2022. november 6., 18:00

A Felföldi tájolóban a Szepesség ékkövét, Lőcsét mutatjuk be - VIDEÓ

Lőcse a Szepesség egyik éke, a hajdani Szepes vármegye székhelye, ma több mint 14 ezer lakosú járási székhely. Korabeli dokumentumok már a IX. században említik a települést, de igazi várossá formálódni a történelmi Magyarország hajnalán kezdett. A várost nem csak a magyar történelem, hanem a magyar irodalom is ismertté teszi.

Videó:  Carisma TV

Lőcse a Poprádot és Eperjest összekötő D1-es autópályától északra fekszik.

A város gazdagságát jól jelzi, hogy 2009-ben - a környék egyéb más látnivalóival együtt - felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A gazdag múltú város főterét és annak környékét több mint hatvan reneszánsz stílusú épület veszi körül, ami rendkívül hangulatossá teszi a városközpontot. A városban 366 műemlék található, ami rendkívülivé teszi a 14 ezer lakossal rendelkező járási székhelyet.

A város a környéken folyó Lőcse patakról kapta a nevét. A város egyik látványossága a Szent-Jakab bazilikatemplom. Az is érdekesség, hogy a régi városfal 3/5-e épségben megmaradt, és a négy városkapuból három szintén jó állapotban látható.

Vannak épületek, amelyeket az irodalomból sokan ismerhetnek, például a városháza, amelyet Mikszáth Kálmán: A fekete város című regényéből készült filmen már láthattak sokan. A Lőcsei fehér asszony című regény is a városban játszódik, tehát aki itt jár, az a történelem egy-egy szeletét élheti újra.

A Felföldi tájoló idegenvezetője ezúttal is Korpás Árpád, szerkesztői Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.