2024. április 3., 19:49

Művelődéstörténeti előadások a Gömör-Kishonti Múzeumban

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum szakmai előadásokkal búcsúztatja a Dresszkód: Szecesszió című kiállítást, amely már csak ezen a héten tekinthető meg az intézményben.  

Dresszkód Szecesszió c. tárlat
Fotó: Virsinszky Tamás

A nagysikerű tárlathoz kapcsolódó utolsó két programpontra mindjárt a húsvét végeztével, április 4-én és 5-én kerül sor. Előbb az ELTE docensének, Géra Eleonórának művelődéstörténeti előadására, A modern nő és a szecesszió címűre kerül sor csütörtökön, míg másnap, április 5-én Eva Hasalová, a pozsonyi Történeti Múzeum munkatársának a Belle Époque korszak és divat című szakmai előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A november 23-án megnyílt kiállítás és a hozzá tartozó kísérőrendezvények bőségesen lefedték az elmúlt hónapokat. A szecesszió divatja, a korszak életvitele és történelmi jelentőségű változásai iránt érdeklődők mindvégig találhattak valami kedvükre való foglalatosságot, (kézműves foglalkozást és egyéb eseményt), melyen akár családtagjaikkal, gyermekeikkel is részt vehettek.


Elérkezett a kiállítás zárórendezvénye, az utolsó alkalom arra, hogy az említett témakörrel kapcsolatban új és izgalmas tudnivalókkal gazdagodjanak az érdeklődők. Géra Eleonóra, az ELTE docense, tudományos publikációk szerzője, akinek a Protestáns egyháztörténet, a 18.-19. századi város- és társadalomtörténet, életmód, hétköznapi élet, mentalitás, egészségügy-történet és a nőtörténet is a kutatási területei közé tartozik. Az előadás 16:00 órakor kezdődik és magyar nyelven valósul meg. 

Eva Hasalová a pozsonyi SZNM-Történeti Múzeum munkatársa, s az intézmény történelmi textíliagyűjteményért felelős kurátora. Ő a Belle Époque korszakkal és annak divatjával fog foglalkozni. A Belle Époque vagy La Belle Époque (franciául „a szép korszak”) a francia és az európai történelem egy korszaka, amely 1871-1880 körül kezdődött és az első világháború 1914-es kitörésével ért véget.  Ez az előadás szlovákul lesz hallható.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.