2023. január 15., 18:00

A Felföldi tájolóban a történelmi Magyarország legnyugatibb várát, Dévényt mutatjuk be - VIDEÓ

A Pozsonyhoz tartozó Dévény – szlovákul Devín – vára a városközponttól tíz kilométerre nyugatra található, egy hatalmas sziklatömbön, amely a Duna és az abba torkolló Morva folyó fölé magasodik.

Videó:  Carisma TV
A történelmi Magyarország nyugati kapujában barangolunk, bejárjuk a vár egyes részeit, s míg felérünk a fellegvárba, sorra vesszük a vár történetének legfontosabb eseményeit.

A kelta időkben, majd később a római birodalom idején is meghatározó jelentőségű volt Dévény vára, amelyhez részben a magyarság szempontjából híres pozsonyi csata is köthető.

A várhoz a szláv történelemből is több monda és történet kötődik, így a vár története a mai napig több közös kapcsolódási pontot is jelent a magyar és szlovák nemzet között.

A várat a francia hadsereg katonái aláaknázták 1809-ben, majd felrobbantották, azóta már csak várromként magaslik a Duna fölé.

Korpás Árpád idegenvezető ma Dévényi Györgyről és a Kisasszonytoronyról szóló mondákkal is várja a nézőket. A sorozat szerkesztői Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.