Magyar ősök, sztyeppei nomádok, lopakodó bombázók - Podcast Nagy Iván etnológussal a magyarok őstörténetéről

2021. január 6., 09:25

A Vámbéry Ármin útját járó Nagy Iván, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatója volt a ma7 médiacsalád podcastműsorának, az Adásidőnek a vendége.

A magyarok őstörténete és a néppé válásának folyamata, a magyar nép etnogenezise még ma sem teljesen tisztázott. És talán soha nem is lesz az, hiszen ehhez egymásnak ellentmondó nézeteket kellene összebékíteni, és olyan kérdésekre válaszolni, amelyekre megbízható források hiányában szinte lehetetlen.

Mi most mégis megpróbáltunk utat vágni a tények, feltételezések és értelmezések dzsungelében.

Mit mond a nyelvész, a régész vagy az etnológus? Hol van Magna Hungária, Levédia és Etelköz? Miért bizonyult olyan tartósnak és kikezdhetetlennek a hét törzs szövetsége? Vajon tekinthető-e ez a Szent István-i állam előképének? Egyáltalán: minek köszönhető, hogy a mai napig is magyarul beszélhetünk?

A Vámbéry Ármin útját járó Nagy Iván etnológussal, akik a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatója, arról is beszélgettünk, hogy

- vajon ilyen nyelven beszélt Árpád és népe, mikor átlépték a Kárpátokat?
- h
onnan ered a hetes szám szimbolikája a magyar kultúrkörben?
- mi fogadja honfoglaló őseinket a Kárpát-medencében, és milyen érdekek fűzték őket ahhoz, hogy itt letelepedjenek?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.