2022. január 24., 17:41

Akiket Kassa megérintett

Nagy érdeklődés mellett bemutatták Szaszák György újságíró Akiket Kassa megérintett című könyvét a kassai Löffler Béla Múzeumban. A kötet a szerző öt évtizedes publicisztikai pályája során született írásaiból kínál száz érdekes történetet az olvasóknak.

könyvbemutató, Szaszák György, Akiket Kassa megérintett
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A rendezvénynek a kassai Erzsébet utcán található Löffler Béla Múzeum adott otthont. A résztvevőket Rácz Noémi, az intézmény igazgatója és Hanesz Angelika, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke köszöntötte. Mint elmondták, a kötet igen fontos vallomásokat ad közzé az utóbbi évtizedek kassai magyar valóságáról. A borítót Duncsák Attila festőművész Az én Kassán című műve illusztrálja, az előszót Százi Zoltán író, költő, az utószót Orémus Zoltán kassai református lelkész-esperes írta.

könyvbemutató, Szaszák György, Akiket Kassa megérintett
Fotó:  Fábián Gergely

A könyvbemutatón a szerzővel újságírókollégái, Szászi Zoltán és Köteles Szabolcs beszélgettek, Varga Anikó színművész pedig részleteket olvasott fel a könyvből.

Szaszák György elmondta, kellemes meglepetés volt számára, hogy a kassai Csemadok és a Löffler Múzeum megkereste a könyvbemutató ötletével, mert ő csak késő tavaszra tervezte. Egyúttal örömét fejezete ki, hogy sokan eljöttek. „Ez azt is jelzi számomra, hogy mégsem reménytelen a kassai magyarság sorsa, ha ennyien itt vagyunk, és tudunk a minket érintő dolgok kapcsán találkozni, beszélgetni” – fogalmazott.  

könyvbemutató, Szaszák György, Akiket Kassa megérintett
Szaszák György
Fotó:  Fábián Gergely

A kötet Szaszák György öt évtizedes publicisztikai pályája során született, szeretett városához kapcsolódó írásaiból kínál 100 történetet az olvasóknak. Riporttal indul és azzal is zárul, keretbe foglalva ezzel a zömét kitevő interjúkat. Interjúkat érdekes kassai polgárokkal, képzőművészekkel, írókkal, költőkkel, színházi- és filmrendezőkkel, színművészekkel, zenészekkel és másokkal, de találunk benne írásokat a magyar-szlovák viszonyról, emberi sorsokról vagy a titokzatos kassai aranykincsről. Egy olyan könyvről van szó, amelyet érdemes elolvasni, nem csak a kassaiaknak.

könyvbemutató, Szaszák György, Akiket Kassa megérintett
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.