2021. október 17., 11:04

A Harmónia-díj átvételével folytatódott Derzsi György sikersorozata

Ahogy arról már beszámoltunk: az októbert 16-án este a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban tizedik alkalommal átadott Harmónia-díj birtokosa: Derzsi György ének- és színművész, rendező, zeneszerző, a hazai magyar zenei élet egyik legkiválóbb előadója. A sokrétű tevékenységet végző díjazott a jubileumi esemény után először a Ma7-nek adott interjút. 

A mutatós violinkulcs és a díszoklevél majd méltó, kiemelt helyre kerül a dolgozószobájában.
A mutatós violinkulcs és a díszoklevél majd méltó, kiemelt helyre kerül a dolgozószobájában.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Amikor Lakatos Róbert VMK-igazgatótól, kuratóriumi elnöktől korábban megkaptam az arról szóló e-mailt, hogy jelölnének az idei Harmónia-díjra, ha abba beleegyeznék, nagy örömmel mondtam igent. Annál is inkább, mert az előző díjazottak között sok jeles zenész, énekes barátom van, például Korpás Éva, Szarka Tamás, Vadkerti Imre, Kovács Koppány, a Kor-Zár együttes..., akik közé „harmóniás“ körben is szívesen tartozna bárki. Majd megtudtam, hogy a három jelölt között van Becse Szabó Ilona énekművész és a Jóvilágvan zenekar is, s tudatosítottam, hogy milyen erős az idei mezőny. Szorítottam az általam sokra tartott Ilonának is, miközben eléggé izgultam a gálaest során. Beszéddel sem készültem, nem sejtve, hogy én nyerem meg a díjat. Amikor bejelentették, hogy azt én kapom, jóleső érzés töltött el, s az fokozódott, amikor kiderült, hogy Ilonka pedig közönségdíjas lett“ – mondta el a Ma7-nek a Pozsonyban született, Nagyszarván cseperedett díjazott, akit a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai és a munkaköri feladatai többnyire Budapesthez kötötték-kötik, miközben megtartotta a szlovák állampolgárságát. Tagja volt a Budapesti Operettszínháznak, s játszott a Győri Nemzeti Színházban és a Komáromi Jókai Színházban, majd a túlparti Komáromi Lovasszínház színész-rendezőjeként és zeneszerzőjeként is bizonyított.

A Harmónis-díj tárgyiasult formája
A Harmóniás-díj tárgyiasult formája
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is elárulta: a díj tárgyiasult formája, a mutatós violinkulcs és a díszoklevél majd méltó, kiemelt helyre kerül a dolgozószobájában. Mivel a menyasszonya is felvidéki – bacsfai, éppen azt tervezgetik, hogy hol rakjanak állandó közös fészket, miközben szabadúszó művészként ez idő tájt is folytatja az alkotómunkáját.

„A budapesti Madách Színház tavaly meghirdetett egy musicalíró pályázatot még nyilvánosan be nem mutatott új kortárs musicalek létrehozására, amelyre tavaly júniusban jelentkeztem a Meskó Zsolttal (szöveg, alapdramaturgia) közösen írt, Kazinczy, a tizenötödik című darabunkkal. (Az első zenés darabját, a Kincsemet 2014-ben mutatták be Komáromban – a szerző mj.) Nos, miután elfogadták a nevezésünket, a darabunkból el kellett kiészíteni 5 dalt, amelyek alapján egy évvel ezelőtt azt beválasztották a legjobb tíz közé. Akkor már az egész darabot – a librettót, a zenét el kellett küldeni, s másik három musicallel együtt továbbjutott a döntőbe. Aztán a Madách Színház által kölcsönzött színészekkel, zenészekkel közösen, a kapott jelmezek és díszletek felhasználásával Valcz Péter és Widder Kristóf rendező állította színpadra a műveink 30-40 perces keresztmetszetét“ – ecsetelte a másik nagy sikere előzményeit Derzsi György.

Mindezek alapján megnyerték a II. Madách Musical Pályázatot. Annak idei júliusi döntőjét online módon a nagyközönség is láthatta. A Szirtes Tamás igazgató-rendező, zsűrielnök vezette bizottság, amelyben Kocsák Tibor zeneszerző-zenei vezető, Müller Péter író-dramaturg, Tihanyi Ákos koreográfus és Szente Vajk színész-rendező-író foglalt helyet, nagyon izgalmasnak találta az 1848/49-es magyar szabadságharc korát idéző témaválasztásukat és e klasszikus, fajsúlyos téma rappel színesített, modern zenei világát. „Győztünk, elnyerve a fődíjat, hogy a Madách Színház ezen évadában bemutatja a darabunkat, amelyen jelenleg az utolsó simításokat végezzük. Még el kellett készítenem a teljes partitúráját, a zongorakivonatot..., s a már kiválasztott szereplőkkel együtt nagyon várjuk a február végi bemutatót“ – fogalmazott.

Derzsi György a mutatós violinkulccsal és díszoklevéllel
Derzsi György a mutatós violinkulccsal és díszoklevéllel
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Nyilvánvaló, hogy most a díjnyertes darab „finomítgatását“ tartja a prioritásának, de közben a Meskó Zsolt által írt Szerelmem, Sárdy című egyfelvonásos operettben (rendezte: Harangi Mária) tovább népszerűsíti a múlt századi híres bonviván, Sárdy János dalait, s egy zenekarral együtt rendszeresen koncertezik is. „Feladatokból tehát nincs hiány, e díj átvétele után is folytatom az alkotómunkát“ – zárta tájékoztatását az idei Harmónia-díjas, aki korábban a Lehár című zenés játékban nyújtott kiváló alakításával több mint 50 felvidéki és magyarországi helyszínen kívül egy kanadai körút során is hét alkalommal aratott hatalmas sikert, akárcsak két kanadai turnén a Három királyok elnevezésű produkcióval, amelynek Vadkerti Imre és Kovács Koppány is a tagja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.