2019. február 15., 12:30

Szerelem a betléri kastélyban

Különleges tárlatvezetéssel várta a látogatókat Bálint-nap alkalmából a betléri múzeum. A Szerelem a kastélyban? című rendezvényen az Andrássyak titkos és kevésbé titkos szerelmei, házasságai, botrányai kerültek a középpontba.

img_3393.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A rendhagyó, a múzeum kurátorai által tartott esti tárlatvezetés során az érdeklődők – akik bizony szép számban összegyűltek a kései óra és a hideg időjárás ellenére – betekintést nyerhettek az arisztokraták szerelmi életébe, s ezzel összefüggésben számos különleges tárgyat tekinthettek meg.

Egyebek mellett leveleket, festményeket, fényképeket – köztük a Franciskáról fennmaradt egyetlen fotót –, az Andrássy Dénes és Franciska ezüstlakodalmán felbontott pezsgősüveg dugóját, a grófnő ékszereit, jegygyűrűiket, egy medált, amelyben Dénes fiatalkori portréja mellett egy hajtincs található.

A látogatás végén pezsgővel kínálták a vendégeket, akik egy eredeti, XIX. századi ülőgarnitúrán is lefényképezkedhettek.

Fotó:  Fábián Gergő

A tárlatvezetést követően Máté Tímea, a múzeum megbízott igazgatója és kurátora lapunknak elmondta, az ilyen alkalmakkor a vendégeknek néhány olyan tárgyat is bemutathatnak, amelyeket máskor nem, hisz azok általában a kastély trezorjában pihennek.

„Ilyenek voltak például Andrássy Dénes és felesége jegygyűrűi, Franciska ékszerei, illetve különféle fényképek” – sorolta hozzátéve, az este folyamán szó volt az arisztokrácia párkapcsolatairól, arról, hogy bizonyos párok között szerelem volt-e, vagy szigorúan stratégiai döntések alapján házasodtak, de a pletykákról, botrányokról is hallhatott a közönség.

Fotó:  Fábián Gergő

„Ilyen botránynak számított, amikor Charlotte Strachan angol grófnő – aki Zichy-Ferraris Manó felesége volt – beleszeretett Andrássy Manó grófba. Naplóbejegyzésekből tudjuk, hogy elkísérte Andrássy Manót az 1850-es években tett délkelet-ázsiai utazásain. Ennek a kapcsolatnak nem volt szerencsés vége. Charlotte elvált a férjétől, amit Andrássy Manó nagyon hidegen fogadott, nem vette el őt feleségül. Charlotte, valószínűleg szerelmi bánatában, megölte, megmérgezte magát. Erről nagyon sokat pletykáltak az országban, sőt, a grófot meg is zsarolták emiatt. Nemrég találtunk egy levelet, amelynek ismeretlen írója azzal zsarolja a grófot, hogy vitriolt önt Karolina és Natália lánya szemébe, ha nem fizet 1900 forintot, és ha nem kapja meg a pénzt, mindenkinek elmondja, hogy a gróf a felelős Charlotte Strachan haláláért. A levélben az is ott áll, ha megkapja a pénzt, a zsaroló elutazik Amerikába, és soha többet nem kerül a gróf útjába” – fejtette ki Máté Tímea hozzátéve, nem tudni, Andrássy Manó miért őrizte meg a levelet, ahogy azt sem, kifizette-e a követelt összeget.

Fotó:  Fábián Gergő

A tárlatvezetésen fontos szerepet kapott Andrássy Dénes és Franciska házassága, ami a korabeli Magyarország egyik legnagyobb botránya volt. A pár 36 évig élt együtt, úgy tudni, boldogan. „Úgy tűnik, házasságuk mégsem volt olyan boldog, mint hittük. Néhány évvel ezelőtt naplóbejegyzéseket találtak, amelyekben Franciska arról beszél, hogy nehéz korszakot él át, hogy nem boldog, és azon gondolkodik, ha meghal, a férje egyáltalán eltemeti-e vagy sem” – magyarázta Máté Tímea.

A betléri Andrássy-kastélyban évente 5-6 alkalommal tartanak hasonló, kurátori tárlatvezetést, mindig más téma köré építve. Emellett számos más program is várja a közönséget.

A jövő héten, február 18-22. között a tavaszi szünidő alkalmából alkotóműhelyt tartanak a gyerekek számára naponta 13.00 és 15.00 óra között. Február 23-án Kovács Lajos történész, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa tart előadást az Andrássy-lányok életéről, Andrássy Gyula gróf unokájának, Ilonának az első világháború idején írt naplóbejegyzései és levelei alapján.

Fotó:  Fábián Gergő

Az idén is megtartják a már hagyományos virág- és kézműves vásárt, valamint húsvét szombatján szintén lesz egy rendezvény a kastélyban. Eközben egy új tárlat is készül, amelynek központi témája Andrássy Ilona középkori, 15. századi imakönyve lesz.

A felbecsülhetetlen értékű könyvecskét, amelyet Ilona nagymamájától, Andrássy Gézáné Kaunitz Eleonórától kapott, 2016 szeptemberében találták meg a kastélyban, egy komód fiókjában különböző XVIII. és XIX. századi könyvek, levelek, képeslapok, bélyeggyűjtemények között. A könyvvel foglalkozó kiállítás ünnepélyes megnyitója április végén lesz.

Fotó:  Fábián Gergő

img_3393.jpg
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.