2019. március 13., 10:37

Terápiás művészeti délután Bátkában

Csendben és nyugalomban eltöltött három óra a képzőművészet jegyében, amely kikapcsolódási lehetőséget nyújt a napi rohanásból. A művészet mindenkié címmel tartottak terápiás jellegű művészeti délutánt a Rimaszombathoz közeli Bátkában, ahol az élményfestés - hangulatos, meghitt baráti körben -, festőművész és pszichológus irányításával zajlott.

élményfestés Bátkában
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Majoros Jácint

A délutáni program célja az alkotás, és a saját művészeti stílus megtalálása, kialakítása, önkifejezése volt. A terápiás művészeti délutánt a Magyarországról érkező, bár gömöri gyökerekkel rendelkező Szűcs Judit festőművész-pedagógus, valamint a szintén magyarországi Ficzere Melinda pszichológus irányították.

Nekem a festés - ebben a mai rohanó világban - az a bázispont, amelyben ki tudom magam fejezni, el tudok lazulni, megpihentet és egy kicsit megállít.

„Mert rohanunk, dolgozunk, eléggé felgyorsult világban élünk, és úgy gondolom, hogy maga a művészet az most nagyon fontos és hasznos nekünk, ugyanúgy a zenének a művészete, a képzőművészet, a test művészete: a sport, mert ez mind kikapcsolódási lehetőség” - mondta a kazincbarcikai festőművész-pedagógus, Szűcs Judit.

Az élményfestés valóban élmény, önbizalomerősítő, kreativitást segítő önfejlesztő művészeti óra, amelyre előzetes rajztudás és gyakorlat nélkül is vállalkozhat bárki.

A terápiás művészeti jellegű foglalkozáson 6-8 fős csoportok, barátok, kollégák, ismerősök vesznek részt, így garantált a családias légkör. Bátkában első alkalommal szervezték meg az akrilfestés technikával zajló élményfestést. A program iránt nagy volt az előzetes érdeklődés, ezért a közeljövőben biztosan lesz folytatása az önfejlesztő művészeti délutánnak.

Fotó:  Majoros Jácint

A bánhorváti H. Ficzere Melinda, pszichológus szerint azért jó ez a foglalkozás, mert ebben a három órában megéljük a vizualitást, a szépséget, míg terápiás szempontból - ha nagyon le akarjuk szűkíteni -, akkor pont az a lényeg, hogy a stresszt tudjuk oldani, hogy ki tudjunk lépni a mindennapok taposómalmából, hogy könnyebbé váljon a problémamegoldó képességünk. „Iszonyatosan sok a stressz, rengeteg olyan probléma van, amit nap mint nap meg kell oldani. Maga a festészet - ha terápiásan nézzünk -, akkor gyakorlatilag az agy jobb agyféltekével zajlik. A jobb agyféltekénk az, amely felelős azért, hogy meglássuk és értékeljük a szépet, hogy hallgassuk a zenét, hogy lássuk a színeket, és gyakorlatilag ebben a három órában, amiben itt az alkotások megszületnek, a jobb agyféltekét használjuk folyamatosan.”

A festészet és a jobb agyfélteke pedig nagyon sokat segít abban, hogy az önbizalmunk, az önértékelésünk is megerősödjön, és igazából ez a lényege, ez a célja ennek a művészetterápiás jellegű foglalkozásnak.

„Most először próbálok festményt festeni, még soha életemben ilyennel nem foglalkoztam eddig. Ez több szempontból is tetszett: ha csoportban dolgozunk, a csoportnak van dinamikája, motiválóan hatunk egymásra, nem utolsó sorban közösségépítő ereje is van egy ilyen foglalkozásnak” - nyilatkozta a bátkai Hencz Annamária, aki kezdőként kapcsolódott be a foglalkozásba.

A foglalkozás során, amelynek témája az utazás volt, egy 30x40 centiméteres akrilfestmény megfestésére került sor, amelyhez mindenki annyi segítséget kapott, amennyire csak szüksége volt annak érdekében, hogy egy csodálatos saját festménnyel és jó élményekkel távozzon.

élményfestés Bátkában
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.