2020. szeptember 8., 19:37

Fellini Édes életét idézi fel a pozsonyi kiállítás

Federico Fellini születésének 100. évfordulója alkalmából filmplakátok, poszterek, röplapok, valamint fényképeken megörökített ikonikus filmjelenetek idézik fel az olasz filmművészet aranykorát a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeumban.

Médialapozó
Fotó: Radi Anita
Marcello édes élete Mimmo Rotella kollázsán.

Federico Fellini születésének 100. évfordulója alkalmából a Szlovák Nemzeti Múzeum és az Olasz Kulturális Intézet egy a Fellini és Olaszország édes élete (Fellini a sladký život Talianska) címet viselő kiállítás keretében idézi fel a híres olasz filmrendező legnépszerűbb alkotásait.

A Szlovák Nemzeti Múzeum épületében (Vajanský rakpart) megtekinthető kiállításon filmplakátok, röplapok és poszterek elevenítik fel Federico Fellini legnépszerűbb alkotásait. A képek Enrico Minisini gyűjteményének eredeti darabjai.  

Federico Fellini az olasz filmművészet egyik legendás alakja. Az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, később a Fellini-Róma és az Amarcord című filmjei új utat tapostak a filmművészetben - írta róla egy méltatója. Karrierje során tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, 1993-ban pedig Életműdíjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia.

"Filmjeiben a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon keverednek. Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és kisszerűséget szeretetteli, gyakran harsány humorral jelenítik meg."

Fellinit őszinte barátság fűzte az olasz képregényrajzolóhoz, Milo Manarához, aki az 1970-es évek végétől politikai és erotikus elemeket is ötvöző munkáival újította meg az olasz kaland-képregényt. Mimmo Rottela pedig sorstársa volt a híres filmrendezőnek. Rotellát a háborút követő európai művészet kiemelkedő alakjaként tartják számon. Különösen ismertek híres filmek tépett reklámhirdetéseiből készült kollázsai.

A Pozsonyban megtekinthető kiállításon Fellini híres filmjeit bemutató plakátok és poszterek mellett, az említett két olasz képzőművész alkotásait is láthatjuk. Manara és Rotella ugyanis több alkotásuknál Felliniből merítenek, kiemelvén a rendező zsenialitását. 

+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.