gábor szaxofonos a magyar jazzvilág egyik meghatározó                                                           személyisége. Nem csak első osztályú exponense hangszerének, de kiváló tanára is és a Budapest Jazz Orchestra zenei igazgatója. Urbán Orsi énekes sajátos, mély és erőteljes hangszínével varázslatos hangulatot teremt. Zenekarával számos fesztiválon és klubban lépett már fel, mint szólistát pedig az idén meghívták a londoni 606 Clubba, ahol brit zenészekkel aratott hatalmas sikert. Révész Richárd virtuóz zongorista már évtizedek óta a latin-jazz avatott képviselője. A ritmizálás, harmonizálás, billentés mind-mind azt bizonyítja, hogy teljes mértékben a bőre alá és a szívébe-lelkébe költözött Amerika középső és déli felének zenei világa”.

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Fifti-Fifti duó
Fotó:  Borostyán együttes albuma

Végül 21 órától a Fifti-Fiftinek, azaz Tornóczi Tibornak ((ének, szájharmonika, melodika) és Göbő Sándornak (ének, gitár) jut a főszerep. „Az első közös összeállításukban egy harmadik zenész, a legendás Cseh Tamás életműve előtt kívánnak fejet hajtani. Úgy érzik, megérett rá az idő és talán ők maguk is. Tisztelettel és alázattal fogtak hozzá a régi, kissé feledésbe merült dalok leporolásához, újragondolásához, megszólaltatásához. Mert úgy gondolják, ezeket a dalokat - amelyek egy tovatűnt kort idéznek fel - éltetni kell, vinni kell tovább a lángot, még mielőtt a feledés homályába veszik... Ráadásként e zenekar majd az újabb saját programjából is ízelítőt nyújt” -- magyarázta.

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Brillante Akusztik
Fotó:  Borostyán együttes albuma

Szombaton már 17 órakor indul a banzáj. Akkor a 2022-ben Dél-Komáromban alakult Brillante Akusztik, vagyis Móricz-Villás Brigitta (ének, hegedű) és Gelle László (gitár) formációja mutatkozik be a hallgatóságnak. Az alapvető zenei elképzelésükről korábban azt vallották: „ Olyan célközönségre vágyunk, amely tagjai szívesen hallgatják a műsorunkba kerülő dalokat, akár baráti társaságban vagy egy-egy pohár ital mellett, háttérzene formájában”. Repertoárjukban előfordulnak külföldi és hazai pop, valamint rock dalok, a közel- és távolabbi múltból egyaránt. Mindezt az akusztikus hangszerelés és az élő, hangszeres, zenei előadás teszi teljessé.

Azután 18 órától a házigazda Borostyán együttes a megzenésített versek tolmácsolásával nem csak a hangszeres muzsikát, hanem a költészetet is népszerűsíti. Saját nevével a versek örökzöld értékét hangsúlyozza. Sokszínű zenei világát a lírai hangulatú zenéje jellemzi, dzsesszes és meditatív elemekkel ötvözve, a népzenétől a világzenéig. A Komárom kulturális életét gazdagító együttes a magyar klasszikusok és a felvidéki költők énekelt verseit adja elő, valamint a megzenésített verseik mellett világzenét – ír népzenét is játszik, saját feldolgozásban.

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Makám Kvartett
Fotó:  Borostyán együttes albuma

Majd 19,30 órától az idén tavasszal Budapesten alakult Makám Kvartett kortárs magyar költők műveit mutatja be saját feldogozásban. „A Borostyán Fesztiválon Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina megzenésített versei hangzanak majd el. Az új zenei formációnak ez lesz az első külföldi koncertje.”

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Emmer Péter gitárvirtuóz
Fotó:  Borostyán együttes albuma

Este fél 9-től a közkedvelt komáromi tehetség, Emmer Péter csap a húrok közé.

„A főként szakmai berkekben nemzetközileg is (el)ismert gitárvirtuóz alapító tagja volt a Mrs. Carmen nevű együttesnek, amellyel jelentős hazai sikereket értek el. Majd az ugyancsak országos hírű rockzenekarban, a Mephisto-ban gitározott. 1998-ban megnyerte a prágai Guitar Fest elnevezésű csehszlovák gitárverseny rock kategóriáját, 2011 -ben pedig a szlovákiai Gitariáda elnevezésű gitárverseny jazz-rock kategóriájának 2. helyezettje lett. 2006-ban Emmer címmel önálló instrumentális jazz-rock albumot jelentetett meg, amelyen olyan neves művészekkel szerepel együtt, mint Alapi István, az Edda együttes gitárosa és Henry Toth, az egyik legismertebb szlovák gitáros. Szerepel a Kor-Zár együttes Az én falkám című albumán, valamint Korpás Éva Szerelem, szerelem című lemezén. Zenészként közreműködik a Komáromi Jókai Színház több zenés darabjában és musicalek zeneszerzője. 2014-ben az év legjobb hangszeres zenésze kategóriában Harmónia-díjat kapott” – hangzott az újabb fellépő bemutatása.

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Sipos Dávid szaxofonvirtuóz
Fotó:  Borostyán együttes albuma

Fél tíztől pedig a Sipos&Farkas duó koncertezik. Annak tagjairól is szólt a fesztiválszervező: „Sipos Dávid szaxofonos zenei tanulmányait Budapesten, Muck Ferencnél végezte. Szerepelt Pély Barna és Romhányi Áron funky műsorában, és tagja volt Gönczi Gábor zenekarának. A Cunami Fusion Band nevű együttessel 2011-ben megnyerték a budapesti A38-as hajó zenei versenyének jazz kategóriáját. Szerepelt az Alma Art P. T. műsoraiban, és Čerňánsky Rudolf alias Čeku lemezein. Tagja a Kor-Zár együttesnek és Korpás Éva világzenei együttesének. 2015-ben egyénileg és a Felvidék Allstars klip szereplőjeként is megkapta a Harmónia Zenei Díjat. Ugyancsak 2015-ben a Kor-Zár együttes tagjaként Külhoni Magyarságért Díj magyar állami kitüntetésben részesült”. 

Farkas Attila jr.
Farkas Attila jr.

Farkas Attila billentyűs jazz zenészről pedig elmondta:

Tanulmányait ifj. Szakcsi Lakatos Bélánál végezte. 2016 novemberében elnyerte a Szlovákia új jazzreménysége díjat, amit neki Peter Lipa adott át a pozsonyi jazz versenyen. Már számtalan koncertet adott fesztiválokon, szórakozóhelyeken és egyéb kulturális rendezvényeken. Berlinben a Collegium Hungaricumban koncertezett Snétberger Ferenc gitárossal és fiával, Snétberger Tóni dobossal. Leggyakrabban bandájával, a Farkas Attila Jr. GROUP-pal, máskor pedig Snétberger Tóni, Lakatos Pecek Krisztián és Egri János Jr. zenésztársaként lép fel”.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a 28. Borostyán Fesztiválra, amely során a kedvező időjárást is szavatolják. A jókedvét senki se hagyja odahaza…!

Péntektől irány a kétnapos 28. Borostyán Fesztivál Komáromban! KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.