2023. április 17., 18:32

Gellén járt Petőfi szelleme - KÉPEKKEL

2023. április 16-án a gellei kultúrházban koncertezett Szarka Gyula és zenekara. A program a Kossuth-díjas muzsikus tavaly megjelent Petőfi dícsérete című albumának gerincére épült.

szarka-gyula-es-zenekara-01
Galéria
+11 kép a galériában
Szarka Gyula és zenekara
Fotó: Lacza Gergely

Bevallom, nagy szerencse kellett hozzá, hogy a műsorról tudomást szerezzek, ugyanis ha az előadóművész nem invitál személyesen, akkor nem találtam volna meg az eseményt az interneten, mivel csak a helyi művelődési központ és könyvtár Facebook-oldala hirdette a fellépést. Talán ez lehetett a decens fél ház oka is, pedig a koncert ingyenes volt, mivel Nagyszombat megye támogatásával valósult meg.

Jobb reklámmal egészen biztos vagyok benne, hogy szépen megtelt volna az a kultúrház, amelyben ez volt az utolsó program, tudtuk meg Iván Lajostól, Gelle polgármesterétől.

Szomorkodni azonban nincs okunk, sőt, épp ellenkezőleg, ugyanis arról van szó, hogy egy komoly beltéri felújítás kezdődik, és ha minden jól megy, ősszel már vadonatúj belső térben valósulhat meg a következő program.

berenyi-jozsef-es-ivan-lajos_
Berényi József és Iván Lajos
Fotó:  Lacza Gergely

Az eseményen képviseltette magát a megye alispánja, Berényi József is, aki hangsúlyozta, hogy tavaly 12 magyar vonatkozású kulturális eseményt sikerült megvalósítani Nagyszombat megye támogatásával. Főleg tájoló színházainkat, színjátszó csoportjainkat támogatták, és olyan programokat, amelyeknek köze van az irodalomhoz. Szarka Gyula műsora is az utóbbiak közé tartozik, és Berényi József bízik benne, hogy bár ez az első, de nem ez lesz az utolsó ebben az évben.

szarka-gyula
Szarka Gyula
Fotó:  Lacza Gergely

Iván Lajos egyik személyes élményét is elmesélte Szarka Gyulával kapcsolatban. 1987-ben Kroměřížben rendezték meg a katonai zenekarok országos döntőjét, melyre mindketten bejutottak saját katonazenekarukkal, mivel Gyula és ő is azonos időszakban katonáskodott.

A döntő műsorán csoda történt, ugyanis az akkori Ghýmes zenekar tagjai meghívták az eredeti Ghýmes zenekar tagjait is Écsi Gyöngyi énekesnővel, és a műsor alatt »varázslatosan« kicserélődtek, így a magyar népzene csodaszép győzelmet aratott, ugyanis elvitték az első díjat.

Ez az örömmámor pedig a műsor után folytatódott Kroměříž város terén, ahol a jelen lévő emberek és a környező házak ablakaiból bámészkodók tapsukkal jutalmazták a zenekart. Sajnos ennek az euforikus állapotnak a rendőrség vetett véget, ugyanis elmúlt tíz óra, és be kellett fejezni a muzsikálást. A szívünkben viszont örökre megmaradt ez a kis emlék”

- osztotta meg velünk a nem mindennapi történetet Gelle község polgármestere.

ivan-lajos
Iván Lajos
Fotó:  Lacza Gergely

Szarka Gyula zenekara ezúttal a nemek tekintetében abszolút kiegyensúlyozott összképet mutatott, ugyanis 3 ifjú hölgy és 3 nem sokkal idősebb úr, beleértve Gyulát is, alkotta a Gellén fellépő csapatot.

A frontember mellett talán három zenekari tag tekinthető stabilnak: Varga Bori szaxofonista, Csiba Júlia vokalista és Varjú Attila dobos, ütőhangszeres, a többiek általában váltakoznak.

A koncert a körülményekhez képest (puszta falak, hatalmas üres tér) nagyon jól „szólt”, és szemmel láthatóan Gyuláék is élvezték. A program összeállítása kítűnő volt, a pergőbb, vidámabb stílusú dalok uralták a műsort, a líra ezúttal háttérben maradt, de mivel nem „csendes-ülős” koncertről volt szó, ezen ne is csodálkozzunk.

szarka-gyula-es-zenekara-02
Szarka Gyula és zenekara
Fotó:  Lacza Gergely

A zenekar élőben vérbő módon, azaz sokkal töményebben, nyersebben, „keményebben”, de egyúttal természetesebben szólalt meg az albumhoz képest, de ezen nem szabad „kiakadni”, sőt, épp ellenkezőleg, mivel ez az igazán jó csapatok jellemzője! A legutóbbi lemez címadójától eltekintve végig Petőfi-verseket hallhattunk Gyula megzenésítésében, pár „becsúszott” az előző lemezekről, illetve akadtak eddig általam nem hallott tételek is.

A műsorban, szép gesztusként, helyet kaptak községbeliek is, nevezetesen Zöld László és Cséfalvay Emma

(utóbbi a gellei alapiskola 8. osztályos tanulója), akik egy-egy Petőfi-vers elmondásával tették érdekesebbé az amúgy is színes műsort. A szavalatok nem törték meg Szarkáék lendületét, hanem még speciálisabbá, egyedibbé és „gelleivé” tették a 75 percet.

A hangszeresek játékát kár lenne dicsérni, hiszen mindegyikük professzionális teljesítményt nyújtott; azaz kaptunk egy előadásában, szerkezetében, hangszerelésében és hangzásában is tökéletes műsort.

Aki teheti, mindenképpen szemeljen ki magának egy állomást a következő koncertjeik közül, a rendezvényeik szervezőinek pedig azt üzenem, hogy a gelleitől azért nagyobb hírverést eszközöljenek!

a-kozonseg
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.