2022. december 18., 15:02

A Felföldi tájolóban az Árpád-házi időkben épült Lubló várának szépségét tárjuk fel - VIDEÓ

Lubló vára a 13. század végén, az utolsó Árpád-házi király, III. András idején épült. Ez a vár volt hivatott felügyelni a korabeli Magyarország északi határvidékét, és a Poprád folyó völgyén keresztül Lengyelországba vezető fontos kereskedelmi útvonalat biztosította.

Videó:  Carisma TV

A lublói vár történetében fontos esztendő 1412, amikor Luxemburgi Zsigmond, más településekkel együtt, zálogba adja a lengyel királynak. 

A várhoz Ólubló (Stará Ľubovňa) városát érintve járművel jutunk fel. A parkoló közelében 1985 óta látogatható a népi építészet szabadtéri múzeuma, amely főként Szepesség északi és Sáros északnyugati részének népi és szakrális építészetét, tárgyi- és lakáskultúráját, gazdálkodását mutatja be. 

A lublói vár változatos történetét Korpás Árpádtól ismerhetik meg. A Felföldi tájoló c. ismeretterjesztő sorozat szerkesztői Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.