2024. május 5., 19:00

Száll a rege várról várra - Znió vára - VIDEÓ

Ott, ahol a Kis-Fátra a Turóc völgye fölött szembenéz az Öreg-Fátrával, állta az idők viharát hosszú századokig, s lobogtatta zászlaját a fellegek között a csúcsos Znió vára. A várról szóló első leírás még a tatárjárás idejéből származik, amikor még inkább csak egy fából épített őrtoronyként szolgált.

Videó:  Carisma TV
A vár akkoriban is jó szolgálatot tett, és a muhi csata után jó Béla király itt húzta meg magát néhány keserves napig. Béla királyt akkoriban a főurak összefogása mentette meg a haláltól, és segítették őt eljutni egészen a tengerig, hogy el tudjon menekülni.

Menekülése során Liptóban és Turócban is megfordult Béla, ahol Znió várában talált menedéket a tatárok elől. A király ekkor megfogadta, ha megsegíti őt a magyarok istene, akkor egy kővárat és templomot építtet ezen a helyen.

S hogy milyen csellel, csalafintasággal menekült meg a király és a várnép a tatároktól, az kiderül a Száll a rege várról várra c. sorozat mai részéből.

 

 
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.