Pozsony köztéri szobrai, amelyek mágnesként vonzzák a turistákat

Radi Anita 2019. szeptember 18., 13:35

Egyesek szerint giccses, köztéri bóvlik. Mások szerint igenis mókásak, egyediek, és üde színfoltjai Pozsony belvárosát. Ezek a köztéri szobrok Pozsony legnagyobb „turistamágnesei”.

Turisták Čumil körül. Fotó: Radi Anita

Naponta ostromolják őket az ide látogató turisták. Bohókás külsejük miatt rajonganak értük a szelfizők. Van, aki szerint méltatlanok a köztérre, mert Pozsony igazi történelmi látványosságait árnyékolják be. Ezzel dacolva is a legnépszerűbb látványosságok közé tartoznak a turisták körében, ahol sorba kell állni egy fotóért.

A hírnévnek azonban megvannak a maga hátulütői, így a főváros kedvencei sokszor saját rajongóik áldozatává válnak. Mutatjuk Pozsony leghíresebb köztéri szobrait.

A kíváncsiskodó Čumil

Kétségtelen, hogy Pozsony egyik legnépszerűbb köztéri szobra Čumil, aki a Halászkapu (Rybárska brána), Úri (Panská) és Lőrinckapu utcával (Laurinská) való kereszteződésnél bámulja meg a járókelőket. Ez a hely szinte mindig tele van turistákkal, akik szívesen fényképezkednek a legendás Čumil-al.

A csatornából kikandikáló Čumil 1997 óta figyeli széles mosollyal a Pozsonyba látogató embereket. Neve a „čumieť” igéből ered, melynek jelentése bámészkodni, bámulni. A bronzszobor Viktor Hulík szlovák művész alkotása. 

Čumil Fotó: Radi Anita

Čumil nagyon gyorsan elnyerte a Pozsonyba látogatók tetszését. Egy évvel felállítása után az amerikai lapok is írtak róla, habár akkor tévesen egy katonának nézték, melynek hadserege egykor Pozsonyt elfoglalta. A valóságban Čumil egy anonim figura, és nincsen semmilyen történet a hátterében. Egy egyszerű pozsonyi kíváncsiskodó, aki a főváros központjának szívélyes és derűs hangulatát tükrözi.

Mivel Čumil a forgalmas városközpontba került elhelyezésre, így sajnos többször is megrongálták. Az efféle balesetek elkerülése érdekében egy figyelmeztető táblát helyeztek a szobor mellé, amely angol nyelven hirdeti, hogy itt valaki bizony keményen dolgozik („Man at work”). A szoborról azt is híresztelik, hogy bojtos sapkájának megérintése szerencsét hoz.

Schöne Náci – aki számára a pozsonyi utcák voltak maga a színpad

Schöne Náci, avagy születési nevén Lamár Ignác (1897-1967) Pozsony utcáinak egyik jellegzetes és közismert alakja volt. A német ragadványnév nyelvtanilag hibás, ugyanis a helyes alak a „Schöner” lenne. Lamár Ignác keresztnevének becézett formáját a német-osztrákok is magyarosan, „Náci” formában írták, innen ered a Schöne Náci (Szép Náci) elnevezés. 

Schöne Náci, aki mosollyal köszöntötte az embereket. Fotó: Radi Anita

Lamár Ignác régi vágású, elegáns figurája volt a történelmi Pozsonynak. Állítólag egy szerelmi bánattól megbolondult, ekkor kezdte pásztázni a pozsonyi utcákat. Mindig elegánsan, talpig frakkban jelent meg, fehér színű kesztyűvel kiegészítve, hatalmas cilinderrel a fején, kezében sétabottal. Gyakran virágot is vitt magával, melyet az éppen arra járó hölgyeknek adott át.

Miután az évek múlásával a pozsonyi divat is megváltozott, az utcákról pedig eltűntek a frakkot és cilindert viselő emberek, Lamár Ignác mindig nagyobb feltűnést keltett a régi korok emlékét idéző öltözékével.

A Beneš-dekrétumok következményeként, a kitelepítése során Lamár Ignác is gyűjtőtáborba került, később azonban kiengedték és Pozsonyban maradhatott. Életének utolsó két évtizedét egy pozsonyi nyugdíjasotthonban élte le. Tuberkulózisban hunyt el. 1997-ben leleplezett életnagyságú szobrának alkotója Juraj Meliš, és az említett jó kedélyű, talpig úriembernek állít emléket.

Napóleon katonája vandálok áldozata lett

A Fő tér közkedvelt alakjának számít Napóleon katonájának bronzszobra, amely a francia nagykövetség előtt, egy padra könyökölve nézte a járókelőket. A szobor alkotója ugyancsak Juraj Meliš akadémiai szobrász.

1997-ben helyezték ki a Fő térre, ahova nem véletlenül került. A francia császár katonái 1809-ben Ligetfalu felől lőtték Pozsonyt, és 24 ágyúval próbálták bevenni a várost. 

Képgalériánk:
Napóleon katonájának szobrát vandálok rongálták meg. Fotó: Bratislavske noviny

A szobor pont olyan kalapot visel, mint amilyet Napóleon használt az 1805-ös pozsonyi látogatása alkalmával. A kalap eltakarja a katona szemét, arcából csak egy sunyi vigyor látható.

A katona jó pár évig türelmesen tűrte, ahogy turistacsoportok hada fényképezkedett vele. A közkedvelt turistalátványosságot azonban már nem találjuk a helyén. Még 2018 szeptemberében történt, hogy vandálok csoportja kitépte helyéről és feldöntötte a szobrot. Azóta nem látható. A turistáknak így muszáj megelégedniük a szobor hűtőmágneseken feltűnő alakjával.

A Paparazzi már nem leskelődik

A pozsonyi belváros közkedvelt lesifotósa a Paparazzi nevű étterem sarkánál állt, és egy nagy fényképezőgéppel a kezében kapta lencsevégre az embereket. A Lőrinckapu utca sarkáról kikukucskáló szobrot nagyon kedvelték a turisták, ma már azonban nem találjuk itt. 

Képgalériánk:
Sokan hiányolják Pozsonyból a híres Paparazzi szobrát. Fotó: Wikipedia

Mivel a szobor az étterem tulajdonosáé volt, így 2013-ban, az étterem távozása után a Paparazzi is eltűnt. Ezt pedig nagy csalódással fogadták a helyi lakosok, ahogy az ide látogató turisták is. A szobrot egyébként Radko Mačuha akadémiai szobrász készítette még 2001-ben a Red Monkey Group nevezetű cég számára, aki a Paparazzi étterem működtetője volt.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS