2024. április 22., 17:37

Kurátori tárlatvezetés a Gömör-Kishonti Múzeumban

Már csak a hónap végéig látogatható a Középkori és kora újkori fazekasság Gömör-Kishont és Nógrád területén című kiállítás a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban.

Alexander Botos, a tárlat kurátora
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

2024. április 24-én, szerdán 16:00 órakor a látogatóknak lehetőségük lesz megtekinteni a kiállítást a kiállítás szerzőjének, PhDr. Alexander Botoš régésznek a vezetésében, aki nemcsak szavakkal, hanem Anton Drímaj béldi fazekas tulajdonában lévő középkori fazekasműhely másolatán keresztül is bemutatja a középkori fazekasság folyamatát.   

A kiállítás szerzője megismerteti a látogatót a kerámiák egy különleges fajtájával is - az úgynevezett fehér kerámiával, amelynek előállítása Gömör-Kishont és Nógrád megyékre jellemző. A fazekasságnak ezekben a megyékben nagyon régi hagyománya van, köszönhetően egy sajátos nyersanyagforrásnak - a kaolintartalmú agyagnak (az úgynevezett Poltár-formáció agyagjai), amelyek az egész Kárpát-medence legnagyobb minőségi tűzálló agyaglelőhelyei közé tartoznak.

A tárlatvezetés során a kiállítás szerzője a fazekastermékek széles skáláját - edényeket, csészéket, korsókat, kancsókat, valamint a kerámia e típusának sajátosságát - az agyagpalackokat - is bemutatja. A bemutatott kerámiákat a 11.-12. századtól a 18. századig gyártották. A kerámia gyártása azonban egészen a 20. század első feléig folytatódott, azaz több mint 700 éven keresztül folyamatosan gyártották.

A tárlatvezetés során a látogató információkat tudhat meg a kancsóról is, amelyet a híres "pokolbeli kocsmárosné" tart egy XIV. századi középkori freskón, amelyet a rimabrézói gótikus templom belsejében fedeztek fel. Az érdeklődők megismerhetik a meg nem keresztelt gyermekek konyhai edényekbe és fazekakba temetésének szomorú történetét is. Egy ilyen, a 16-17. századból származó, Pinc településről származó edényt is bemutat a kiállítás.

A kiállítás 2024. április 30-ig tekinthető meg az intézményben, akárcsak a hónap műtárgya is, amely ebben a hónapban a fehér gólya (Ciconia ciconia) dermoplasztikai preparátuma.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.