„Nyiss kaput, Angyal!” – karácsonyi előadás Pozsonyban

Radi Anita 2018. december 15., 16:41

December 14-én került sor a kecskeméti Bábakalács Bábszínház „Nyiss kaput, Angyal!” című gyermekműsor előadására a Pozsonyi Magyar Intézet épületében. A gyönyörű gyertyafényes játék igazi karácsonyi hangulatot teremtett. A meghitt ünnepi programra a pozsonyi magyar óvodások és kisiskolások látogattak el.

Fotó: Radi Anita

A kecskeméti Bábakalács Bábszínház egyik tagja, Szluka Judit bábművész lapunknak elmondta, jövőre lesz a bábszínházuk kerek húsz éves. A csoport múltja a kecskeméti Ciróka Bábszínházban kezdődött, ahol a bábozást neves mesterektől eltanulhatták. Később kiváltak innen, és egy magán bábszínházat alapítottak. A társulat egy vadvirágról, a Bábakalácsról kapta nevét, amely régen gyógyhatásáról volt ismert.

A Bábakalács Bábszínháznak jelenleg két tagja van, de vannak olyan előadásaik, ahová vendégelőadókat is hívnak.

Képgalériánk:
Fotó: Radi Anita

Egy utazó bábszínházról van szó: nem csak Magyarországon, de a határon túli országokban is fellépnek, mindenhová ellátogatnak, ahová hívják őket – ismertette Szluka Judit.

A „Nyiss kaput, Angyal!” című gyermekműsor Magyarországon belül már rengetek helyen bemutatásra került, Szlovákiában azonban még nem volt látható.

Így Pozsony lett az első hely, ahol ezt a különleges karácsonyi előadást a kicsik és nagyok megtekinthették. Szluka Judit elmondta, nagyon örültek a meghívásnak, és annak, hogy eljöhettek Pozsonyba.

Eredeti betlehemes játékok elevenednek meg

A karácsonyi előadást a hagyományos bábtáncoltató betlehemes játékok ihlették, a szövegek és dalok archaikus népi és templomi szövegekből kerültek összeállításra.

A pozsonyi magyar kisiskolások és óvodások nagy élvezettel figyelték az előadást. A rövid, pörgős jelenetek, az énekek, és a hangszeres kíséret által a gyerekek figyelmét mindvégig sikerült lekötni a műsorral, még annak ellenére is, hogy a "Nyiss kaput, Angyal!" szövege nem kifejezetten gyerekek számára íródott.

Szluka Judit ismertette, előadásukban az eredeti betlehemes játékokat és bábtáncoltatást igyekeztek megeleveníteni.

Jézus születésének történetét egy különleges, háromszintes betlehemmel és bábok segítségével jelenítették meg, amit az előadás végén a kicsik nagy örömmel megrohamoztak, hogy közelről is szemügyre vehessék.

A decemberi hónap folyamán a Bábakalács Bábszínház immár tizenöt éve lép fel nagyon sok helyen újra és újra műsoraival. Többek között karácsonyi vásárokon, de akár templomokban is láthatjuk meghitt ünnepi előadásaikat.

0 HOZZÁSZÓLÁS