Meghalt Hana Hegerová, a cseh sanzon királynője – VIDEÓVAL

2021. március 23., 17:52
Múzsa B. Vida Júlia

Életének 89. évében elhunyt Hana Hegerová, akit a cseh Edith Piafként is szoktak emlegetni.

Fotó: TASR

Hana Hegerová, Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová néven Pozsonyban született 1931. október 20-án, egy bankár családjában. Később pont származása miatt nem tanulhatott a közgazdasági főiskolán.

A gimnáziumot Komáromban végezte. Magánúton tanult zongorázni, amatőr színjátszókörbe és a pozsonyi Nemzeti Színház balett előkészítőjébe járt.

Érettségi után 1950-ben a komáromi gépgyárban dolgozott és rövid ideig tanonciskolában tanított. A színpad azonban mindennél jobban vonzotta, és 1951-1953-ban dráma szakon végzett a pozsonyi konzervatóriumban. Egyik tanára Ladislav Chudík volt.

Első színházi szerződése Zsolnához kötötte. Ott fedezte fel Juraj Berczeler zeneszerző, és meghívta őt a pozsonyi Tatra revue-be. Innét már egyenes út vezetett Prágába, ahol 1958-ban felvették az éppen megalakult Rokoko színházba. 1961-ben a Semafor tagjává vált, és az összes zenés darabban játszott, egészen 1966-ig. Ekkortól már szólóban kezdett fellépni Mirko Dvořák zenekarával. Ebből az időből származik a Milord című dal, amihez Pavel Kopta írt cseh szöveget.

A dalt meghallotta a párizsi Olympia igazgatója, aki később több fellépést is biztosított számára Párizsban. Két évig szerepelt a párizsi Olympiában, de állandó szerződése volt Németországban és Svájcban is. Színészi tapasztalatait filmekben is megcsillogtatta.

1967-ben jelent meg első lemeze Hana Hegerová címmel. A hetvenes években három albumot is kiadott.

A kommunista rendszer bírálása miatt a 80-as évek elején 6 hónapra bebörtönözték.

A színpadra 1983-ban tért vissza. A következő években több lemezt is kiadott, koncertezett.

A koncertezéssel 2011-ben, egészségi gondjai miatt felhagyott. Sikeres énekesi pályafutásáért és az eladott 1,5 millió albumáért gyémántlemezzel jutalmazták. Legismertebb örökzöldjei a Zhasněte lampiony, Čerešně, Levandulová című slágerek.

Több kitüntetést is kapott. A cseh köztársasági elnök 2014-ben a Masaryk Érdemrend 1. fokozatát adományozta neki. Andrej Kiska szlovák államfő pedig 2016-ban a Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatával tüntette ki.

Hana Hegerová évek óta súlyos egészségi gondokkal küszködött, nagyon nehezen mozgott, ezért már régóta nem jelent meg nyilvánosság előtt. Családja körében hunyt el.