2023. március 27., 19:44

Különleges időutazás a Gömör-Kishonti Múzeumban

Egy újgenerációs élménykiállítással kedveskedik a nagyközönségnek és az iskolás csoportoknak a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum. A látogatók a virtuális valóságnak köszönhetően különleges időutazást élhetnek át. 

Virtuális tárlatvezetés a Gömör-Kishonti Múzeumban
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

A Vissza a múltba című tárlatvezetések 2023. márciusától júniusig havonta egyszer kerülnek megrendezésre. Ezek során innovatív és korszerű technikával – különleges VR szemüvegen keresztül – mutatják be a múzeum történetét 1882-es megalakulásától az 1913-ban megnyílt első állandó kiállításig.

Rimaszombatban és nagy általánosságban egész Gömörben elsőként jön létre ilyen jellegű innovatív élménykiállítás, amely a virtuális valóság technikáján keresztül prezentálja a nagyközönségnek a megyei múzeum létrejöttének történetét, fókuszba helyezve az 1913-ban megnyílt első állandó kiállítást, amely immár 110 éve hirdeti a gömöri régió természeti és kulturális gazdagságát“

– részletezte Kerényi Éva, a múzeum történésze.

A virtuális élménytárlat a múzeum már meglévő állandó kiállításának korszerű kiegészítése, amely során a látogatók megismerkedhetnek a múzeum alapításával, az intézmény első igazgatójának személyével, de ugyanakkor a múzeum elhelyezkedésének környékét, a Tompa Mihály teret is górcső alá helyezik.

Az első élményvezetésre a széles nagyközönséget 2023. március 28-án 15.00 órai kezdettel (magyar nyelven), valamint 16.00 órakor (szlovák nyelven) várják. Az iskolák is ugyanezen a napon, 2023. március 28-án jelentkezhetnek, a vezetések 9.00 és 10.30 órakor indulnak. A foglalkozáson való részvétel korlátozott, a részvételi szándékot az alábbi elérhetőségek egyikén kell jelezni: 047/5632741 vagy marekova@gmmuzeum.sk.

„A különleges tárlat során visszarepülhetünk az időben, hogy szemtanúi lehessünk mindazon eseményeknek, amelyek Gömör történetét megihlették. A rendhagyó vizuális tartalomnak köszönhetően felejthetetlen élményben lehet részünk“ – tette hozzá Martina Oštrom Mareková, a múzeum lektora.

Az intézménynek a Művészeti Alap anyagi támogatásából sikerült megvalósítania a virtuális valóság grafikai kivitelezését, valamint egy VR szemüveg megvásárlását. További négy VR szemüveget a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával vásároltak meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.