2023. január 30., 20:40

Tíz éve hunyt el Nagy József képzőművész

Gyakorta láttam őt Pozsonypüspökiben, hiszen minden magyar rendezvényen jelen volt. Egyszer, régen, ifjúi nekibuzdulással, pozsonypüspöki magyar fiatalok, szerveztünk vele és másokkal egy beszélgetést. Előtte meglátogattuk őt püspöki otthonában, házában, és az ahhoz szervesen hozzátartozó műtermében. Kedves volt, mélyen emberi. Szeretett beszélni, szerette megmutatni munkáit, melyekhez mindjárt magyarázatot is fűzött. Pontosabban „eligazított” bennünket a formák és színek világában.

Nagy József alkotásai
Fotó: Görföl Jenő

Szülőföldjét nagy szeretettel örökítette meg. Emlékszem pozsonyi kiállításának darabjain miként jelent meg a magyar lét, a szülőföld, a Csallóköz monda- és hitvilágának számos eleme. Csodás volt maga szőtte gobelinje is. Hogy mikor sajátította el a gobelinszövés fortélyait, miközben mást is alkotott, mikor volt rá ideje, energiája, ki tudja? Azonban mindenképpen szokatlan dolog, hogy egy festő, grafikus, elsajátítsa a szőnyegszövés technikáját és maga szője meg gobelinsorozatát. Hatalmas akarás és hangyaszorgalom, no meg nem kevés tehetség kell hozzá. Nem kis munkákról van ugyanis szó, hanem nagyobb méretű, színes, bonyolult alkotásokról. De templomi berendezéseket is tervezett számos templomba (Boldogfa, Ipolybalog, Szinyér, Ghymes, Pozsonypüspöki).

Mélyen megérintették a szakrális témák, de a filozófiai témák is megihlették, vezették a kezét. Ő maga szerény ember volt, de kiérződött belőle egyfajta küldetéstudat. A felvidéki magyarság múltja és mindennapi gondja-baja erősen foglalkoztatta. Sorozatban festette meg Pozsonypüspöki minden nevezetes épületét, a magyar irodalom eposzait, a magyar történelem eseményeit.

1989-ben egyik alapítója volt a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának, majd később a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának a munkájában is részt vett. Azt vallotta, hogy a művészet szolgálat.

Nagy József alkotásai

​2006-ban a komáromi Limes Galériában rendezte meg jubileumi kiállítását. 

A kiállítás rendezője, Kubička-Kucsera Klára az „Égi és földi” címmel találóan jellemezte Nagy József alkotómunkájának forrásait.

Az »égi«, azaz a vallásos témakör mellett ott volt a »földi«, vagyis a Csallóköz múltja és jelene, s ezen belül a magyarság sorsa. Műveivel eleinte azt örökítette meg, amikor az ember még szoros kapcsolatban állt a természettel. Az évek során fokozatosan vált egyre elvontabbá, szimbolikusabbá a kifejezésmódja. A rajz, a vonal, ekkor is alapja maradt a kifejezésnek, de a stilizáció áttételessé, jelképessé vált. S ezekkel a stílusjegyekkel találkozunk nagyméretű, egyedülálló falikárpitjain.”

Kubička-Kucsera szerint

Nagy József művészete csupa dinamizmus – bármely kifejezési formát használja, formái örvénylenek, gazdagok, robbanók. Érzelmi fűtöttsége ez, amelyet a téma vált ki benne és ezt az áramlatot felénk irányítja”.
Nagy József alkotásai

Nagy József műtermébe sokan szerettek betérni, s a művész mindig szeretettel fogadta a vendéget, talált időt az eszmecserére, beszélgetésre. Nagy lendülettel tudott beszélni nemcsak közéleti kérdésekről, hanem az alkotásról, a formákról és színekről leginkább, hiszen elméleti kérdésekkel is foglalkozott, könyvet írt e témakörben. 2010-ben jelent meg A színek harmadik világa című könyve a MEDIAN kiadónál. Nem könnyű olvasmány, bár rengeteg benne az illusztráció, amelyet a szerző maga készített, maga rajzolt. Több fejezetbe rendezte a csaknem 200 oldalas könyvet (A látásról, A színek elemzése, A színek vizuális értéke, A színek dinamikája, A színek fogalmi fokozatai, A színek művészete, A színek harmadik világa). Mondhatnánk azt is, hogy saját elméletét írta meg, rajzolta képekbe, ábrákba, festette színekbe, árnyalatokba.

Így ír erről:

Eredetileg minden írói ambíció nélkül írtam A színek harmadik világát, amolyan breviáriumként, napi használatra, önmagam számára, hogy kellő alapot, súlyt, megokolást adjak annak az irányzatnak, amelynek útján elindultam, és amelynek segítségével szeretném az absztrakt irányzatot érthetővé tenni.”

Nagy József tíz éve, 2013. január 3-án hunyt el. Mint fentebb említettem, szerény ember volt, mégsem „kerülték el” a kitüntetések, életében számos elismerést kapott, köztük a Szlovák Köztársaság Ezüst Plakettjét (2001), a Madách-Posonium Életműdíját, vagy a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának Nívódíját.

Nagy József alkotásai

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.