2020. március 2., 15:08

„Az erős gyökér megmarad”- 50 éves volt a Szőttes

Nemrégiben a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A nagy múltú csoport 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a hazai és a környező népek néptánc és népzenei hagyományait és azokat színpadi formában feldolgozza. A gálaműsoron nemcsak a jelenlegi tagok, hanem a korábbi táncosgenerációk is teret kaptak. A gálaestre a Ma7 médiacsalád Múzsa című műsorának stábja is kilátogatott. Nézzék újra velünk az esemény legjobb pillanatait és a résztvevők ott rögzített gondolatait.

Videó:  ma7, múzsa

A magyar néptánc elbűvöl kicsit és felnőttet, mert ez a miénk, a saját őseink megőrzött tánckultúrája. Csak hagyni kell magunkat átadni neki, és feledhetetlen pillanatokat élhetünk meg általa.

Egy jól sikerült táncos összeállítás a közönséget is el tudja varázsolni és csodákra képes, nemcsak a művelői között, hiszen közösségépítő ereje van.

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes az 50 évvel ezelőtti megalakulásával egy olyan közösséget hozott létre, amely munkásságával jelentősen hozzájárul a magyar népművészeti hagyomány, elsősorban a néptánc és a népdal megtartásához, népszerűsítéséhez.

Megalakulásuk kerek évfordulóját egy jubileumi előadással ünnepelték, ahol a jelenlegi tagok mellett a korábbi tagok is teret kaptak.  A gálaműsoron az elmúlt 50 év műsoraiból válogattak ki egy csokorra valót, amelyet két felvonásban láthatott a közönség.

Az est során a nosztalgikus táncbemutató mellett megemlékeztek néhány olyan korábbi tagról, akik munkájukkal hozzájárultak a Szőttes magalakulásához és fennmaradásához, emellett Gémesi Zoltán művészeti vezető átvehette a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérmét Bukovszky Lászlótól, a kormány kisebbségügyi biztosától. Nézzék velünk az eseményről készített visszatekintő összeállítást!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.