2023. augusztus 22., 13:01

Régi tánc, új nemzedék – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zselízen

Magyarország egyik legnagyobb hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is színpadra lépett a 2023. augusztus 16-a és 20-a között zajlott Országos Népművészeti Fesztiválon. Zselízre a Régi tánc, új nemzedék című műsorukat hozták el.

Ismét felnőtt egy tehetséges, új generáció a néptánc iránt komoly elhivatottságot érző alkotók közül. Ezek a fiatal koreográfusok ott vannak a magyar színpadi néptáncművészet élvonalában, de hivatásos táncegyütteseknél eddig alig kaptak lehetőséget, hogy bemutathassák egyedi, csak rájuk jellemző, friss szemléletű műveiket, azt az újszerű látásmódot, amellyel ők a mi közös »régi« kultúránk felé fordulnak”

– fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész.

Amint azt a zselízi fellépés előtt részletezte, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjével, Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas érdemes művésszel az alábbi hét tehetséges, fiatal koreográfust kérték fel: a táncegyüttes szólistái, Juhász Bence Zsombor és Tókos Attila, az együttes tánckarvezetője és a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészeti vezetője, Sánta Gergő, az Urban Verbunk művészeti igazgatója, Moussa Ahmed, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetője, Fundák Kristóf, a Fonó művészeti vezetője, Berecz István, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatója, Appelshoffer János.

Zsuráfszky Zoltán örömmel fejtette ki, hogy az állami ünnep alkalmából táncosaik és zenészeik egyszerre négy művészeti díjat is átvehettek.

Paput Júliát és Juhász Zsombort A Népművészet Ifjú Mestereivé avatták, Papp István "Gázsa" vezető prímás Martin György-díjat kapott, míg Liber Róbert nagybőgős Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.