2018. április 26., 11:00

Határon túli nemzeti tánc Zselízen

Április 25-én az Ifjú Szívek Táncszínház a zselízi érdeklődőknek mutatta be Határon túli nemzeti tánc című előadásukat.

Ifjú Szívek
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Sokol Zsuzsanna

„Az Ifjú Szívek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik” – 2018. április 25-én a zselízi érdeklődők élőben is megtapasztalhatták a táncszínház honlapján (www.ifjuszivek.sk) megfogalmazottakat.

Déli 12 órakor a helyi oktatási intézmények tanulóin kívül az Ipolyszakállosról érkező gyermekek is megtekinthették a Határon túli nemzeti tánc című előadást, melynek rendezője és koreográfusa Hégli Dusán, a táncszínház művészeti vezetője. A produkciót elsőként a diószegi közönség láthatta 2017 májusában.

Az új stílusú tánc beépülése az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé

„A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomon kísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás, a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén” – áll a táncszínház előadással kapcsolatos tájékoztatójában.

Fotó:  Sokol Zsuzsanna

Gálik Gábor, az Ifjú Szívek Táncszínház tánckarvezetője és táncosa az előadás előtt zselízi kötődéseiről is nyilatkozott: „Csupa pozitív emlékem van Zselízről, hiszen itt tanultam meg a tánc alapjait is. Az itteni Kincső Néptáncegyüttesnek hála a mai napig nagyon jó baráti kapcsolataim vannak. Mindig nagy öröm itt fellépni!”

A fiatalabbak tehát délben, az idősebbek pedig este 7 órától – a zselízi székhelyű Tiszta Forrás Alapnak, valamint a helyi Művelődési Otthonnak is köszönhetően – élvezhették az Ifjú Szívek Táncegyüttes színvonalas előadását. A turné Ógyallán és Bényben folytatódik.

Ifjú Szívek
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.