2019. február 18., 14:06

Hiánypótló kezdeményezés a magyar népi ének tanfolyam

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia által működtetett Népzenei Műhely elnevezésű program ciklikus rendezvénye a magyar népi ének tanfolyam, melynek idei első képzése a hétvégén valósult meg Füleken, a Művészeti Alapiskola épületében. A képzést Korpás Éva népdalénekes, előadóművész tartotta népdalénekléssel rendszeresen foglalkozó 8 és 15 év közötti fiatalok számára.

nepi-enek5.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Varga Norbert

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indította útjára a Népzenei Műhely elnevezésű programsorozatát, melynek célja a magyar vokális és hangszeres népzene rendszeres oktatásának bebiztosítása. Hat helyszínen- Rozsnyón, Füleken, Ipolyságon, Szőgyénben, Martoson, és Somorján- 50 fiatal vesz részt a hangszeres magyar népzene alapjainak elsajátításában, négy helyszínen pedig már a növendékek zenekari formációba való tömörülése is megtörtént. A rendszeresen zajló tevékenységet intenzív képzést biztosító zenész mesterkurzusok teszik teljesebbé. Ugyancsak a Népzenei Műhely keretén belül valósul meg a magyar népi ének tanfolyam is.

„A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia sokrétű és szerteágazó tevékenysége mellett, kiemelt programként kezeli a magyar hangszeres népzene oktatást, és a magyar népi ének oktatását a szlovákiai magyar fiatalok körében. Több okból kifolyólag is, hiszen bár ilyen jellegű tevékenység a táncegyüttesi munkán belül hellyel- közzel megjelenik, de a művészeti oktatásban szervezett formában ezidáig nem mutatkozott meg”- közölte  Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársa.

A résztvevők Palócföld különböző területeiről érkeztek, zömében Fülek, Losonc és Salgótarján környékéről, valamint Simonyiból, Gyöngyösről és Rozsnyóról, akik a nap során énektechnikai gyakorlatokkal, zoborvidéki dudanótákkal és magyarbődi csárdásokkal foglalkoztak. Utóbbi lehetőséget adott a többszólamú éneklés alapjainak megismeréséhez is.

„Nagy örömömre szolgált, hogy meghívtak ide a szervezők, hisz imádom a gyerekekkel való foglalkozásokat. Mivel a szívügyem a hazai tájak megismertetése a fiatalokkal, ezért két felvidéki anyagba kóstoltunk bele. De úgy gondolom, hogy elindítottam a gyerekeket valami felé, és aztán utána fognak nézni ezeknek a tájegységeknek, sőt, szélesítik majd a repertoárjukat”- mondta Korpás Éva népdalénekes, előadóművész.

A tanfolyam vendége Holecz Istvánné Kanyó Margit rimóci hagyományőrző énekes volt, aki az éneklés a hagyományos kultúrán belül betöltött szerepéről mesélt és énekelt a fiataloknak. „Azokat a dalokat hoztam nekik, amiket régen a fonóházban énekeltünk, és akkor, amikor jártunk hurkát köszönteni a legényekkel. De több rimóci dalt is megtanítok velük”- árulta el Margit néni.

Az idei évben három-három képzés valósul meg füleki és komáromi helyszínnel.

Fotó:  Varga Norbert

nepi-enek5.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.