2021. március 23., 17:52

Meghalt Hana Hegerová, a cseh sanzon királynője – VIDEÓVAL

Életének 89. évében elhunyt Hana Hegerová, akit a cseh Edith Piafként is szoktak emlegetni.

Fotó: TASR

Hana Hegerová, Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová néven Pozsonyban született 1931. október 20-án, egy bankár családjában. Később pont származása miatt nem tanulhatott a közgazdasági főiskolán.

A gimnáziumot Komáromban végezte. Magánúton tanult zongorázni, amatőr színjátszókörbe és a pozsonyi Nemzeti Színház balett előkészítőjébe járt.

Érettségi után 1950-ben a komáromi gépgyárban dolgozott és rövid ideig tanonciskolában tanított. A színpad azonban mindennél jobban vonzotta, és 1951-1953-ban dráma szakon végzett a pozsonyi konzervatóriumban. Egyik tanára Ladislav Chudík volt.

Első színházi szerződése Zsolnához kötötte. Ott fedezte fel Juraj Berczeler zeneszerző, és meghívta őt a pozsonyi Tatra revue-be. Innét már egyenes út vezetett Prágába, ahol 1958-ban felvették az éppen megalakult Rokoko színházba. 1961-ben a Semafor tagjává vált, és az összes zenés darabban játszott, egészen 1966-ig. Ekkortól már szólóban kezdett fellépni Mirko Dvořák zenekarával. Ebből az időből származik a Milord című dal, amihez Pavel Kopta írt cseh szöveget.

A dalt meghallotta a párizsi Olympia igazgatója, aki később több fellépést is biztosított számára Párizsban. Két évig szerepelt a párizsi Olympiában, de állandó szerződése volt Németországban és Svájcban is. Színészi tapasztalatait filmekben is megcsillogtatta.

1967-ben jelent meg első lemeze Hana Hegerová címmel. A hetvenes években három albumot is kiadott.

A kommunista rendszer bírálása miatt a 80-as évek elején 6 hónapra bebörtönözték.

A színpadra 1983-ban tért vissza. A következő években több lemezt is kiadott, koncertezett.

A koncertezéssel 2011-ben, egészségi gondjai miatt felhagyott. Sikeres énekesi pályafutásáért és az eladott 1,5 millió albumáért gyémántlemezzel jutalmazták. Legismertebb örökzöldjei a Zhasněte lampiony, Čerešně, Levandulová című slágerek.

Több kitüntetést is kapott. A cseh köztársasági elnök 2014-ben a Masaryk Érdemrend 1. fokozatát adományozta neki. Andrej Kiska szlovák államfő pedig 2016-ban a Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatával tüntette ki.

Hana Hegerová évek óta súlyos egészségi gondokkal küszködött, nagyon nehezen mozgott, ezért már régóta nem jelent meg nyilvánosság előtt. Családja körében hunyt el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.