24. Borostyán Fesztivál: nívós muzsika minden korosztálynak

Nagy MIskó Ildikó 2018. szeptember 04., 13:18

Szeptember 7-9-én ismét fesztiválváros mivoltát mutatja meg Komárom. Egy időben vigadhatunk a 8. Kútfeszten kívül a helyi Borostyán együttes által 24. alkalommal megrendezendő Borostyán Fesztiválon is . 

Fotó: Archívfelvétel

A különféle zenei stílusok képviselőinek koncertjeit a Tiszti Pavilon amfiteátrumában élvezheti majd a hallgatóság. Az egyes produkciók közti szünetekben pedig érdemes lesz átsétálni az Európa-udvarba, ahol a Kútfeszt szereplői gondoskodnak a hangulatos nyárbúcsúztatásról.

Pénteki kínálat: skót és ír népzenei koncert, valamint táncház

Pénteken 19.30 órától tájainkon szokatlan koncerttel és táncházzal indul a 24. Borostyán Fesztivál.

 „A skót és ír zenét játszó Dagda zenekar 1994 óta ad koncerteket, tart táncházat, népszerűsíti a skót kultúrát Magyarországon. Tagjai: Tom Chilton - ének és gitár, Kaczúr Csilla - harmonika és ír furulyák, Kas Bence - ének és ütők. Az autentikus megszólalás többek között a skót születésű énekes-gitáros Tom Chiltonnak köszönhető. A banda több mint tíz éve zenél a Budapest Skót Táncklub havi rendszerességű, budapesti skót táncházában. Szintén több mint tíz éve állandó fellépője a Robert Burns skót költő emlékére minden évben megszervezett esteknek. Többször fellépett a csehországi Beltine Kelta Fesztiválon is. A zenekar komáromi koncertje után skót táncház következik, profi tánctanárral” – szólt a nyitányról Nagy László főszervező, a Borostyán együttes vezetője.  

Fotó: Archívfelvétel

Szombaton 4 ifjú tehetség, a Borostyán és a Szekszárdi Gitárkvartett zenél

E fesztivál lassan negyed évszázada teret ad a hazai ifjú tehetségek bemutatkozásának is. Erre idén szombat délután öt órától kerül majd sor.

“A szombaton kezdődő Fiatal tehetségek fórumán három különleges hangszert: kobzot, tamburát és ukulelét szólaltatnak majd meg a fellépők. A komáromi Korpás Réka kobzos népdalénekes jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene-tanszakán tanul tovább. Kipróbálta már magát a világzene és a megzenésített versek terén, és oktatóként is igyekszik tapasztalatokat gyűjteni“ – mondta el interjúalanyunk.  

Fotó: Archívfelvétel

A fórum további szereplői közül a szintén komáromi Nagy Ildikó a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakgimnázium diákja. A tamburával egy éve ismerkedett meg,legnagyobb sikerének azt tartja, hogy idén májusban a budapesti Márványos együttessel lépett fel a Művészetek Palotájában. Kísérője, a  hódmezővásárhelyi Korsós Kinga szeptemberben kezdte tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének-népi pengetős tanszakán. Kettejük közös összeállításának címe: A tambura visszatér a Csallóközbe.

Fotó: Archívfelvétel

“Az e hónapban mindössze 13. születésnapját ünneplő, farnadi Molnár Ibolya ukulelén előadott dalaival az idei Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Fesztiválon a verséneklő-kategória győztese lett. A fesztiválunkon hallható repertoárjában a Ghymes együttes Duna partján című verse, továbbá a Mint a lepke című, saját megzenésítésű Urr Ida-költemény, a Fellegajtó-nyitogató című népdal, valamint a magyarországi Szabó Balázs Bandájának Hétköznapi című dala és az ugyancsak saját megzenésítésű Dsida Jenő-vers, az Én hívlak élni szerepel.” – tudtuk meg a fórum negyedik szereplőjéről.  

Fotó: Archívfelvétel

Szombaton este hét órától a házigazda Borostyán együttes csap a húrok közé. Nagy László zenekarvezető és az immár több mint három évtizede muzsikáló lelkes csapata (tagjai: Nagy László – ének és gitár, Nagy Hollósy Zsuzsanna – ének, hegedű, Kántor Krisztina – fuvola, furulyák és ír furulya, Hántai Ferenc – basszusgitár, Horváth Ákos – dob, bongó, cajon és perkák, Homoki László – bongó, cajon és perkák) megzenésített versekkel és ír népzenével örvendezteti meg közönségét. „Műsorunkban válogatást mutatunk be az Üllői úti fák és  a Borostyán 30 című lemezünk dalaiból. Továbbá Wass Albert megzenésített versei és legújabb dalaink is felcsendülnek” – árulta el portálunknak Nagy László.  

Fotó: Archívfelvétel

Mindezzel még nem zárul a szombati program, ugyanis 21 órától az igényes, ám szórakoztató akusztikus gitárzene kedvelőinek játszik majd a Szekszárdi Gitárkvartett.

„A 19 éve működő Szekszárdi Gitárkvartett eddig  három lemezzel és mintegy 400 fellépéssel  népszerűsítette az akusztikus gitárzenét. Klasszikus gitárműveket, illetve különböző népek hagyományos dallamait, továbbá egyházi, jazz- és könnyűzenei feldolgozásokat, valamint saját kompozíciókat is bemutatnak.  Fesztiválunkra meghívták Komjáthi Tamást (gitár, ének) és Decsi Kiss Ádámot (gitár) is. 2002 októberétől a Szekszárdi Gitár Egyesület keretei között működik, amely az ottani Borok és Húrok Fesztivál főszervezője” – mutatta be a dél-magyarországi gitárkvartettet informátorunk.

Fotó: Archívfelvétel

Vasárnapi családi délután a Memória Társulattal és a váci Katánggal  

Vasárnap négy órától a családok idősebb, fél hattól pedig legifjabb tagjainak kínál élvezetes programot a 24. Borostyán Fesztivál.

“A zárónapon 16 órakor kezdődik a közkedvelt, komáromi Memória Társulat (tagjai: Zsákovics László – szólógitár, művészeti vezető, Alföldi Károly – dobok, Novák Béla Tamás – gitár, Siposs Jenő – basszusgitár és Zács Richárd – billentyűk) koncertje. A zenekar neve azért lett Memória, mert  olyan dallamokat vettek elő, amelyek az eltelt évtizedek során ugyan sokunk memóriájában megmaradtak, csak manapság már ritkán hallhatók. Az ihletet kezdetben a bő négy évtizedes pályát befutott, brit Shadows zenekar zenei világából merítették, illetve több 60-as években született magyar dalt shadowsos köntösbe ágyaztak, de aztán azon túlléptek. Folyamatosan újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, így bűnügyi filmzenét is játszanak” – hangzott a Memória Társulat bemutatása.

Képgalériánk:
Fotó: Archívfelvétel

Végül fél hattól a váci Katáng zenekar izgalmas utazásra, az Üveghegyen túlra, a mesebeli Héterdőbe hívja a gyerekeket. A megzenésített versekből szőtt történet során találkozhatunk az erdő apró és óriás, békés és félelmetes lakóival, felfedezhetjük csodás helyszíneit. A zenekar mesés hangszereken szólaltatja meg bensőséges dalait. Tagjai: Farkas Péter (gitár, ének), Kaczúr Csilla (harmonika, furulyák, ének), Kas Bence (ütősök, ének) és Misik Zoltán (nagybőgő).

Fotó: Archívfelvétel

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS